x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Cum va fi vremea în iulie - septembrie 2017. Urmează o perioadă extrem de călduroasă

Cum va fi vremea în iulie - septembrie 2017. Urmează o perioadă extrem de călduroasă

03 Iul 2017   •   07:56
Cum va fi vremea în iulie - septembrie 2017. Urmează o perioadă extrem de călduroasă
Sursa foto: Top Photo Corporation/Getty Images/Top Photo Group RF

Ultimele două luni de vară se anunţă extrem de călduroase şi cu precipitaţii deficitare în majoritate zonelor ţării, în timp ce pentru luna septembrie valorile termice vor continua să fie mai ridicate decât norma climatologică, se arată în prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul iulie - septembrie 2017, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În iulie, temperatura medie lunară a aerului va fi mai ridicată decât norma climatologică, îndeosebi în sudul, sud-estul şi vestul ţării. Conform măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna iulie este de 20,2 grade Celsius, fiind luaţi în calcul parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 - 2010. În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, temperaturi medii de până la 24 de grade Celsius în Oltenia şi Muntenia, de până la 21 de grade Celsius, în Banat, Dobrogea şi Moldova, respectiv de până la 22 de grade Celsius, în Crişana.

De asemenea, în a doua lună de vară, cantităţile totale de precipitaţii vor fi deficitare în toată ţara. Deficitul cel mai pronunţat se va înregistra în sudul, sud-estul şi estul teritoriului. Media multianuală a precipitaţiilor pentru luna mai este stabilită la 77,8 litri/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Moldova (până la 112 l/mp), Banat şi Maramureş (de până la 102 l/mp), în Transilvania şi Oltenia (până la 100 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea (până la 59 l/mp).

Pentru luna august, meteorologii estimează temperaturi medii lunare care se vor menţine peste normele climatologice în sudul, sud-estul şi vestul ţării şi vor fi apropiate de normal în rest. În condiţiile în care media multianuală a lunii este de 19,7 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Maramureş şi Transilvania (între 16 şi 20 de grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 23 de grade Celsius, se vor consemna în Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Moldova şi Banat.

În august, precipitaţiile totale lunare vor fi deficitare în cea mai mare parte a ţării, iar cantităţile cele mai scăzute s-ar putea consemna în regiunile sudice, estice şi vestice. Media normei de precipitaţii stabilită prin măsurătorile de specialitate este de 64,7 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Muntenia (până la 95 l/mp), Transilvania (până la 90 l/mp) şi Oltenia (până la 88 l/mp). Pe de altă parte, cantităţi mai reduse de precipitaţii se vor înregistra în Dobrogea, de până la 40 l/mp.

Potrivit ANM, în septembrie, temperatura medie lunară a aerului va fi mai ridicată decât norma climatologică, în cea mai mare parte a teritoriului. Norma climatologică a lunii este stabilită la 14,8 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 13 şi 15 de grade Celsius, în Maramureş, respectiv între 16 şi 19 grade în Dobrogea.

Pe de altă parte, cantităţile totale de precipitaţii vor fi, în general, deficitare, cu excepţia regiunilor nordice şi centrale unde, local, vor fi apropiate de norma climatologică. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitaţiilor de 55 l/mp, conform ANM. În zona Crişanei şi Maramureşului, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 78 l/mp, respectiv 77 l/mp, iar la polul opus se vor înregistra între 23 şi 59 l/mp, în Dobrogea.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: prognoza meteo