x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Cum va fi VREMEA în octombrie, noiembrie și decembrie. Cum va fi de Crăciun şi Revelion

Cum va fi VREMEA în octombrie, noiembrie și decembrie. Cum va fi de Crăciun şi Revelion

23 Sep 2016   •   08:22
Cum va fi VREMEA în octombrie, noiembrie și decembrie. Cum va fi de Crăciun şi Revelion

Meteorologii estimează, pentru umătoarele trei luni calendaristice, o vreme în general normală pentru această perioadă, în timp ce cantităţile de precipitaţii se vor situa peste normele multianuale în majoritatea regiunilor, cu excepţia zonelor sudice şi sud-estice, unde se va înregistra un deficit, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul octombrie - decembrie 2016, publicată, joi, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În octombrie, temperaturile medii lunare ale aerului vor fi mai ridicate decât normalul perioadei în cea mai mare parte a teritoriului, cu excepţia regiunilor nordice, centrale şi vestice, unde acestea se vor apropia de media climatologică. Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna octombrie este de 9,6 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 - 2010. În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de până la 10 grade Celsius în Transilvania şi Maramureş, respectiv de până la 14 grade Celsius în Dobrogea.

Cantităţile totale de precipitaţii vor fi apropiate de norme în sud-estul şi, local, în sudul ţării, iar în restul teritoriului vor avea o tendinţă spre excedent. Media multianuală a precipitaţiilor este stabilită la 43,5 litri/metrul pătrat pentru luna octombrie. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Oltenia (până la 70 l/mp), Maramureş (până la 68 l/mp), Banat (55 l/mp) şi Transilvania (50 l/mp).

În noiembrie 2016, temperatura aerului va avea valori medii lunare apropiate de normă în cea mai mare parte a teritoriului, posibil mai ridicate local, în sud, sud-est şi vest. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Transilvaniei şi Moldovei (între 0 şi 5 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Dobrogea, respectiv între 5 şi 8 grade Celsius.

În privinţa precipitaţiilor, cantităţile totale se vor încadra, în general, peste normele climatologice, stabilite ca medie multianuală lunară la 41,5 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Oltenia (până la 81 l/mp), Maramureş (77 l/mp), Crişana (63 l/mp), Banat (58 l/mp) şi Muntenia (de până la 51 l/mp).

Potrivit ANM, în decembrie, temperaturile medii lunare vor fi în general apropiate de normele climatologice în cea mai mare parte a teritoriului. Media valorilor termice pentru luna decembrie se situează la -0,8 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între -5 şi 0 grade Celsius, în Transilvania şi Moldova, între -2 şi 0 grade Celsius în Maramureş, respectiv între 0 şi 3 grade Celsius, în Dobrogea.

Pe de altă parte, precipitaţiile lunare se vor situa peste normele climatologice, cu excepţia estului, nordului şi vestului ţării, unde acestea vor apropiate de medie, stabilită prin măsurători de specialitate, la 44,8 l/mp. În zona Maramureşului, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 92 l/mp, în Oltenia la 87 l/mp, iar în Banat şi Crişana la 70 l/mp. În acelaşi timp, în Dobrogea estimările variază între 20 şi 40 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. www.agerpres.ro

×