x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Meteorologii explică apariția furtunii devastatioare din vestul țării

Meteorologii explică apariția furtunii devastatioare din vestul țării

18 Sep 2017   •   12:57
Meteorologii explică apariția furtunii devastatioare din vestul țării

Furtuna care s-a abătut duminică în vestul României provocând pagube materiale însemnate şi pierderi de vieţi omeneşti a fost cauzată de un front atmosferic de aer rece extins dinspre Bosnia-Herţegovina, peste Serbia şi Ungaria, ce a intrat în contact cu aerul cald din zonele afectate, potrivit datelor de specialitate ale Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), publicate luni într-un comunicat de presă. 

"Aceste fenomene au fost asociate unui front atmosferic rece, extins dinspre Bosnia-Herţegovina, peste Serbia şi Ungaria, front care s-a deplasat foarte rapid către vestul României în după-amiaza zilei de 17 septembrie. Evoluţia acestui sistem frontal a fost anunţată de către Administraţia Naţională de Meteorologie în prognozele emise în ultima săptămână, inclusiv în data de 16 septembrie, pentru zonele din vestul, centrul şi nordul ţării, pentru care în data de 17 septembrie au fost emise atenţionări/avertizări de fenomene meteorologice periculoase imediate (de tip nowcasting). Dezvoltarea foarte rapidă a norilor cumulonimbus (nori de furtună) asociaţi acestui front atmosferic, în condiţiile unui contrast termic deosebit de puternic (scăderea temperaturii aerului de la 31-32 de grade la 16 grade) a determinat producerea acestor fenomene deosebit de violente. Astfel, baza acestor nori a fost foarte apropiată de sol (500 - 600 metri), în timp ce vârful acestora a atins 10.000 - 13.000 metri. Această dezvoltare explozivă a reprezentat un proces la scară locală, de tip supercelular, cu caracter distructiv, a fost monitorizat şi gestionat cu ajutorul radarului meteorologic şi imaginilor satelitare, în acord cu practicile internaţionale în domeniul avertizării fenomenelor convective severe", explică specialiştii meteorologi. 

Potrivit ANM, în după-amiaza zilei de 17 septembrie 2017, începând cu ora 15:00, în partea de vest a ţării, cerul s-a înnorat treptat, iar vântul s-a intensificat. "La ora 15:06, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis primul mesaj Cod galben pentru fenomene meteorologice periculoase imediate cu o anticipaţie de o oră până la şase ore (de tip nowcasting), pentru judeţele Timiş şi Arad, cu următorul conţinut: 'Fenomene meteorologice aşteptate: intensificări ale vântului, care vor depăşi la rafală 55-60 km/h, izolat 70 km/h şi care trecător pot lua aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice. Fenomene asociate: averse de ploaie care vor cumula izolat 15-20 l/mp, izolat grindină'", precizează sursa citată. 

Totodată, la ora 15:28, a fost emis primul Cod portocaliu, vizând judeţul Timiş, iar la ora 15:44, a fost emis un Cod portocaliu pentru judeţul Arad, în ambele avertizări fiind precizat faptul că viteza maximă a vântului la rafală va depăşi 90 km/h, valoare care reprezintă limita superioară a pragului de Cod portocaliu pentru intensificări puternice ale vântului, la altitudini de sub 800 de metri. 

Conform monitorizării ANM, până la miezul nopţii de duminică, pe măsură ce aria manifestărilor de vreme severă s-a deplasat spre nord-est, au fost emise 47 de mesaje pentru fenomene meteorologice periculoase imediate (nowcasting), dintre care 12 Cod portocaliu şi 35 Cod galben. 

În data de 17 Septembrie au fost emise avertizări meteorologice de vreme severă imediată (de tip nowcasting) de cod Portocaliu pentru judeţele: Timiş, Arad, Caraş Severin, Hunedoara, Bihor, Alba, Harghita, Mureş, Sibiu, Maramureş, Cluj, Sălaj şi Satu Mare. Mesajele de atenţionare şi avertizare emise pe parcursul zilei de 17 septembrie şi în prima parte a nopţii de duminică spre luni (17/18 septembrie 2017) au fost postate în momentul emiterii şi pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (www.meteoromania.ro). 

Toate aceste avertizări/atenţionări meteorologice au fost transmise în flux operaţional către: Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă de la Ministerul Mediului, Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ministerul Transporturilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, ISU Judeţene, Prefecturile judeţene, AN Apele Române şi mass media. 

În plus, ANM subliniază faptul că, în regim operativ, atenţionările şi avertizările emise sunt afişate în aplicaţia Inovagria Meteo, ce oferă utilizatorilor posibilitatea de a cunoaşte, în orice moment, avertizări de vreme severă imediată la nivelul localităţii în care se află sau pentru pentru orice loc din România. Aplicaţia a devenit operaţională din data de 6 septembrie 2017 şi este disponibilă pentru descărcare, deocamdată, pe Google Play Store. 

O furtună violentă a lovit, duminică seară zona de vest a României. Conform datelor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în urma fenomenelor meteo severe, opt persoane au decedat (Arad - 1, Bistriţa Năsăud - 2, Timiş - 5), iar 137 de persoane au fost rănite (Alba - 6, Arad - 15, Bihor - 35, Bistriţa-Năsăud - 15, Cluj-Napoca - 5, Hunedoara - 1, Maramureş - 10, Sălaj - 1, Timiş - 49).AGERPRES

×