x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Ploile, lapoviţa şi ninsorile revin din 30 ianuarie. PROGNOZA METEO până în 8 februarie

Ploile, lapoviţa şi ninsorile revin din 30 ianuarie. PROGNOZA METEO până în 8 februarie

26 Ian 2015   •   13:41
Ploile, lapoviţa şi ninsorile revin din 30 ianuarie. PROGNOZA METEO până în 8 februarie
Sursa foto: Victor Stroe

Regimul termic va rămâne, în general, apropiat de cel normal pentru această perioadă, iar din week-end şi până în primele zile ale săptămânii viitoare revin precipitaţiile atât sub formă de ploaie sau lapoviţă, cât şi de ninsoare, mai ales în zona montană, relevă prognoza meteo valabilă pentru perioada 26 ianuarie - 8 februarie 2015, publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Banat, pe parcursul celor două săptămâni, regimul termic va fi apropiat de cel obişnuit în această perioadă, cu medii ale valorilor maxime diurne în jurul a două-trei grade, şi ale minimelor nocturne cuprinse între minus 5 şi minus două grade. Excepţie va face intervalul 29 ianuarie - 2 februarie, când, în condiţiile unei uşoare încălziri a vremii, temperaturile vor fi, în medie, cu 3-4 grade mai ridicate. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor este ridicată în fiecare zi. Acestea vor fi mixte la începutul şi sfârşitul intervalului şi predominant ploi în rest, iar cantităţile de apă vor fi mai însemnate la sfârşitul lunii ianuarie.

În Crişana, la începutul intervalului, valorile termice vor fi apropiate de normele climatologice ale perioadei. Începând din data de 29 ianuarie şi până în 1 februarie, vremea va deveni mai caldă decât în mod obişnuit, în medie temperaturile maxime fiind de 6-7 grade, iar cele minime de minus un grad şi plus un grad. În a doua săptămână, regimul termic va marca o scădere de aproximativ 4 grade şi va reveni la valori normale. În cele două săptămâni de prognoză, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor se menţine ridicată, iar cantităţile de apă vor fi mai importante între 30 ianuarie-1 februarie şi în jurul datei de 3 februarie. Vor fi mai ales ploi, dar la începutul şi sfârşitul intervalului, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă sau ninsoare.

În Transilvania, pe parcursul primelor 3 zile, regimul termic va fi apropiat de cel normal în această perioadă, media maximelor situându-se în jurul a două grade, iar cea a minimelor va oscila între -5 şi -3 grade. În următoarele 4 zile vremea se va încălzi, iar valorile termice vor creşte cu aproximativ 5 grade. În a doua săptămână temperaturile revin la valorile obişnuite pentru începutul lunii februarie şi, la nivelul întregii regiuni, maximele vor fi apropiate de pragul îngheţului, iar minimele vor tinde, în medie, spre -8 grade. Sunt estimate ninsori, în general slabe cantitativ, pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar trecător, mai ales între 30 ianuarie şi 2 februarie, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă sau ploaie. Vor fi condiţii de polei.

În Maramureş, valorile termice diurne vor oscila uşor de la o zi la alta în prima săptămână, dar se vor menţine pozitive, între două şi 5 grade. Începând din data de 3 februarie, media regională a temperaturilor maxime se va situa între minus două şi zero grade Celsius. Temperaturile nocturne vor fi negative pe tot parcursul intervalului de prognoză, cu cele mai scăzute valori în a doua săptămână, când se vor situa, în medie, în jurul a -6 grade. Precipitaţiile, mixte la început, apoi predominant sub formă de ninsoare, vor avea o probabilitate de apariţie mai mare după data de 29 ianuarie. În 30-31 ianuarie şi 3 februarie, izolat, cantităţile de apă vor fi mai însemnate. Pe arii restrânse se poate forma polei.

În Moldova, regimul termic, normal la începutul intervalului, va marca o creştere semnificativă spre sfârşitul primei săptămâni, când media regională a temperaturilor maxime va ajunge la 8 grade, iar cea a minimelor va deveni uşor pozitivă. Ulterior, vremea va intra într-un proces de răcire treptată, iar din 5 februarie temperaturile diurne vor fi, în medie, de unu-două grade, iar cele nocturne se vor situa în jurul valorii de -5 grade. În fiecare zi, pe spaţii restrânse, sunt posibile ninsori slabe sau lapoviţă, însă în 31 ianuarie şi din nou în intervalul 3-5 februarie, acestea pot fi moderate cantitativ.

În Dobrogea, în primele zile ale intervalului, valorile termice medii ale aerului vor fi apropiate de normele climatologice ale perioadei, cu maxime de 3-4 grade şi minime în jurul pragului de îngheţ. În week-end, vremea va deveni mai caldă decât în mod obişnuit, temperaturile crescând, în medie, cu 6-8 grade. În a doua săptămână, deşi vremea va intra într-un proces de răcire, regimul termic se menţine mai ridicat decât cel normal. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor este ridicată în fiecare zi, dar cu precădere în intervalul 31 ianuarie - 5 februarie, când sunt posibile cantităţi de apă mai însemnate, la început sub formă de ploaie, apoi mai ales lapoviţă şi ninsoare.

În Muntenia, pe durata următoarelor două săptămâni, regimul termic va fi apropiat de cel obişnuit în această perioadă, cu medii regionale ale valorilor maxime diurne între 3 şi 5 grade, şi ale minimelor nocturne cuprinse între -4 şi minus două grade. Excepţie va face intervalul 30 ianuarie - 3 februarie, când vremea va fi caldă, iar valorile termice vor urca, în medie, până la 10 grade ziua şi nu vor coborî sub zero grade în timpul nopţilor. Sunt posibile precipitaţii în fiecare zi, dar cu o probabilitate mai mare între 30 ianuarie şi 5 februarie, atunci când şi cantităţile de apă vor fi mai importante.

În Oltenia, la începutul intervalului, valorile termice vor fi apropiate de normele climatologice ale perioadei. Începând din data de 30 ianuarie şi până în 3 februarie, vremea va deveni mai caldă decât în mod obişnuit, în medie temperaturile maxime fiind cuprinsă între 4 şi 7 grade, iar cele minime de la minus două grade la plus două grade. În a doua săptămână, regimul termic va marca o scădere treptată şi va reveni la valori medii normale, ceea ce înseamnă un interval de două-trei grade Celsius, în timpul amiezelor, şi în jur de -4 grade pe parcursul nopţilor. În cele două săptămâni de prognoză, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor se menţine ridicată, iar cantităţile de apă vor fi mai importante între 30 ianuarie - 4 februarie. Vor fi mai ales ploi, dar la începutul şi sfârşitul intervalului precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă sau ninsoare.

La munte, valorile termice se vor menţine negative, atât noaptea cât şi ziua. Maximele diurne se vor încadra, în medie, între -5 şi minus un grad Celsius, cu cele mai ridicate valori în jurul datei de 31 ianuarie, iar noaptea temperaturile vor coborî până la pragul gerului, cu precădere în a doua săptămână de prognoză. Va ninge în fiecare zi, dar pe arii mai extinse şi moderat cantitativ începând din data de 30 ianuarie.


×