x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Prognoza METEO pentru mai, iunie si iulie. Plouă mult în mai și iunie, caniculă în iulie

Prognoza METEO pentru mai, iunie si iulie. Plouă mult în mai și iunie, caniculă în iulie

25 Apr 2016   •   11:59
Prognoza METEO pentru mai, iunie si iulie. Plouă mult în mai și iunie, caniculă în iulie
Sursa foto: Victor Stroe

Valorile termice prognozate de către meteorologi în următoarele trei luni se vor încadra, în general, în mediile multianuale lunare, și doar în iulie se anunță temperaturi caniculare, în special în regiunile sudice, sud-estice și estice. La capitolul precipitații, acestea vor fi excedentare în luna mai și iunie, în majoritatea zonelor, dar și deficitare pe durata lunii iulie, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul mai - iulie 2016, publicată Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În mai, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a țării, local mai scăzute în nord și în centru. Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna mai este de 14,9 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizați în intervalul 1981 — 2010.

În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de până la 16 grade Celsius în Transilvania și Oltenia, respectiv de până la 18 grade Celsius în Banat, Crișana, Muntenia și Dobrogea.

Cantitățile totale de precipitații vor fi apropiate de mediile multianuale, în sudul și local în estul țării, iar în restul teritoriului vor putea fi excedentare. Media multianuală a precipitațiilor este stabilită la 66,5 l/mp pentru luna mai. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Maramureș (până la 89 l/mp), Muntenia (până la 86 l/mp), Crișana (85 l/mp) și Banat (84 l/mp).

În iunie 2016, valorile termice medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normalul perioadei în cea mai mare parte a teritoriului României, media multianuală a lunii fiind de 18,3 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Olteniei (între 15 și 19 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Muntenia și Dobrogea, respectiv de până la 22 de grade Celsius.

În privința precipitațiilor, prognoza ANM arată că, în luna iunie, acestea vor fi deficitare în regiunile sudice, estice și, local, în cele vestice. În restul țării, cantitățile de precipitații se vor încadra în limite climatologice normale, stabilite ca medie multianuală lunară la 84,5 l/mp. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Muntenia (până la 111 l/mp), Banat (107 l/mp), Transilvania (106 l/mp), Crișana și Moldova (de până la 103 l/mp).

Potrivit ANM, în iulie, temperatura medie lunară a aerului se va situa peste normalul perioadei în sudul, sud-estul și, local, în estul țării, iar în rest sunt posibile valori termice apropiate de media climatologică. Media valorilor termice pentru luna iulie se situează la 20,2 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 17 și 21 de grade Celsius în Oltenia, respectiv între 18 și 24 de grade Celsius, în Muntenia.

Pe de altă parte, cantitățile totale de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a teritoriului, sub media multianuală lunară, stabilită prin măsurători de specialitate, la 77,8 l/mp. În zona Maramureșului, Munteniei, Olteniei și Transilvaniei, cantitățile medii de precipitații ar putea depăși 100 l/mp. În același timp, în Dobrogea estimările variază între 17 și 59 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

 

Agerpres

×
Subiecte în articol: meteo