x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea PROGNOZA METEO pentru septembrie, octombrie și noiembrie

PROGNOZA METEO pentru septembrie, octombrie și noiembrie

04 Sep 2017   •   09:22
PROGNOZA METEO pentru septembrie, octombrie și noiembrie
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Valorile termice în lunile septembrie, octombrie şi noiembrie vor fi mai ridicate faţă de normele climatologice ale perioadei, în special în sudul, sud-estul şi vestul ţării, în timp ce precipitaţiile vor fi deficitare în luna septembrie în majoritatea regiunilor, dar se vor apropia de valorile normale în octombrie şi vor deveni uşor excedentare în luna noiembrie în regiunile centrale şi estice, relevă prognoza publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul septembrie - noiembrie 2017. 

În septembrie, temperatura medie lunară a aerului va avea valori mai ridicate decât media multianuală îndeosebi în sud-estul, sudul şi vestul ţării. Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru septembrie este de 14,8 grade Celsius, fiind luaţi în calcul parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 - 2010. În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, temperaturi de până la 19 grade în Dobrogea, de 18 grade Celsius în Banat şi Crişana, respectiv de până la 16 grade Celsius în Muntenia, Oltenia şi Transilvania. 

De asemenea, în septembrie, cantităţile totale de precipitaţii vor fi în general deficitare, exceptând regiunile nordice şi centrale unde, local, vor fi apropiate de norma climatologică. Media multianuală a precipitaţiilor pentru luna mai este stabilită la 55 litri/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Crişana, Banat, Oltenia şi Transilvania (până la 78 l/mp), Muntenia (până la 63 l/mp), iar cele mai scăzute în Moldova (până la 55 l/mp). 

Pentru cea de-a doua lună de toamnă, meteorologii estimează că temperaturile medii se vor situa peste normalul climatologic în sud, sud-est şi local în vest şi vor fi apropiate de normal în restul ţării. În condiţiile în care media multianuală a lunii este de 9,6 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Transilvaniei şi Maramureş (10 grade Celsius), valori termice medii între 10 şi 13 grade Celsius se vor consemna în Muntenia, Banat, Crişana şi Moldova, iar 14 grade în Dobrogea. 

Cantităţile totale de precipitaţii vor fi, în octombrie, apropiate de mediile multianuale, local excedentare în regiunile centrale, vestice şi estice, respectiv peste norma stabilită la 43,5 litri/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Oltenia (până la 70 litri/mp), Banat, Transilvania, Crişana şi Muntenia (până la 68 litri/mp), iar în Moldova şi Dobrogea, de până la 41 litri/mp. 

Potrivit ANM, în noiembrie, temperatura medie lunară a aerului a avea valori medii lunare peste normele climatologice în sudul, sud-estul şi vestul ţării şi apropiate de normal în rest. Norma climatologică a lunii este stabilită la 3,8 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi de până la 5 grade Celsius în Moldova, Transilvania şi Maramureş, până la 6 grade în Oltenia, Muntenia şi Crişana, până la 7 grade Celsius în Banat, iar în Dobrogea de 8 grade Celsius. 

Precipitaţiile totale lunare vor fi local excedentare în regiunile centrale şi estice şi apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitaţiilor de 41,5 litri/mp, conform ANM. În zona Olteniei, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 81 litri/mp, Maramureş la 77 litri/mp, în Crişana la 63 litri/mp şi de 58 litri/mp în Banat, iar la polul opus se vor înregistra maximum 46 litri/mp în Dobrogea şi de 36 litri/mp în Moldova. 

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. AGERPRES

×