x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Prognoza METEO pentru următoarele 3 luni. Cum va fi vremea de Florii 2017, Paste 2017 si 1 Mai

Prognoza METEO pentru următoarele 3 luni. Cum va fi vremea de Florii 2017, Paste 2017 si 1 Mai

20 Mar 2017   •   13:52
Prognoza METEO pentru următoarele 3 luni. Cum va fi vremea de Florii 2017, Paste 2017 si 1 Mai
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Meteorologii estimează pentru următoarele trei luni o vreme în general caldă, cu valori termice care se vor situa în apropierea normelor climatologice ale perioadei, în timp ce la nivelul precipitaţiilor acestea se anunţă excedentare, raportat la media multianuală a fiecărei luni, relevă prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul aprilie - iunie 2017, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). 

În aprilie, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de norma climatologică, în cea mai mare parte a ţării. Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru a doua lună de primăvară este de 9,3 grade Celsius, fiind luaţi în calcul parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 - 2010. În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de până la 12 grade Celsius în Banat, Oltenia şi Muntenia, de până la 11 grade Celsius în Crişana, Maramureş, Transilvania, Dobrogea şi Moldova. 

De asemenea, la nivelul aceleiaşi luni, cantităţile totale de precipitaţii vor fi excedentare în vestul, centrul şi nordul ţării şi apropiate de normă, în rest. Media multianuală a precipitaţiilor pentru luna aprilie este stabilită la 51,3 litri/metrul pătrat. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Banat (până la 78 l/mp), Oltenia (până la 75 l/mp) şi Transilvania (până la 70 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea (până la 40 l/mp). 

Pentru luna mai, meteorologii estimează temperaturi medii lunare mai scăzute decât media climatologică, mai ales local în nord şi centru, respectiv apropiate de norme în restul teritoriului. În condiţiile în care media multianuală a lunii este de 14,9 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 10 şi 17 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 18 grade Celsius, se vor consemna în Banat, Oltenia şi Muntenia. 

Cantităţile totale de precipitaţii se vor situa în apropierea normelor climatologice în sud şi sud-est. Acestea vor putea fi, însă, excedentare în restul teritoriului, adică peste norma stabilită la 66,5 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Maramureş (până la 89 l/mp), Muntenia (86 l/mp), Crişana (până la 85 l/mp), Banat (84 l/mp) şi Oltenia (83 l/mp). 

Potrivit ANM, în prima lună de vară a acestui an, temperaturile medii lunare se vor situa, în general, în apropierea mediilor multianuale, stabilite la 18,3 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 15 şi 19 grade Celsius, în Transilvania. În acelaşi timp, valori pozitive, de până la 22 de grade Celsius, se vor consemna în Oltenia şi Muntenia. 

Pe de altă parte, precipitaţiile vor fi apropiate de media climatologică, în nordul şi centrul ţării şi vor avea o tendinţă spre deficit în celelalte regiuni. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitaţiilor de 84,5 l/mp, conform ANM. În zona Munteniei, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 111 l/mp, în Banat la 107 l/mp, în Transilvania la 106 l/mp, în Crişana şi Moldova la 103 l/mp şi în Oltenia şi Maramureş la 102 l/mp. 

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. AGERPRES

×
Subiecte în articol: vremea Paste 2017 vremea Florii 2017