x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Revoluție verde în Tunisia. În curând, în Sahara se va putea face agricultură

Revoluție verde în Tunisia. În curând, în Sahara se va putea face agricultură

19 Mar 2016   •   17:36
Revoluție verde în Tunisia. În curând, în Sahara se va putea face agricultură

Cândva, caracteristica principală a deșertului Sahara nu era ariditatea. Întinsul pustiu oferea peisaje luxuriante și găzduia cele mai deosebite plante exotice și animale sălbatice.

 

Astăzi, prin intermediul unui proiect agricol high-tech, deșertul ar putea să înflorească din nou și să pună bazele unei economii verzi  și puternice, informează cnn.com.

 

Societatea norvegiană Sahara Forest Project se pregătește să construiască în Tunisia o adevărată „fabrică” de verdeață în valoare de peste 30 milioane de dolari, care să se întindă pe mai mult de 10 hectare de teren, pentru a regenera mediul, a oferi mâncare proaspătă și apă și, nu în ultimul rând, pentru a crea noi locuri de muncă.

 

„Vrem să atinge trei obiective”, susține Joakim Hauge, CEO-ul companiei norvegiene. „Ceva care să aibă profit, dar care să ofere și beneficii sociale și să aducă o îmbunătățire mediului.”

 

Soluții inspirate de natură

Societata SFP a dezvoltat numeroase concepte tehnologice pentru ca proiectul să poată prindă viață. Soarele va fi utilizat pentru electricitate, apa de mare va fi desalinizată și filtrată prin pompe ecologice, care o vor menține la o temperatură scăzută și astfel, cultivarea vegetalelor va fi posibilă tot anul.

 

Deși toate aceste metode par desprinse din filmele SF, experimentul-pilot desfășurat în Qatar s-a încheiat cu succes, fiind produse fructe și legume aproximativ la fel ca în fermele europene.

 

Mai mult decât atât, Hauge susține că grupul de cercetători a învățat să își adapteze tehnologiile la condiții particulare și că eficiența va fi sporită în cazul proiectului din Tunisia

 

Locul potrivit, momentul potrivit

Tunisia a fost aleasă ca loc de dezvoltare a proiectului în data de 9 octombrie, ziua în care un grup de activiști tunisieni au primit Premiul Nobel pentru Pace pentru rolul lor în „Revoluția Iasomiei” din 2011, care a precedat tranziție spre democrație.

×
Subiecte în articol: sahara desert agricultura