x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Secetă pedologică valabilă pentru perioada 22-28 iulie

Secetă pedologică valabilă pentru perioada 22-28 iulie

23 Iul 2017   •   14:10
Secetă pedologică valabilă pentru perioada 22-28 iulie

Seceta pedologică moderată, puternică şi izolat puternică se va semnala în Banat, cea mai mare parte a Dobrogei, local în nord-estul, estul şi sudul Moldovei, dar şi pe anumite areale din Transilvania şi Muntenia, arată prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 22 - 28 iulie 2017, publicată pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). 

"Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 de centimetri, în cultura de porumb, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi izolat extremă) se vor înregistra în Banat, cea mai mare parte a Dobrogei, local în nord-estul, estul şi sudul Moldovei, vestul, sudul şi izolat centrul Transilvaniei, sud-estul şi estul Munteniei, sud-vestul şi centrul Olteniei, sudul Crişanei", precizează specialiştii ANM.

În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, prognoza de specialitate avertizează că temperaturile maxime din aer ridicate în orele de amiază, situate frecvent peste limitele biologice critice de rezistenţă ale plantelor (30 - 32 grade Celsius), vor menţine fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a frunzelor la prăşitoare, precum şi îngălbenirea frunzelor bazale, în special în zonele de câmpie din sudul, vestul şi local sud-estul ţării. Totodată, pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, procesele vegetative ale culturilor de câmp se vor desfăşura mai intens. 

Grâul de toamnă aflat la maturitatea deplină (70-100%) se va recolta pe suprafeţe agricole extinse, totodată fiind posibilă finalizarea acestora. 

În funcţie de data semănatului, floarea-soarelui se va afla la înflorire şi maturitate în ceară (10-100%) pe aproape întreg teritoriul agricol, cu o stare de vegetaţie pe ansamblu bună, respectiv medie şi slabă pe terenurile afectate de seceta 
pedologică. 

În ceea ce priveşte, cultura de porumb specialiştii ANM consideră că aceasta îşi va continua apariţia paniculului (70-100%), înflorirea şi mătăsirea (10-100%), precum şi maturitatea în lapte (10-60%) îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii. 

"Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine bună şi medie, îndeosebi în semănăturile efectuate în epoca optimă, precum şi pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului", spun specialiştii. 

De asemenea, în toate bazinele specializate, la sfecla de zahăr se vor înregistra alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (50-100%). Cartoful pentru consum se va afla la formarea şi creşterea tuberculilor, precum şi veştejirea vrejilor la soiurile de vară, în cea mai mare parte a ţării. În plantaţiile pomicole se vor continua înfrunzirea, creşterea/coacerea rodului, dezvoltarea mugurelui terminal şi acumularea zaharurilor în fructe, precum şi recoltarea la cais, piersic, prun, măr, păr. 

Potrivit prognozei agrometeo, în aproape toate podgoriile, la viţa de vie se vor semnala creşterea frunzelor/lăstarilor, iar la soiurile extratimpurii şi timpurii de masă, creşterea boabelor. 

Lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltare, erbicidări, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc.) se vor efectua în general în condiţii normale, iar lucrările de recoltare, transport şi depozitare la grâul de toamnă şi fructele de sezon vor continua în următorul interval de timp. 

Din punct de vedere meteorologic, în perioada menţionată, va predomina o vreme călduroasă în aproape toată ţara, chiar caniculară, îndeosebi în sudul şi vestul ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 19 - 31 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 - 7 grade, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura maximă a aerului se va situa între 27 - 38 de grade Celsius, la nivelul întregii ţări, iar cea minimă va fi cuprinsă între 11 şi 24 de grade Celsius, pe majoritatea suprafeţelor agricole. 

Potrivit ANM, în intervalul de prognoză sunt posibile ploi cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, local cu aspect de vijelie. Totodată, izolat vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. 

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă o atenţionare Cod galben de caniculă şi disconfort termic valabilă până luni seara în Bucureşti şi în 16 judeţe. 

"În intervalul menţionat, valul de căldură va persista în toată ţara, iar disconfortul termic va fi accentuat în vest, sud şi sud-est şi pe arii restrânse în rest. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În Banat, Crişana, sud-vestul Transilvaniei, cea mai mare parte a Olteniei şi Munteniei vremea va fi caniculară, cu temperaturi maxime frecvent între 35 şi 37 de grade, mai ridicate până în jurul a 38 de grade în extremitatea de sud-vest a teritoriului. În aceste regiuni, minimele nocturne se vor situa, local, peste 20 de grade", se menţionează în atenţionarea ANM. 

Judeţele atenţionate sunt următoarele: Alba, Arad, Bucureşti, Bihor, Brăila, Călăraşi, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Timiş şi Teleorman. AGERPRES

×