x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Temperaturile cresc după 30 octombrie. PROGNOZA METEO până în 9 noiembrie

Temperaturile cresc după 30 octombrie. PROGNOZA METEO până în 9 noiembrie

27 Oct 2014   •   13:05
Temperaturile cresc după 30 octombrie. PROGNOZA METEO până în 9 noiembrie
Sursa foto: Victor Stroe

Regimul termic prognozat de meteorologi pentru următoarele două săptămâni (27 octombrie - 9 noiembrie) va fi caracterizat de o încălzire a vremii la nivelul întregii ţări, cu preponderenţă din data de 30 octombrie, când temperaturile maxime se vor situa între 14 şi 16 grade, cu valori medii uşor peste cele normale pentru această perioadă.

În Banat, intervalul de prognoză va debuta cu o vreme uşor mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă din an, cu valori medii ale temperaturilor maxime de 9-11 grade şi ale minimelor uşor peste pragul de îngheţ. De la mijlocul săptămânii, după data de 30 octombrie, vremea se va încălzi uşor şi treptat de la o zi la alta, astfel că maximele diurne vor ajunge, în a doua parte a intervalului de referinţă, la 14 - 15 grade, în medie, reprezentând valori uşor peste cele normale pentru începutul lunii noiembrie. Semnificativ va fi saltul în privinţa regimului termic nocturn, minimele ajungând la valori peste cele climatologic specifice perioadei, cu minime, în medie, de 6 - 8 grade. Probabilitatea de ploaie va creşte în ultimele zile ale intervalului de prognoză.

În Crişana, în prima săptămână a intervalului de prognoză, regimul termic diurn va fi caracterizat de valori în jurul celor obişnuite la sfârşit de octombrie şi început de noiembrie, cu valori medii de 11 - 12 grade. Pentru a doua săptămână, după data de 3 noiembrie, se estimează o creştere de temperatură, astfel că maximele pot fi uşor mai ridicate decât mediile climatologic specifice perioadei, ajungând la o medie de 13 - 15 grade. Această tendinţă o va avea şi regimul temperaturilor nocturne, relativ scăzute în primele zile, când media regională a minimelor va fi de 0-3 grade, apoi în creştere treptată, chiar semnificativă, la mijlocul celei de-a doua săptămâni, când vor fi în medie 5 - 7 grade. Ploile îşi vor face apariţia în special după data de 5 noiembrie.

Pentru regiunea Transilvaniei, intervalul de prognoză va debuta cu o vreme rece, mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor, când vor fi valori medii negative ale temperaturilor minime între -5 şi -2 grade, chiar mai scăzute în zonele depresionare. În acelaşi timp, regimul termic diurn va fi caracterizat de valori apropiate de cele climatologic specifice perioadei din an, cu o medie a maximelor de 9 - 12 grade în prima săptămână. Ulterior, încălzirea uşoară şi treptată a vremii se va concretiza prin valori medii ale maximelor de 11 - 13 grade şi ale minimelor de la 0 la 3 grade, ceva mai scăzute în partea de est a regiunii. Probabilitatea de ploaie va fi în creştere în ultimele zile ale intervalului de prognoză.

În Maramureş, regimul termic diurn va fi caracterizat de valori ce se vor situa în jurul mediilor climatologice specifice acestei perioadei din an, cu medii ale maximelor de 10 - 12 grade, în uşoară creştere în cea de-a doua săptămână. Temperaturile nocturne de la începutul intervalului vor caracteriza o vreme mai rece decât în mod obişnuit la sfârşitul lunii octombrie, cu minime în medie de -2 până la 1 grad Celsius. În schimb, după data de 3 noiembrie, până la sfârşitul intervalului, regimul termic al minimelor va fi în creştere, cu medii de 4 - 6 grade, valori mai ridicate decât normalul datei. După data de 5 noiembrie, va creşte probabilitatea de apariţie a ploilor.

În Moldova, până în jurul datei de 2 noiembrie, vremea se va menţine mult mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă din an, cu precădere la începutul intervalului, când valorile minime, medii pe regiune, vor fi de la -5 până la zero grade Celsius, iar cele maxime între 5 şi 8 grade. Apoi, încălzirea treptată a vremii va aduce temperaturile chiar uşor peste cele climatologic specifice pentru prima decadă de noiembrie, cu minime de 3 - 6 grade şi maxime de 12 - 14 grade, valori medii regionale. În prima săptămână de prognoză, vor fi posibile doar burniţe pe spaţii restrânse, iar în ultimele zile ale intervalului de referinţă va creşte probabilitatea de ploaie.

În Dobrogea, dacă în primele zile ale intervalului analizat vremea va fi mult mai rece decât ar fi normal la această dată calendaristică (valori maxime de 6-7 grade şi minime între 1 şi 4 grade, în medie), începând din 30 octombrie vremea se va încălzi uşor şi treptat. Valorile termice vor deveni apropiate de norma perioadei, iar la sfârşitul intervalului se pot situa chiar peste mediile climatologice specifice începutului de noiembrie. Astfel, temperaturile maxime vor creşte de la medii de 10 - 12 grade la 14 - 16 grade, iar minimele nocturne vor ajunge la un ecart între 5 şi 9 grade. Vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie, local în primele două zile, iar la sfârşitul intervalului de prognoză probabilitatea de ploaie va fi destul de ridicată.

În Muntenia, vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă din an în primele zile ale intervalului, astfel încât valorile maxime vor fi de 5-8 grade, iar cele minime de la -1 la 3 grade, în medie. După data de 30 octombrie, valorile diurne vor creşte uşor, astfel că, treptat, regimul termic va deveni apropiat de cel specific perioadei, cu maxime în cea de-a doua săptămână de 13 - 15 grade, în medie. Foarte reci vor fi şi primele nopţi ale intervalului, cu o medie în jurul valorii de zero grade Celsius, dar după data de 30 octombrie se vor înregistra temperaturi în creştere, ce vor ajunge la o medie regională de 3 - 6 grade. Precipitaţii slabe, mixte, vor fi pe spaţii restrânse în primele zile. Ploi vor mai fi posibile şi spre sfârşitul intervalului.

Pentru zona Olteniei, vremea se anunţă mult mai rece decât ar fi normal în această perioadă din an în primele zile ale intervalului. Valorile maxime vor fi cuprinse între 5 şi 7 grade, iar cele minime între -1 şi 3 grade, în medie. După data de 30 octombrie, valorile diurne vor creşte uşor, iar treptat regimul termic va deveni apropiat de cel specific perioadei, cu maxime în cea de-a doua săptămână, în medie, de 13 - 14 grade. Tendinţa de încălzire de la o zi la alta se va concretiza şi prin minime nocturne în creştere, ce vor ajunge la o medie regională de 4 - 6 grade. Precipitaţii neînsemnate cantitativ, mai ales ploi, vor fi în primele zile ale intervalului de prognoză, în timp ce probabilitatea de ploaie va creşte după data de 6 noiembrie.

La munte, regimul termic diurn va fi în creştere uşoară şi treptată, de la o medie de 4 - 6 grade, în prima săptămână, la 7 - 9 grade în cea de-a doua, când temperaturile vor deveni uşor mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei. Mai semnificativă va fi creşterea temperaturilor minime, de la valori negative în prima săptămână, cu o medie de la -3 la -1 grad, la valori ce vor oscila între 1 şi 3 grade, în cea de-a doua. Probabilitatea pentru precipitaţii va creşte după data de 5 noiembrie.

×