x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Vremea rea închide şcolile. Ultimele zile de iarnă, primele de ger și viscol

Vremea rea închide şcolile. Ultimele zile de iarnă, primele de ger și viscol

de George Hălărescu    |    26 Feb 2018   •   11:33
Vremea rea închide şcolile. Ultimele zile de iarnă, primele de ger și viscol
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Un ciclon polar  a pus stăpânire pe România şi face ca până pe 1 martie temperaturile să scadă cu până la 15 grade Celsius sub valorile normale ale perioadei şi sunt aşteptate ninsori viscolite. Din această cauză meteorologii au emis un cod portocaliu de ger care a intrat în vigoare pe 26 februarie, la ora 03.00 şi expiră pe 1 martie, la ora 10.00.

 Zonele vizate sunt Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, unde valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar şi pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă. Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 şi -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 şi -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzaţia de frig. Totodată, din dimineaţa acestei zile aria ninsorilor se va extinde şi se va depune un strat consistent de zăpadă în sudul Banatului, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei. Aici, vântul va avea intensificări cu viteze de până la 55 km/h, iar în partea de sud-est a teritoriului peste 60…65 km/h, viscolind şi spulberând zăpada. Din cauza vremii, în Bucureşti, primarul general  Gabriela Firea a dispus suspendarea cursurilor în toate şcolile Capitalei, luni şi marţi, pentru a diminua orice efecte neplăcute şi nedorite în legătură cu fenomenele meteo extreme. Totodată, Gabriela Firea a făcut un apel către toate instituţiile care au responsabilităţi să ia măsuri pentru garantarea securităţii vieţii cetăţenilor - şi le-a dat ca exemplu pe cele care au în administrare panouri publicitare sau copaci care ar putea să cadă din cauza vântului puternic.

Primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, a făcut un apel către bucureşteni să nu iasă cu maşinile, pentru a fi evitată blocarea traficului şi pentru a permite intervenţia utilajelor de deszăpezire.
 

În judeţele Constanţa, Dolj şi Girugiu s-a decis suspendarea cursurilor în toate şcolile, luni şi marţi, iar în Suceava au fost suspendate doar Cursurile Universităţii ''Ştefan cel Mare'' din localitate. În Bucureşti cursurile  Universităţii Politehnica se vor desfăşura după programul normal. 

×