x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii 10 destinaţii ideale pentru gurmanzi

10 destinaţii ideale pentru gurmanzi

29 Mai 2017   •   19:30
10 destinaţii ideale pentru gurmanzi

În curând începe sezonul vacanţelor, astfel că e vremea să te gândeşti ce destinaţii alegi. Pe lângă oraşele cu obiective turistice faimoase, le propunem mai ales gurmanzilor să aibă în vedere şi cultura culinară a locurilor pe care le vizitează. Iată câteva destinaţii ideale pentru iubitorii de mâncăruri tradiţionale, recomandate de ghiduri-turistice.info.

Barcelona

Oraşul catalan Barcelona oferă un mix perfect pentru iubitorii de istorie, plajă şi gastronomie. Catedrala Sagrada Familia, Aquariumul, parcul Guell, stadionul Nou Camp, Artera la Rambla sau plaja de la mar­ginea oraşului trebuie completate cu experi­enţe culinare desăvârşite. Bucură-te de fructe de mare proaspete, tapas delicioase şi paella, toate udate cu sangria. Iar în piaţa La Boqueria poți cumpăra o mulţime de speci­alităţi, de la clasicul jamon iberico, la pești, scoici şi ulei de măsline proaspăt, dar şi dul­ciuri specifice Catalunyei.

Paris

Parisul se mândrește cu unele dintre cele mai spectaculoase obiective turistice, dar şi cu expe­rienţe gastronomice de neuitat. Savurează o ca­fea şi un croissant la una dintre miile de cafenele șic din Paris, delectează-te cu o prăjitură sărată galette din hrișcă cu cârnați andouillette, șuncă, cașcaval și ou în Piața Président Wilson. O frip­tură de miel, alături de un pahar de vin roşu de Bordeaux, urmată de o prăjitură “pariziană” îţi vor satisface cele mai mari aşteptări.

Toscana

Bucătăria tradiţională din regiunea ita­liană Toscana este o experienţă de neuitat. Pastele, fripturile suculente şi vinul local sunt la mare căutare printre turişti. Nu uita să comanzi paste cu mozzarela afumată de bivoliţă, panzanella (salată toscană cu roşii şi pâine), torta di ceci (tortilla făcută din făină de năut) sau crostini (felii de ciabatta prăjite, cu o diversitate de topinguri atât să­rate, cât şi dulci).

Tokyo

În Tokyo se află cele mai multe restaurante cu stele Michelin din lume. Pe lângă popularul sushi, aici poţi savura tăieței de orez, udon sau soba, dar şi porc tonkat­su sau porc bellz, orez cu dashi, ciuperci murate şi patrunjel sălba­tic sau frigărui cu diferite feluri de carne. Toate, acompaniate de un pahar de sake, normal.

Bangkok

Pe străzile aglomerate din capitala Thailandei, Bangkok, aromele diferitelor mâncăruri plutesc în aer. În zeci de mii de tigăi wok se prepară tot atâtea feluri de mâncare pe bază de peşte, vită, in­secte sau fructe de mare. Curry-ul este la mare cinste, la fel şi crabul picant, am putea spune foarte picant. Pe lângă mâncărurile mai grele, te poţi răcori cu kefir cu lămâie, lemongras, mentă și lapte de cocos. Curajoşii pot încerca celebrele insecte prăjite, crocante, foate gustoase şi totodată o bună sursă de proteine.

Hong Kong

Hong Kong oferă o altă combina­ţie de bucătării tradiţionale, din care au ieşit nişte preparate orientale reali­zate pe gustul vesticilor. În fosta colo­nie britanică, încearcă găluști la aburi, dim sum sau chifle cu carne de porc pe grătar, ori crabii gătiți în aburi, cu sos de lapte și ciuperci chinezești.

Oaxaca

În districtul Oaxaca sunt cele mai bune preparate mexicane, aproape toate “scăldate” în multitudinea de so­suri “Mole”. Poţi încerca supe, tamales (rulouri de aluat de porumb sau foi de banană, umplute cu diferite ingre­diente şi prăjite), dar şi tortillas uria­șe, denumite de localnici tlayudas, de fapt pizza mexicană. După ce deguşti clătite huitlacoche cu sos poblano sau conuri din aluat umplute cu flori de hibiscus, poţi încerca unul dintre cele mai vechi preparate din Mexic, chapuli­nes (lăcuste prăjite), pe care le găseşti la orice colț de stradă.

Fes

Bucătăria din oraşul marocan Fes reprezintă un amestec de influenţe franceze, maghrebiene orientale și africane. Nu rata supa harira, din năut, curcumă, ghimbir, ceapă şi usturoi, clătitele berber sau tajine - o tocană exotică de pui servită în boluri de lut. Fes el Bali, cel mai vechi district al oraşului, un adevărat labirint, te îmbie pe fiecare străduţă cu salate, cușcuș, saci cu condimente sau ceaiuri aromate maghrebiene.

New Orleans

În oraşul american New Orleans găseşti o îm­binare delicioasă între bucătăria franceză, spaniolă şi cele creole şi cajun, grupurile etnice din statul Louisianna. Stridii prăji­te, étouffée de creveți, cajun jambalaya (mix de legu­me, orez şi car­ne sau creveţi), gumbo din languste picante sunt doar câteva dintre preparate­le minunate specifice culturii locale. Aşadar, dacă paşii te poartă în frumosul oraş, nu rata o vizită în cel mai faimos cartier, cel francez. Aici poţi savura celebrele beignet (mici gogoși cu zahăr pudră).

Copenhaga

Copenhaga înseamnă, în termeni culinari, preparate pe bază de peşte, fresh, afumat sau marinat. Heringul mu­rat în pâine îl găseşti la fiecare colț de stradă, dar trebuie să încerci şi aperitivul smørrebrød, un sandvici din pâine den­să, unsă cu unt şi cu diferite ingrediente: carne, peşte sau brânză. În Copenhaga găseşti şi restaurantul Norma, desemnat în 2014 cel mai bun din lume. Ca să fii admis, trebuie să faci rezervare cu câteva luni înainte, dar probabil că merită.

×
Subiecte în articol: destinaţii gurmanzi