x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Aplicații gratuite pentru un concediu perfect

Aplicații gratuite pentru un concediu perfect

de Luciana Cocoș    |    20 Oct 2015   •   10:49
Aplicații gratuite pentru un concediu perfect
Sursa foto: Andrea Sottana

Un studiu recent arată faptul că 46% dintre români folo¬sesc un telefon inteligent. La nivel mondial însă, procentul este mult mai mare. Avansul pe care l-a înregistrat tehnolo¬gia i-a determinat pe dezvol¬tatorii de aplicaţii să se apuce serios de treabă. Aşa se face că, în ultimii ani, au apărut sute de programe menite să ne facă viaţa mai uşoară. Iar românii au înțeles repede avantajele, cel puțin asta demonstrează cifrele când vine vorba de concediu.

De la începutul anului, aproape jumătate dintre românii care au căutat bilete de avion sau vacanțe online au făcut-o de pe un telefon mobil. Dublu față de 2014, conform Vola.ro. Reprezentanții portalului de turism susțin că documentarea, căutările şi achiziţiile de pe mobil nu mai reprezintă o nişă, ci o preferinţă clară a românilor, atunci când vine vorba de plani¬ficarea vacanţelor. Acest trend i-a determinat pe marii jucători din domeniu, și nu numai, să faciliteze accesul clienților, astfel încât aceștia să cumpere mult mai ușor cu ajutorul telefonului mobil. „Zona de aplicații mobile este într-o continuă dezvoltare. De la an la an numărul acestora crește considerabil, astfel că, din 2014, aplicațiile de mobile le-au depășit pe cele de tip desktop. În acest moment sunt peste trei milioane de aplicații în cele două mari platforme (Google Play și Apple AppStore). În plus, hardware-ul telefoanelor mobile este din ce în ce mai performant, ecranele mai generoase, rezo¬luțiile mai mari. Tendința este ca totul să se mute în mobile”, spune antreprenorul din IT, Florin Blejan.

Planificare și orientare
Turismul este unul dintre cele mai ofertante domenii în privința aplicațiilor, pentru că facilitează accesul oricui are un telefon mobil conectat la internet să găsească toate informațiile de care are nevoie pentru vacanța sa. „Dezvoltatorii de aplicații sunt din ce în ce mai focusați înspre domeniul «travel», pentru că aici sunt foarte multe oportunități (de interacțiune, de ghidare). Aplicațiile de travel existente la nivel global în acest moment sunt mai degrabă utile decât distractive; direcția predominantă este aceea de a oferi informații care te ajută să găsești un loc de cazare sau să rezervi un bilet de avion, sau să îți configurezi trasee după criterii sau interese anume. Deci, în general, aplicațiile pentru vacanță sunt foarte utile sau, cel puțin, foarte des descărcate”, explică Florin Blejan.

Cele mai folositoare
Organizarea unei vacanţe, fie că este un city break sau un sejur de mai multe zile, a devenit mult mai uşoară datorită apli¬caţiilor mobile, care ne ajută să ne planificăm drumul, cazarea şi itinerariul. Dacă ținem cont de câteva review-uri ale celor mai populare locaţii, avem deja totul pregătit pentru un concediu de vis. Dar care sunt cele mai utile aplicații? „O apli¬cație devine utilă în momentul în care aceasta acoperă diferite nevoi sau atunci când reușește să ușureze anumite procese. Ca în orice alt domeniu, publicul decide câștigătorii”, spune antre-prenorul. De exemplu, apli¬cația Kayak, care a devenit populară datorită ajutorului pe care îl oferă celui interesat să-și găsească o vacanță ieftină în on-line. Alte aplicații extrem de utile în concediu sunt Weather & Clock Widget sau AccuWeather, care vă oferă date actualizate despre starea vremii de la desti-nația dumneavoastră. Primul aplicații de travel în 2014 realizat de Forbes îl ocupă Google Maps. Această aplicație este cu siguloc în topul celor mai utilizate ranţă cea mai utilizată aplicaţie de hărţi şi GPS. Cu ajutorul ei puteți salva locaţiile, ca să explo¬rați cu uşurinţă împrejurimile şi cam tot ce se află interesant în zonă. Datorită tarifelor piperate pentru convorbirile telefonice dintre diferite ţări, WhatsApp Messenger a devenit una dintre numeroasele aplicaţii care vă ajută să comunicați din străină¬tate. De asemenea, World Clock, care este o aplicaţie standard pentru utilizatorii de iOS. Pentru cei care folosesc telefoane mobile cu sistem Android, o variantă similară este Perfect World Clock. Cele două aplicaţii sunt foarte utile atunci când călătoriți cu avionul şi treceți rapid de la un fus orar la altul. Iar, dacă nu ați reușit să faceți toate plăţile necesare înainte de a pleca în vacanţă, aplicaţia Check vă permite să faceți plăţi de oriunde din lume şi prin orice metode. ¬

Cu drag, de pe telefon
După ce ați ajuns la desti¬nație, puteți trimite amintiri celor dragi direct în cutia poștală, de pe mobil. Aplicația Felicitaro, lansată în urmă cu câteva luni, îi ajută pe utilizatorii ei să facă surprize plăcute fami¬liei și prietenilor. „Prin aplicația Felicitaro, cei aflați în vacanță fac o poză, scriu un mesaj, adaugă unul sau mai mulți desti¬natari și le pot trimite direct de pe telefon. Acestea ajung în plic, în cutiile poștale ale destinata¬rilor. Astfel, procesul de căutare a cărților poștale, de lipit timbre și de depus la oficiul poștal este înlocuit de o aplicație pe care utilizatorul o poate folosi direct de pe șezlong sau din vârful muntelui”, spune dezvoltatorul aplicației, Florin Blejan.
Specialiștii IT au lansat în ultimii ani nenumărate apli¬cații datorită impactului uriașpe care dispozitivele inteligente îl au asupra modului în care călătorim.

Aplicații utile pentru vacanță
n Kayak - cazare, bilete de avion sau rent-a-car
n TripAdvisor Hotels Flights - hoteluri și bilete de avion
n Weather & Clock Widget sau AccuWeather - Weather for Life - starea vremii
n AroundMe - arată pe hartă cele mai apropiate farmacii, spitale, magazine, bănci sau benzinării
n Local Eats - listă de restaurante locale

De obicei, cele mai bune aplicații sunt afișate primele. Există niște algoritmi clari după care Apple sau Google așază apli¬cațiile populare înaintea celor¬lalte. Numărul de descărcări este unul dintre cele mai impor¬tante criterii în acest clasament. Nota generală (ratingul) pe care utilizatorii o dau este, de ase-menea, un criteriu important pentru a fi în fruntea listei.
Florin Blejan, antreprenor IT
 

×