x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Argeş: Risc însemnat de avalanşă în Făgăraş

Argeş: Risc însemnat de avalanşă în Făgăraş

28 Feb 2018   •   13:08
Argeş: Risc însemnat de avalanşă în Făgăraş

Riscul de producere a unor avalanşe este însemnat în Masivul Făgăraş, stratul de zăpadă având, miercuri, peste doi metri grosime în zona Cota 2.000 - Transfăgărăşan, potrivit datelor comunicate de Serviciului Public Judeţean Salvamont Argeş.

 

Directorul Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, a anunţat că stratul de zăpadă poate avea grosimi chiar şi mai mari în zonele troienite. "Gradul de risc de avalanşă este trei generalizat, inclusiv la altitudini mici, astfel că traseele montane rămân în continuare închise până în sezonul estival", a precizat Sănduloiu.

Conform scalei europene de risc de avalanşă, în cazul gradului al treilea de risc, stratul de zăpadă este mediu sau puţin stabilizat pe numeroase pante suficient de înclinate, declanşarea fiind probabilă chiar şi printr-o slabă supraîncărcare, pe numeroase pante suficient de înclinate fiind posibile în anumite situaţii unele declanşări spontane de avalanşe medii şi câteodată chiar mari.

Turiştii care vor ajunge în zona montană din Argeş sunt sfătuiţi să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Naţional Salvamont. De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării drumeţiilor, în aşa fel încât să se încheie înainte de lăsarea întunericului.

"Pentru informaţii suplimentare, punctuale, turiştii ne pot contacta prin Dispeceratul Naţional Salvamont, formând pe tastatura telefonului sintagma 0salvamont. Aceasta modalitate de comunicare oferă turistului posibilitatea de a afla informaţii direct de la şeful formaţiei Salvamont din zona în care intenţionează să facă vreo excursie", a mai spus directorul Salvamont Argeş.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: fagaras risc avalansa zăpadă salvamont