x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Arii protejate ale României. Parcul Național Defileul Jiului

Arii protejate ale României. Parcul Național Defileul Jiului

05 Ian 2017   •   20:20
Arii protejate ale României. Parcul Național Defileul Jiului
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Parcul Național Defileul Jiului se află în sud-estul țării, pe teritoriile județelor Gorj și Hunedoara. A fost declarată arie protejată în anul 2005 și are o suprafață totală de 11.127 de hectare.

Defileul Jiului este o zonă spectaculoasă și oferă un peisaj care îți taie răsuflarea în toate anotimpurile din an. În interiorul parcului se află și Mănăstirea Lainici, o mănăstire ortodoxă de călugări construită în anul 1817. Lăcașul de cult poartă hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

Parcul Național Defileul Jiului se întinde în partea vestică a Carpaților Meridionali, între Munții Vâlcan și Munții Parâng, de-a lungul râului Jiul, între confluența Jiului de Est cu Jiul de Vest și confluența cu valea Sadului și reprezintă o zonă montană. În arealul parcului sunt incluse rezervațiile naturale: Sfinxul Lainicilor și Stâncile Rafailă.

Parcul Defileul Jiului este acoperit în proporție de peste 80% de păduri de fag și gorun. Accesul în zona parcului se poate face pe Drumul European E79 pe ruta Târgu Jiu – Bumbești Jiu sau pe ruta Deva – Simeria – Călan – Hațeg – Pui – Băița – Petroșani.

×