x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Babele de la Ulmet – pietrele de legendă din Ţara Buzăului (VIDEO)

Babele de la Ulmet – pietrele de legendă din Ţara Buzăului (VIDEO)

02 Apr 2018   •   11:49
Babele de la Ulmet – pietrele de legendă din Ţara Buzăului (VIDEO)

România ascunde comori naturale deosebite, însă din păcate, cele mai multe dintre ele sunt foarte puţin cunoscute. O soartă asemănătoare o au "Trovanţii" din comuna Ulmet, jud. Buzău, un obiectiv autohton extrem de interesant, deloc promovat şi foarte puţin vizitat.

Din punct de vedere ştiinţific, trovanţii sunt aglomerări de pietricele de diferite mărimi, legate între ele de ciment carbonatic. Formele acestor „pietre vii” sunt dintre cele mai diverse: cilindru, navă spaţială, elipsă, sferă, care îşi modifică forma o dată la 1200 de ani. În acest interval, ele cresc cu câţiva centimetri, creştere care se realizează din centru spre exterior.

Numiți popular “pietrele vii”, trovanţii sunt pietre considerate pe vremuri magice datorită formelor acestora. Având în general forme rotunjite, acestea s-au dezvoltat în nisipul de pe fundul mării Paratethys, care exista cândva și pe teritoriul României, în urma unui îndelung proces geologic, în pământ, la presiune.

Datorită aspectului lor sferic rezultat în urma dezvoltării lor concentrice, trovanţii au fost confundați de-a lungul timpului, cu ouă de dinozauri sau chiar cu OZN-uri. Multă vreme pietrele vii au fost..........................

Citește mai mult și urmărește un VIDEO interesant despre BABELE DE LA ULMET SI LEGENDELE LOR

×