x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Brașovul are cel mai frumos târg de Crăciun

Brașovul are cel mai frumos târg de Crăciun

de Diana Scarlat    |    23 Dec 2021   •   08:00
Brașovul are cel mai frumos târg de Crăciun

Crăciunul nu s-a anulat la Brașov, unde anul acesta a fost decorat cel mai frumos brad din România, iar târgul este vizitat, zilnic, de sute de oameni. Deși nu are aeroport, Brașovul a fost o destinație de city-break ideală, în ultimii 15 ani. Nici pandemia nu a reușit să-l schimbe, iar acum este una dintre cele mai bune alegeri pentru a petrece Sărbătorile de Iarnă. În afară de atracțiile din oraș, turiștii se pot bucura de pârtiile de schi de la Poiana Brașov, dar pot face și excursii la bisericile fortificate și cetățile medievale din împrejurimi.

Inima României este și locul în care putem vizita cele mai multe cetăți medievale. Brașovul este unul dintre cele mai mari şi dintre cele mai importante oraşe, fiind ridicat pe vechea cetate Korona. În Brașov ajungeau, anual, peste două milioane de vizitatori români și străini, până anul trecut. Străzile centrului istoric au fost în permanență pline, în toate anotimpurile, înainte de pandemie, dar și astăzi au rămas aproape la fel de animate. În continuare, orașul din inima țării și împrejurimile pline de semne ale istoriei, la fiecare pas, pot fi cea mai bună alegere pentru excursii și vacanțe. În vecinătate, la Râșnov, se poate vizita cea mai frumoasă cetate medievală țărănească. Parcul dinozaurilor, o peșteră amenajată și foarte bine întreținută, drumețiile montane și toate posibilitățile de a face mișcare în natură fac din Râșnov o destinație turistică ideală. Vechea cetate Korona și-a păstrat caracteristicile medievale, vizibile la tot pasul. Cetatea Brașovului a fost ridicată între secolele XIII și XVII, din nevoia de apărare împotriva invaziilor turcilor și tătarilor. Centrul istoric al Brașovului este spectaculos. În Piața Sfatului se află vechea primărie, Rathaus sau Casa Sfatului, clădire construită în anul 1420, care, la prima vedere, pare de mici dimensiuni, dar cei care o vizitează pot descoperi că spațiul oferă dimensiuni nebănuite, care parcă se dilată, de la un culoar la altul, de la o sală de expoziție la alta. Din Piața Sfatului se poate porni către Biserica Neagră - cel mai vizitat obiectiv turistic - sau către vechea Casă a Negustorilor, construită între anii 1539-1545 la cererea soției judelui Brașovului. Locul este mereu animat de sutele de brașoveni sau de vizitatori care se opresc, măcar pentru o cafea sau un ceai, la cafenelele și restaurantele așezate de jur-împrejurul pieței. 

Cea mai populară stațiune de schi

De departe, cea mai populară stațiune de schi este Poiana Braşov, datorită noilor amenajări. Lărgirea şi prelungirea pârtiilor, precum şi dotarea cu tunuri suplimentare de zăpadă au contribuit la o creștere considerabilă a calității pârtiilor. Cea mai lungă pârtie de schi din România pentru începători este Drumul Roşu (4.7 km). Această pârtie a fost lărgită pe aproximativ 50% din lungime, în 2012. Pentru schiorii avansaţi, o foarte bună alegere ar putea fi pârtiile Sulinar (2,8 km, de dificultate medie), Lupului (2,6 km) sau Subteleferic (2,2 km), ambele cu dificultate ridicată. Şi pe acestea au fost făcute amenajări importante, în special pentru lărgirea lor și deschiderea unor noi rute de legătură. Schiorii și snowboarderii pot beneficia, de trei ani, de deschiderea unei noi variante de a ajunge de pe Subteleferic către pârtia Bradul, fără porţiuni plate. Există instalaţiile de cablu moderne, respectiv două telecabine, o telegondolă, două telescaune şi cinci instalaţii de teleschi. Poiana Braşov este cea mai populară stațiune de schi și pentru că are foarte multe spații de cazare, la care se adaugă cele din Brașov sau chiar din împrejurimi. 

Obiective culturale de top

În apropiere de orașul Brașov pot fi vizitate cele mai multe cetăți și biserici fortificate din perioada medievală, iar așezarea lor permite conceperea foarte multor circuite turistice unice în lume. Cea mai cunoscută biserică fortificată de lângă Brașov este Prejmer, unică în lume prin conceptul care a stat la baza construirii spațiilor de adăpost, în caz de asediu. La ora actuală se observă o tendinţă de creştere a cererii pentru circuitele care au ca temă cetăţile atât din partea turiştilor străini, cât mai ales din partea turiştilor români. În general, există circuite tematice unde domină vizitarea cetăţilor şi circuite care includ pe traseu câteva cetăţi, castele, palate. Majoritatea acestor circuite combină vizitarea cetăţilor şi a altor clădiri istorice cu experienţele gatronomice, de spa şi welness sau vitivinicole. Investițiile din ultimii ani au readus la viață vechile ruine, dar au și deschis porțile pentru cei mai pretențioși vizitatori, care caută combinația perfectă între descoperiri, relaxare, natură și distracție. Recent renovate sunt cetățile Rupea și Feldioara, situație ce permite extinderea circuitelor din jurul Brașovului, în care intră și cetatea Râșnov, recent recuperată și aceasta, după ce, inițial a fost aproape distrusă de un proiect greșit de reabilitare. Cetatea Râșnov este una dintre atracțiile europene de top. În 2015, cetatea Râșnov a fost plasată, într-un top mondial al revistei Traveler, între primele zece cele mai frumoase cetăți din lume, alături de Castelul Neuschwanstein, din Bavaria (Germania), Palatul ţarului Alexei Mikhailovich din Parcul Kolomenskoye (Moscova, Rusia), Castelul Matsumoto din Japonia, Castelul Hohenzollern (Germania), Castelul Hradcany din Praga (Republica Cehă), Castelul Blair din Perthshire (Scoţia), Castelul Gamlehaugen din Bergen (Norvegia), Castelul Uchisar din Nevsehir (Turcia) şi Castelul Inuyama din Japonia. Astăzi, cetatea Râșnov este unul dintre obiectivele turistice care atrag cei mai mulți vizitatori din România, iar aici se poate vizita și o peșteră amenajată și foarte bine întreținută, dar se pot face și drumeții montane, în apropierea masivelor Piatra Craiului, Bucegi și Postăvarul. 

 

România este țara cu cele mai frumoase circuite care includ cetăți medievale. Turismul cultural se îmbină perfect cu natura sălbatică și cu cele mai moderne spații de cazare, SPA și distracție. 

Biserica Neagră, cel mai cunoscut obiectiv

Biserica Neagră este unul din monumentele reprezentative pentru istoria Brașovului. Clădirea unică în lume are 89 de metri lungime și 38 de metri lățime, fiind cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei. Biserica a fost construită începând cu anul 1385 și s-a numit Biserica Sfânta Maria, până la marele incendiu din 1689, care i-a schimbat numele și destinul. Îmbinarea între stilurile gotic și baroc se explică prin istoria monumentului, parțial distrus în incendiu și refăcut de meșteri veniți din Danzig, care au adăugat noile bolți în stil baroc. După incendiu, a renăscut din propria-i cenușă, devenind Biserica Neagră de astăzi. Interiorul poate adăposti 5.000 de oameni. A scăpat de incendiu pictura murală din pridvorul sudic, reprezentând figura Mariei cu Pruncul, așezată între Sf. Ecaterina și Sf. Varvara. În colțurile de jos ale picturii se află stemele regelui Matei Corvin și a soției sale Beatrice de Napoli-Aragon. În clopotnița Bisericii Negre se află marele clopot din bronz, care cântărește șase tone. În interior se poate admira și o colecție de peste 100 covoare a Bisericii Negre, este cea mai bogată colecție de acest fel din România, care spune și istoria comunității brașovene și a împărțirii breslelor din vechea cetate. 

Rolul celor șapte bastioane

Cetatea avea șapte bastioane, unite prin ziduri puternice de apărare. Bastioanele erau încredințate breslelor, după modelul medieval, fiind dispuse la o distanță de aproximativ 110 m distanță unele de altele. În vremurile de glorie ale cetății Brașovului, sistemul de fortificații avea 28 de turnuri, din care astăzi nu mai există decât șase. În zona de sub Tâmpa mai pot fi admirate și astăzi Bastionul Țesătorilor, Bastionul Postăvarilor. „Kilometrul zero” al unei excursii pe urmele istoriei cavalerilor teutoni care au ridicat cetatea Kronstadt (Orașul Coroanei) este Piața Sfatului, loc încărcat de istorie, care poate fi considerat „inima” vechii cetăți a Brașovului. Toate celelalte obiective turistice ale Brașovului se află în vecinătatea acestui punct central al cetății de astăzi.

×