x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Bucovina, locul unde începe povestea satului tradițional

Bucovina, locul unde începe povestea satului tradițional

de Diana Scarlat    |    14 Aug 2018   •   17:58
Bucovina, locul unde începe povestea satului tradițional

Nordul României este preferat de turiștii români și străini care caută liniștea satului tradițional, cultura populară și mănăstirile unice prin arhitectura și picturile lor murale. Gastronomia este o atracție specială aici, iar această particularitate a zonei a făcut posibilă chiar existența unor circuite gastronomice sau a unor pachete turistice de Sărbători, bazate pe oferta bucătăriei tradiționale. Cei care descoperă tainele Bucovinei, într-un circuit turistic mai amplu, pleacă de fiecare dată cu o puternică dorință de a se întoarce aici, ori de câte ori vor avea ocazia, pentru că povestea dealurilor împădurite, a Munților Rarău, a caselor cu amprentă austro-ungară și a porților maramureșene, presărate din loc în loc, lasă vizitatorul să înțeleagă de fiecare dată câte puțin din istoria acestor locuri.

 

De la Suceava, cu măreața ei Cetate de Scaun, se deschide poarta spre Bucovina cea mereu primitoare pentru oricine vrea să se bucure de liniște și de tradiții autentice, de peisaje desprinse, parcă, din basme, în orice anotimp, și de istorii adevărate, lăsate moștenire de străbuni. Sucevița este un punct de atracție pentru orice vizitator al acestei zone istorice, aici fiind și o mănăstire unică prin arhitectură și mai ales prin fortificații, una dintre puținele mănăstiri fortificate din nordul țării. Tot unică este și Mănăstirea Dragomirna, situată la numai 20 de kilometri distanță de Suceava, o adevărată fortăreață în care strămoșii se protejau de atacurile invadatorilor. Restul mănăstirilor se întrec în picturi murale, începând cu celebra frescă de la Voroneț, cu o nuanță de albastru nemaiîntâlnită, până la Moldovița, Humor, Arbore sau Putna. Cei care iubesc natura și turismul de aventură găsesc în Bucovina locuri perfecte pentru drumeții, în Munții Rarău, pentru rafting pe râul Bistrița sau pe râul Moldova, în zona Ciocănești sau la Vatra Dornei. Sunt și locuri amenajate pentru tiroliană și alte sporturi, pentru cei care vor să combine plăcerea de a admira natura cu mișcarea în aer curat. Tot aici se pot face și circuite călare sau se pot lua lecții de echitație, una dintre atracțiile regiunii istorice fiind Lucina, în nordul extrem, foarte aproape de granița cu Ucraina, unde se poate vizita o herghelie de cai huțuli. Iar cei care vor să guste până la capăt din tradițiile satului bucovinean, aici au parte de plimbări cu sănii sau căruțe trase de cai cu ciucuri mari, roșii, la urechi, așa cum le place bucovinenilor să-i răsfețe și să-i arate oaspeților.

 

Avantajele excursiilor organizate

O excursie sau o vacanță în Bucovina poate fi mai scumpă sau mai ieftină, în funcție de alegerea pe care o face fiecare turist. În ultimii ani au crescut prețurile, atât în Bucovina, cât și în Maramureș, dar a crescut și numărul de turiști, astfel încât proprietarii de pensiuni și hotelierii își permit să mențină tarife ridicate, mai ales în sezonul estival și în perioada sărbătorilor de iarnă. Există, însă, și posibilități de a plăti pentru o vacanță organizată de o agenție de turism aproape același preț care e cerut de unele pensiuni pentru o singură noapte de cazare, cu mic dejun inclus. „Avantajul celor care merg în grup organizat este prețul mai mic decât cel individual, din mai multe puncte de vedere. Noi mergem și în extrasezon, când costurile sunt mai reduse, în plus, agențiile pot negocia discounturi destul de mari, pentru grupurile pe care le aduc. Mai există și avantajul excursiilor care se pot face cu grupul, cu mult mai multe posibilități de vizitare a obiectivelor turistice importante”, a explicat, pentru Jurnalul, Costin Corboianu, reprezentant al agenției Scorilo Travel Vacanțe. În plus, agențiile care au legături de mulți ani cu anumite pensiuni sau hoteluri au și tarife speciale, oferite de parteneri, ceea ce nu poate obține orice client. Mai mult, cei care organizează excursii de foarte mult timp cunosc și secretele zonelor în care-și duc turiștii, astfel încât pot evita costurile suplimentare sau pot face cele mai bune recomandări pentru o vacanță perfectă.

 

Tradiții, natură, cultură și istorie

Agețiile care organizează excursii în Bucovina pot oferi circuite de două-trei zile sau sejururi complexe, care includ și vizitarea zonei învecinate, Maramureșul, în circuite ample, cu foarte multe surprize plăcute. „Un circuit de două nopți de cazare, la o pensiune de trei margarete, costă 490 de lei de persoană și facem drumeții în Munții Rarăului, la Pietrele Doamnei, apoi vizităm două sau trei mănăstiri, iar turiștii se pot bucura atât de mâncărurile tradiționale, cât și de o prezentare a costumului popular din această zonă. Un circuit care include Bucovina și Maramureșul, de cinci nopți de cazare, cu două nopți în Bucovina și trei în Maramureș, tot la pensiuni de trei margarete, costă 890 de lei și se fac vizite la toate mănăstirile, dar și la casele memoriale, la bisericile de lemn din Maramureș, Valea Vaserului și alte obiective turistice din aceste zone minunate. Foarte mulți au fost încântați de acest circuit. De asemenea, prezentăm, împreună cu gazdele noastre de la pensiuni, costumele populare și gastronomia din ambele zone istorice, astfel încât turistul pleacă nu doar relaxat și fascinat de peisajele superbe, ci și foarte bine informat”, mai spune Costin Corboianu.

 

Curiozități și ponturi pentru vizitatori

Cele mai frumoase ouă încondeiate se găsesc în Bucovina, în satele care încă mai au meșteri populari îndrăgostiți de creația care îi face unici. Foarte multe specialiste în încondeierea ouălor sunt în zona Câmpulung Moldovenesc și comunele învecinate, dar și în zona Gura Humorului, Frasin și alte sate mai puțin cunoscute de turiști. De aici se pot cumpăra cele mai ieftine ouă încondeiate și alte artefacte autentice, precum cămăși tradiționale, brodate și cusute manual, inclusiv din colecții ale familiilor bucovinene. Pentru iubitorii ce ceramică, zona Marginea este celebră prin ceramica neagră, specifică acestei zone, iar în localitatea care a dat și numele tipului de ceramică se pot cumpăra cele mai ieftine vase de lut tradiționale. Cei care vor să vadă cum arată un muzeu în aer liber locuit de o comunitate bucovineană trebuie să ajungă la Ciocănești, un sat ca un muzeu, unde fiecare membru al comunității și-a decorat casa cu motive florale tradiționale, iar mărimea casei și suprafața decorată semnifică mândria fiecărei familii.

 

Deja au început să fie lansate ofertele pentru Crăciun și Revelion, cererea f iind destul de ridicată. Tarifele pentru sărbătorile de iarnă variază de la 100 de lei de persoană, pe zi, fără masă până, la 350 de lei de persoană în regim all inclusive. Agențiile pot face pachete complexe, iar prețurile variază, în funcție de ofertă. Traian Bădulescu, consultant în Turism

 

Numărul de vizitatori a crescut, de la an la an, în Bucovina, mai ales pentru că toți cei care au vizitat aceste locuri vor să se întoarcă, pentru noi experiențe unice. Potrivit Institutului Național de Statistică, anul trecut, județul Suceava a fost vizitat de 385.676 de turiști, dintre care 53.324 au fost străini. „Este o creștere, ținând cont de faptul că în 2016 au fost 342.710 de turiști, dintre care 51.750 au fost străini. Turismul rural este cea mai dezvoltată formă de turism în Bucovina, regiunea având peste 500 de pensiuni rurale sau agroturistice. Tarifele medii variază între 150 și 200 de lei pentru o cameră, cu mic dejun inclus, cu excepția perioadelor de sărbători, când tarifele sunt ceva mai ridicate, explică Traian Bădulescu, consultant în Turism.

×