x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Budapesta, noul paradis al petrecaretilor europeni!

Budapesta, noul paradis al petrecaretilor europeni!

19 Dec 2017   •   13:21
Budapesta, noul paradis al petrecaretilor europeni!

"Noaptea, peretii  vibreaza din cauza muzicii, iar dimineta trebuie sa spal masina de tot felul de mizerii". Noua Mekka a "turismului nocturn", Budapesta pare depasita de amploarea fenomenului. Cu zeci de zboruri low-cost zilnice, cu halbele ei de bere la numai 1,5 euro si apartamente oferite spre inchiriere pentru 30 de euro pe noapte, capitala Ungariei a devenit noul paradis al petrecaretilor din intreaga Europa care nu au prea multi bani prin buzunare.

 

In inima metropolei, fostul cartier evreiesc s-a transformat intr-un centru nevralgic al tuturor exceselor, cu aproape 800 de baruri si restaurante de noapte, concentrate pe o suprafata mai mica de doi kilometri patrati. Jumatate dintre aceste localuri nu existau in urma cu cinci ani.

Pentru Dora Garai, o tanara vanzatoare de 32 de ani, care toata viata ei a locuit in acest cartier plin de cladiri frumoase datand din secolul al 19-lea, transformarea, mult mai brutala decat la Barcelona sau Amsterdam, a devenit insuportabila. Pe langa zgomot si mirosurile greu de ignorat, vanzatorii de droguri si prostituatele fac deja parte din peisajul cotidian. "Nu-mi imaginez cum mi-as putea creste copiii intr-un asemenea mediu", spune tanara femeie, care a infiintat o asociatie a locatarilor furiosi.

"Suntem tratati cu dispret, dar nu suntem decat niste oameni normali, care vor sa doarma noaptea", a explicat ea. Potrivit unui studiu al Universitatii Corvinus, din Budapeste, aproximativ 15.000 de persoane continua sa locuiasca in acest cartier burghez.

Anul trecut, Budapesta a primit vizita a 3,5 milioane de turisti. "Foarte multi vin pentru ca alcoolul este ieftin si pentru ca poti pierde noptile cat doresti", explica Melanie Kay Smith, care a coordonat studiul mentionat mai sus. "Este o nebunie ce poti face aici cu bani putini", au confirmat, oarecum, niste turisti danezi, scrie agentia France Presse intr-un reportaj pe aceasta tema.

Gazduita, candva, de numai cateva baruri amenajate in imobile aflate in paragina, viata nocturna a cartierului a capatat o alura industriala, unele localuri putand primit pana la 2.000 de persoane. Si aproape in fiecare noapte, cate un ghid inarmat cu un megafon urla cat poate de tare spre grupul de turisti: "Sunteti pregatiti de distractie?". In privinta locatarilor, ghidul raspunde cu un aer cinic: "Cui nu-i convine sa se mute!".

 

×