x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Catedrala Sfântul Vitus, simbol al statorniciei

Catedrala Sfântul Vitus, simbol al statorniciei

de Alina Iancu    |    22 Oct 2011   •   21:00
Catedrala Sfântul Vitus,  simbol al statorniciei

Putine lucruri reusesc sa te atraga si sa te tina captiv doar prin frumusetea lor, iar Catedrala Sfantul Vitus din Praga este unul dintre ele. Turnurile innegrite care se ridica indraznete deasupra castelului din capitala ceha se vad de la multi kilometri departare. Par asezate acolo in mod special pentru a te atrage ca o comoara care asteapta de prea multa vreme sa fie descoperita, o bucata de istorie pe care timpurile moderne nu au avut puterea sa o ingroape. Simbol al spiritualitatii cehe, Catedrala Sfantul Vitus este o opera de arta in stil gotic a carei constructie a durat aproape 600 de ani.

In anul 925, Wenceslas I, duce de Boemia a construit primul lacas de cult care a purtat hramul Sfantului Vitus, pe acelasi loc pe care se afla catedrala de astazi. Biserica de mici dimensiuni a fost inlocuita, mai tarziu, cu una mult mai mare. Bazele catedralei care in prezent atrage zeci de mii de turisti anual au fost puse abia la 21 noiembrie 1344 de catre regele Charles al IV-lea. Primele si cele mai importante schite si lucrari au fost facute de Matthias din Arras si Peter Parle, arhitecti ale caror busturi sculptate si morminte se afla in interiorul catedralei. Una dintre cele mai impresionante creatii ale acelei perioade este vechea intrare in catedrala, numita Golden Portal. Deasupra intrarii se afla un mozaic de 82 de metri patrati realizat dintr-un milion de bucati de sticla si piatra, care descrie Ziua Judecatii.

Munca lor si a celor care i-au precedat a fost grav avariata in prima jumatate a secolului al XV-lea, cand au avut loc razboaiele husite. Tot atunci lucrarile la catedrala au fost oprite de tot si reluate abia in anul 1844, cand a fost infiintata 'Uniunea pentru definitivarea Catedralei Sfantul Vitus din Praga' si a fost prezentat programul pentru renovarea si finalizarea constructiei. Arhitectii care au dus la bun sfarsit catedrala inceputa cu sute de ani in urma au ales sa mearga pe aceleasi idei folosite de predecesorii lor. In 1929, jumatatea de vest a catedralei era fina­lizata si, o data cu ea, intregul edificiu.

Criptele
Daca la exterior arhitectura complexa si turnurile spiralate inaltate spre cer sunt cele care impresioneaza, in interiorul catedralei se deschide o noua lume, unde pentru fiecare coltisor exista o poveste. Pana in anul 1836 catedrala era locul de incoronare a regilor si imparatilor Boemiei care, dupa ce au decedat, au fost inmormantati in cladire. Cele mai impresionante sunt cripta regala, asezata langa ruinele bisericii construite in anul 925, si sarcofagul Sfantului Ioan Nepomuk, despre care legenda spune ca atunci cand a fost deshumat, in anul 1721, limba lui era nu doar perfect conservata, ci si irigata cu sange. Cativa ani mai tarziu, Nepomuk a fost canonizat si inmormantat intr-o cripta construita din peste 1.600 de kilograme de argint.

La fel de impresionanta este si capela Sfantului Wenceslas, unde sunt pastrate moastele ducelui. Peretii sunt decorati in partea de jos cu peste 1.300 de pietre semipretioase si picturi cu pati­mile lui Hristos care dateaza din anul 1364, cand constructia a fost finalizata. Capela nu este accesibila publicului, dar poate fi vazuta de la usa. Intr-unul din colturile ei, o usa mica, prevazuta cu sapte lacate, duce catre Camera Coroanei, unde sunt tinute bijuteriile coroanei boemiene. Cheile camerei, care nu poate fi vazuta de pu­blic, sunt tinute de sapte persoane diferite, dintre care una este presedintele statului ceh.

×
Subiecte în articol: calatorii