x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cele mai căutate destinații de vacanță în 2016

Cele mai căutate destinații de vacanță în 2016

de Luciana Cocoș    |    31 Mai 2016   •   19:00
Cele mai căutate destinații de vacanță în 2016
Sursa foto: Yarygin/Getty Images/iStockphoto

Startul sezonului estival a fost dat în urmă cu o lună, iar agențiile de turism pot vorbi deja despre cele mai căutate destinații de vacanță. Turiștii au făcut rezervări din timp pentru a profita de reducerile oferite de early booking, așa că modificări majore în top nu mai pot apărea. Se poate spune că cei mai mulți dintre români au ales pentru concediul din această vară deja celebre-le stațiuni din Turcia și Grecia. Aceste destinații rămân preferate datorită raportului foarte bun cali-tate-preț, distanța relativ mică față de România și serviciile extraordinare oferite de hotelierii din aceste două țări.

Unde plecăm în concediu Românii și-au făcut deja planurile de vacanță și, pe baza experiențelor din anii trecuți și analizând ofertele actuale ale tour operatorilor, în topul prefe-rințelor au rămas insulele grecești sau stațiunile vestite pentru pachetele all inclusive din Turcia. „După un top al creșterilor la vacanțele cu avionul făcut pe baza datelor de la Christian Tour, primele cinci locuri sunt ocupate de Antalya, Zakynthos, Tenerife, Creta și Corfu. Clasamentul a fost făcut pe baza cererilor celor 200.000 de turiști care au cumpărat pachete de vacanță. Anii trecuți, se băteau pentru primele locuri Turcia și zone din Grecia. Când a intrat Mykonos pe curse charter a fost un boom la vânzări pentru această desti-nație. În schimb, dacă vorbim de numărul turiștilor, cei mai mulți aleg Antalya, Creta și Corfu”, spune Ciprian Enea, consultant în turism.

Destinaţii exotice pentru cei cu bugete peste medie

Cei cu dare de mână se orientează spre destinațiile exotice, mult mai îndepărtate și considerabil mai scumpe. Și, ținând cont că în ultimii ani sunt din ce în ce mai cerute, pachetele turistice de acest gen sunt tot mai prezente în ofertele agențiilor de turism. „După numărul turiștilor care merg în vacanțe exotice, din 2010 piața nu a înregistrat un recul. Desti-nații ca Turcia, Grecia, țările europene de city break, desti-națiile exotice precum Thai-landa, Republica Dominicană, Mexic, Singapore, Bali sau destinațiile din țările arabe, Dubai, Emirate, au înregistrat creșteri constante. Excepție fac destinațiile cu probleme politice sau de securitate, și aici vorbim de Tunisia și Egipt. Românii continuă să meargă în număr din ce în ce mai mare în desti-nații exotice. Ne place să călătorim, iar oamenii cu bugete peste medie continuă să caute vacanțe de peste 1500 euro de persoană”, explică Enea. Principalele destinaţii de city break ale românilor În alegerea unui city break, românii iau în calcul mai mulți factori, costul total al călătoriei fiind cel mai important. În general, perioadele preferate pentru astfel de călătorii sunt primăvara și toamna, deoarece atunci sunt prețuri mai mici la biletele de avion. „Este greu să faci un top al destinațiilor de city break pentru că aici depindem de numărul biletelor de avion vândute. E greu să separăm turiștii de cei care călătoresc în interes de serviciu, cei care merg la studii sau merg în vizită la prieteni și rude. Cu toții fac trafic aerian, cumpără bilete de avion și două-trei nopți de cazare. Totuși, după numărul pachetelor de city break cumpărate, topurile sunt dominate de Paris, Londra, Roma, Barcelona și Viena. Mai trebuie amintiți cei care merg în afara țării pentru evenimentele sportive. Anul acesta este Campionatul Euro-pean de Fotbal și se înregis-trează creșteri pentru biletele către Franța, țara-gazdă a competiției”, afirmă specia-listul în turism.

Evadarea de weekend

Costul unui city break pornește, în medie, de la 200-220 de euro, iar acest produs turistic se adresează, în special, celor care nu au mult timp la dispoziție și vor să profite de weekend și, eventual, își mai pot lua o zi liberă înaiunte sau după. Vorbim de turiștii care merg cu avionul, care vor să își încarce bateriile, care merg la shopping sau vor doar să descopere o atmosferă urbană într-o numită țară. „Mai vorbim, de asemenea, de cei care vor să meargă la un concert sau un eveniment sportiv și în general vorbim de un tip de public care consumă călătorii. Acel public va merge și în vacanța de vară și are anual în jur de 3-4 călătorii în afara țării, niciuna în i n t e r e s profesi - o n a l . E genul de public care profită de u n p r e ț bun la un b i l e t d e avion către Roma sau care vrea să mai bea din când în când o cafea lângă Fontana di Trevi”, mai spune Ciprian Enea. Viitorii turiști caută un pachet pe early booking, își aleg hotelul cu atenție și achizițio-nează din timp biletul de avion. „Hotelul trebuie să aibă servicii conexe, piscină, loc de joacă pentru copii, să fie cât mai aproape de plajă, camera să aibă view. Publicul de city break e nomad, vine și pleacă. E o abordare diferită și se schimbă obiceiurile de consum. Cele două produse au publicul lor, chiar dacă o parte dintre consu-matori este aceeași”, potrivit lui Ciprian Enea.

Londra, Istanbul și Marrakech, în topul preferințelor

Conform unui top întocmit de TripAdvisor, Londra, Istanbul și Marrakech sunt cele mai bune destinații de vacanță ale anului 2016. Anul trecut, orașul din Maroc era liderul clasamentului, în timp ce Londra ocupa abia poziția a șasea. Londra este cel mai important centru politic, financiar, cultural și artistic al Regatului, cu o populație de peste 7,4 milioane de locuitori în Londra mare, cărora li se adaugă alte câteva milioane în zona metropolitană. Pe locul doi în topul TripAdvisor se află Istanbul. Cu o populație de peste 18,8 milioane, fosta capi-tală a Imperiului Otoman este principalul centru financiar, comercial și cultural al Turciei. Se întinde peste 27 de districte din cele 39 ale provinciei cu același nume, fiind una dintre cele mai mari metropole din lume. Este fără îndoială capi-tala economică a Turciei. Alături de Atena și Roma, Constantinopolul, adică Istan-bulul, se clasează printre cele mai venerabile capitale ale Europei. El a fost înscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO începând cu anul 1985. Asemănător cu Constan-tinopolul în Evul Mediu, Istanbul este astăzi cea mai mare aglomerare umană a Europei. Orașul aflat pe locul 3, Marrakech, este situat în sud-vestul Marocului și este centrul administrativ al regi-unii. Are aproximativ un milion de locuitori și se află la aproape 150 de kilometri de coasta Oceanului Atlantic, fiind consi-derat totodată și unul dintre cele mai importante centre turistice din nordul Africii. Este renumit și pentru grădinile și monumentele de arhitectură din partea veche a orașului, numită astăzi Medina.

 

Cele mai bune destinații ❶ Peloponez, Grecia

❷ Aarhus, Danemarca

❸ Veneţia, Italia

❹ Dordogne, Franţa

❺ Liov, Ucraina

SURSA: Lonely Planet

Experţii în călătorii ai ghidului Lonely Planet au considerat că cele mai bune destinaţii turisti-ce din Europa pentru vara anului 2016 sunt orașe din Grecia, Danemarca, Italia, Franţa și Ucraina.

Cele mai căutate destinații din Europa

● ANTALYA de la 434 euro/persoană - mai - septembrie 2016 - Bilet de avion dus-întors - Taxe de aeroport - 7 nopţi cazare

● ZAKYNTHOS de la 360 euro/persoană - iunie - septembrie 2016 - Bilet de avion dus-întors - Taxe de aeroport - 7 nopţi cazare

● TENERIFE de la 623 euro/persoană - iunie - septembrie 2016 - Bilet de avion dus-întors - Taxe de aeroport - 7 nopţi cazare

 

De cealaltă parte, publicul de sejur este format din oameni pentru care vacanțele de vară sau de iarnă reprezintă un must. Trebuie făcute și trebuie să iasă cât mai bine, iar pentru asta e nevoie de pregătiri.

Capitala Angliei este unul dintre cele mai cosmopolite orașe din Europa și din întreaga lume. Este, de asemenea, și una dintre cele mai scumpe destinații, așa că cei care vor să facă această călătorie trebuie să aibă suficienți bani pentru a se putea bucura de cât mai multe dintre obiectivele turistice.

Cele mai căutate destinații de city break

● LONDRA de la 399euro/ persoană - Bilet de avion - Taxe de aeroport - 3 nopți de cazare la hotel Ibis Styles London Excel (sau similar)

● BARCELONA de la 223 euro/persoană - Bilet de avion - Taxe de aeroport - 2 nopți de cazare la hotel Abbot 4* (sau similar)

● VIENA de la 241 euro/ persoană - Bilet de avion - Taxe de aeroport - 3 nopți de cazare la hotel Best Western Kagran 3* (sau similar)

×