x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Celebrul ceas astronomic din Cehia va fi restaurat

Celebrul ceas astronomic din Cehia va fi restaurat

07 Apr 2017   •   12:49
Celebrul ceas astronomic din Cehia va fi restaurat

Republica Cehă va sărbători în 2018 o sută de ani de existenţă, prilej cu care municipalitatea din Praga a anunţat că începe lucrările de renovare la Turnul Primăriei din Centrul Vechi şi la Ceasul său Astronomic, unul dintre principalele repere turistice ale oraşului, relatează EFE. Restaurarea turnului şi a celebrului ceas medieval se va prelungi până în septembrie 2018 şi va presupune un cost de 1,8 milioane de euro, potrivit lui Jan Wolf, consilier pe probleme de cultură al Primăriei. 

Monumentul a suferit pagube însemnate în al Doilea Război Mondial iar acum se doreşte să-i fie redate elementele stilului său original. Pe lângă repararea geamului pentru a evita scurgerile de apă, modernizarea iluminatului şi repararea accesului pentru a face mai sigură urcarea până în turnul de observaţie, va fi restaurat şi mecanismul gotic al ceasului. La ultima restaurare de după război au fost introduse roţi zimţate de metal, în loc de tradiţionalii tamburi din lemn, care îşi vor relua acum locul. De asemenea cadranul îşi va recupera culorile originale trecute în documentele din secolul XIX. 

În faţa celebrului ceas cu statui alegorice reprezentând virtuţile şi viciile se strâng la fiecare oră o mulţime de turişti pentru a-i vedea defilând pe apostoli, a căror policromie va fi de asemenea restaurată, adaugă Agerpres.

Începând cu anul 1380, când a fost conceput, Ceasul Astronomic din Praga a fost modificat, distrus şi reparat de multe ori. În orice caz, este cel mai cunoscut ceas astronomic din lume, are patru mecanisme automate şi un cadran rotitor pe care se află cei 12 apostoli. Ceasul afişează timpul babilonian, timpul Boemiei vechi, timpul german şi timpul sideral. Se pot descifra pe el fazele lunii şi rotaţia soarelui prin constelaţia zodiacală. Cadranul calendaristic care se află dedesubtul orologiolului arată ziua din lună, ziua din săptămână, zilele de sărbătoare şi prezintă picturi alegorice cu semnele zodiacale.

×
Subiecte în articol: ceas astronomic praga