x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Dai casa, primeşti casa. Turismul care scoate din joc hotelierii

Dai casa, primeşti casa. Turismul care scoate din joc hotelierii

de Oana Portase    |    20 Apr 2017   •   20:10
Dai casa, primeşti casa. Turismul care scoate din joc hotelierii

Visezi la o vacanță pe Coasta de Azur, în Bali sau în Parisul plin de viață? Sigur că visezi, dar costurile pentru o astfel de vacanță pot fi ridicate pentru bugetul unui român obișnuit. Turismul este în continuă dezvoltare, iar schimbul de case și couchsurfing sunt sisteme tot mai populare și în România. Schimbul de case este un concept care a fost lansat în anii ’80 în Statele Unite și a cuprins apoi treptat întreaga lume. Mecanismul este simplu: faci schimb de case pentru o perioadă determinată, fără să plătești nimic, în ce țară vrei. Mai multe familii din România au pus bazele primului astfel de sistem de schimb de case din țara noastră.

 

Cum funcționează schimbul

Dacă ai o casă sau un apartament într-o zontă turistică importantă, atunci ești avantajat. Însă poți încerca indiferent de zona în care locuiești. Te înscrii pe site-urile specializate sau pe grupurile de facebook și începi negocierile cu cei care vor să vină în România.

 

Schimbul de case se face pe o perioadă de 1-2 săptămâni sau mai mult și nu plătiți nimic în afară de taxa anuală pentru înscrierea pe site.

 

Un român care a folosit acest sistem mai mulți ani a deschis recent un grup de facebook gratuit: Schimb de case pentru vacanță. “De curând am pus la punct, împreună cu alți trei membri din România care călătoresc cu schimb de case, un grup pe facebook unde îi așteptăm să se înscrie pe toți românii care doresc să călătorească cu bani puțini și să aibă parte de experiențe minunate în acest sens. Ne propunem să inițiem acest sistem pentru început destinat doar călătoriilor și schimburilor de casă în România. Este gratuit și ne-am inspirat din grupurile identice ale spaniolilor sau italienilor.”, declară acesta pentru Jurnalul Național.

 

Acceptul în grup, precum și realizarea schimburilor de case prin intermediul grupului, nu sunt condiționate de plata vreunei taxe.

Astfel, cu bani doar pentru transport, mâncare și distracție poți petrece o vacanță de vis în orice loc al României. Sau chiar într-o zonă centrală din Paris, Londra, Barcelona sau în Statele Unite ale Americii. Sistemul este folosit și de români, însă prea puțini apelează la această modalitate inedită de a petrece o vacanță pe bani puțini pentru că nu ştiu de el.

Cine poate intra în sistem

Românii sunt reticienți din start, mai ales că au simțul proprietății. Teama de a nu fi păcăliți și obișnuința de a merge la hotel îi împiedică pe aceștia să accepte noile modalități de a călători. “Ne-am propus să fim foarte riguroși în ceea ce privește acceptarea noilor membri. Doritorii trebuie să știe că, după ce depun cererea de înscriere în grup, vor primi prin mesaj privat regulile de acceptare în grupul Schimb de Case România. Având în vedere că mesajul nostru se duce direct în folderul Cereri Mesaje (identic cu Spam-ul din email) din facebook, îi rugăm pe cei care depun cererile de înscriere în grup să-și verifice mesageria privată, inclusiv folderul Cereri Mesaje! După ce citesc regulile de acceptare în grup vor trebui să ne demonstreze că îndeplinesc toate condițiile de acceptare în grup.

 

Printre condițiile de acceptare în grup se numără  deținerea în proprietate sau chirie a unei locuințe, postarea fotografiilor cu locuința și, pentru o siguranță sporită, cerem câteva review-uri de la prietenii din facebook pentru persoana în cauză și, bineînțeles verificăm profilul de facebook”, reprezentantul grupului  Schimb de Case România

Funcţionează doar pe intern

Grupul este funcțional de ceva vreme, însă momentan schimbul de case se face doar în țară. Adică un bucureștean poate face schimb de case cu o persoană care locuiește în inima Transilvaniei sau o persoană din Iași poate face schimb de case cu cineva din Timișoara. Asta pentru a-i obișnui pe români cu ideea inedită și pentru a prinde gustul vacanțelor cu cheltuieli minime. După ce ai parcurs toate etapele și ești acceptat în grup, casa ta va fi adăugată pe o hartă Google Maps personalizată, ce va fi vizibilă doar în grup. Apoi doritorii vor comenta la postările casei de care sunt interesați și dacă cererea/oferta este pe placul ambilor, detaliile vor fi discutate în privat. Orice situație neplăcută apărută între cei doi nu este de competența administratorilor grupului a o rezolva.

AVANTAJE ȘI DEZAVANTAJE

Avantaje

cazare gratuită;

condiții foarte bune pentru o familie sau un grup de prieteni;

confortul

Dezavantaje

descrieri false ale locuinței;

găsiți lucruri stricate la întoarcere;

 

Este şi varianta contracost

În funcție de cum negociați și de câte persoane sunt implicate în schimbul de case, ambele părți pot petrece vacanța în casa celeilalte, în aceeași perioadă de timp sau puteți fi gazdă și să vă puneți la dispoziție o cameră pentru turiști și invers. Un sistem oarecum asemănător, dar contracost, este și cel oferit de celebrul site www.airbnb.com, unde oamenii își închiriază casele, apartamentele sau camerele în regim hotelier. Avantajul schimbului de case este că nu plătiți nimic și scăpați de grija banilor pentru cazare. Cu puțin noroc, veți găsi locuințe în zone unde, în mod normal, cazarea pe noapte poate fi și de 100 de euro.

Simultan – cele două părți își petrec vacanța în casa celeilalte, în aceeași perioadă;

Non-simultan – cele două părți petrec vacanța în casa celeilalte, în perioade diferite de timp agreate de comun acord;

 

Istoria schimbului de case

Primele schimburi de case documentate au avut loc la începutul anilor ’50. La acea vreme, profesorii din Statele Unite făceau schimb de case cu cei din Suedia, pentru a îmbina vacanța cu studiul la costuri cât mai mici. Formula s-a dovedit a fi un succes și s-a extins în Europa.

 

Primele organizații care au promovat schimbul de case publicau cataloage cu lista locuințelor disponibile și le expediau prin poștă de câteva ori pe an.

 

Apoi, apariția Internetului a simplificat procesul. Un alt avantaj al acestui sistem este că poți să-ți planifici vacanța din timp și nu trebuie să pândești ofertele agențiilor pentru a prinde reduceri. Unele vacanțe pot fi planificate și cu 6 luni înainte sau chiar un an iar astfel veți putea cumpăra din timp și biletele de avion mai ieftine. Puteți apela la schimbul de case și pentru orașe din România sau țări vecine, unde puteți ajunge ușor cu mașina, astfel costurile vacanței se vor reduce dramatic.

 

Aveţi la îndemână site-uri dedicate

www.easyhomeexchange.com

www.itamos.com

www.trocmaison.com

www.intervac-homeexchange.com

www.homeexchange.com

www.exchangezones.com

www.stay4free.com

 

Dai apartamentul, primeşti un yacht

Iubitorii de călătorii nu trebuie subestimați. Chiar și cei înstăriți se înhamă la vacanțe cu rucsacul în spate și sunt dispuși să renunțe la vila de pe plajă pentru a descoperi orașele mai puțin cunoscute ale Europei. Așa că important este să încercați chiar dacă veți da la schimb un aprtament cu două camere din București, Cluj-Napoca, Iași sau Timișoara. Reprezentanții site-urilor străine de schimburi de case spun chiar că au existat cazuri în care un italian și-a lăsat vila pe o rulotă din Statele Unite sau alt caz în care o persoană și-a dat yacht-ul pe o casă simplă. Dorința de a călători și de a explora poate fi mai presus de confortul de moment cu care ești obișnuit. Mai mult, schimbul de case poate veni și cu schimbul de mașini. Îi lași apartamentul și mașina, iar la destinație preiei vila și mașina.

Cazarea pe o canapea

Schimbul de case și de apartamente pentru o perioadă de câteva săptămâni este modalitatea pe care o aleg familiile sau grupurile de prieteni, însă pentru tineri mai există o metodă.

 

Couchsurfing, adică te cazezi pe “canapeaua” cuiva oriunde în lume. Pentru cei care călătoresc singuri sau cu încă o persoană este metoda potrivită.

Procesul este la fel de simplu. Te înscrii pe site-urile specializate în couchsurfing, alegi orașul în care vrei să pleci, cauți persoanele disponibile să te găzduiască gratis și apoi le scrii. Ca și pe alte site-uri, vei găsi secțiunea de testimoniale pentru a afla părerile altor călători despre gazde și poți afla detalii despre cei care te vor primi în casa lor.

×