x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Descopera Delos, insula lui Apollo si a zeitei Artemis!

Descopera Delos, insula lui Apollo si a zeitei Artemis!

26 Apr 2013   •   15:02
Descopera Delos, insula lui Apollo si a zeitei Artemis!

Insula Delos, aflata la doar jumatate de ora cu feribotul de Mykonos, este unica; lipsita de vegetatie, cu roci care stralucesc in soare, pe insula sunt acum doar ruinele unui oras care, in antichitate, a fost “inima” Cicladelor.

Desi atat de aproape una de alta, cele doua insule sunt foarte diferite. Mykonos – aglomerata, petrecareata si decadenta, Delos – sacra si dezolanta. Si totusi, ambele inseamna Grecia si istorie greaca.

Mykonos este cunoscuta ca un “teren de joaca” pentru adulti, insula petrecerilor si refugiul vedetelor. Delos este acum pustie, dar in vremurile de glorie era centrul bancar din Marea Egee, plin de negustori si temple. Timp de aproape un mileniu, mica insula a frematat de viata si a gazduit 30.000 de oameni pe doar cinci kilometri patrati.

Mitologia spune ca Delos este locul de nastere al lui Artemis si al lui Apollo, gemenii lui Zeus si Leto. Cand geloasa sotie a lui Zeus, Hera, a aflat de aventura si, mai ales, ca Leta este insarcinata, a vrut s-o alunge de pe Pamant, dar zeului marii, Poseidon, i s-a facut mila de Leto si i-a oferit  Insula Delos sa poate naste in liniste. Venirea pe lume a gemenilor a fost considerata semn divin si insula a devenit sfanta. Atenienii au dat chiar un decret prin care nimeni nu avea voia sa moara sa a nasca pe insula!

Situl arheologic din Delos este unic; intreaga insula face parte din patrimoniul UNESCO si este un loc pe care trebuie sa-l vizitezi. Insula stancoasa si stearpa straluceste in soare pe tot parcursul zilei, nici un munte sau copac n-o umbreste. Ruinele sunt imprastiate pe toata insula, sunt urmele unei civilizatii extraordinare. Teatre, sali de sport, temple si mozaicuri de o rara frumusete povestesc despre istoria glorioasa a insulei. Templul lui Isis, cu coloane dorice, care pe vremuri privea spre port, este primul pe care-l vezi cand cand cobori in Delos. Dincolo de zona comerciala a portului se intindeau depozitele si docurile, apoi casele cu curti interioare, pavate cu mozaic si strajuite de coloane de marmura. Inchide ochii si incearca sa-ti imaginezi cum arata acest oras in urma cu trei mii de ani, va fi o experienta deosebita!

Tips! Ia cu tine apa minerala, crema cu protectie solara si o palarie de soare. Incalta-te cu ceva comod (nu slapi sau incaltaminte cu talpa foarte subtire), vei avea de mers printre pietre.
De Catalina Alberti

Oferta sejur Mykonos
Hotel Mykonos Town Studios Lakka – de la 319 Euro/pers., transport cu avionul, transferuri, 7 nopti cazare, asistenta turistica. Christian Tour, www.christiantour.ro


×
Subiecte în articol: oferta sejur Mykonos