x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Destinațiile vedetă din această primăvară

Destinațiile vedetă din această primăvară

de Oana Portase    |    03 Apr 2017   •   20:10
Destinațiile vedetă din această primăvară
Sursa foto: TomasSereda/Getty Images/iStockphoto

În fiecare primăvară înfloresc ofertele pentru city break-uri, aceasta fiind perioada perfectă pentru a vizita orașele europene pentru câteva zile. Vremea este blândă, ziua mai lungă, iar atmosfera este ideală pentru plimbări. Vacanțele scurte de primăvară sunt ca o încălzire pentru marile sejururi din vară. Orașele din Europa sunt preferate la capitolul city break, însă există o categorie de turiști care caută și locuri ceva mai exotice.

Escapada potrivită pentru tine

Primul pas în planificarea unui city break este să vă faceți calculele. Puteți alege destinația în funcție de prețuri sau mergeți pur și simplu unde vă doriți. Indiferent de varianta pe care o alegeți, cel mai bine este să vă faceți temele de acasă. „Avem trei categorii de city break-uri. Pe de o parte avem city break-urile la care ajungem cu mașina și aici avem orașele din România sau orașele apropiate pentru turiștii din vestul țării, care ajung ușor în Budapesta, Viena sau destinații din vechea Iugoslavie. Cea de-a doua categorie de turiști este reprezentată de cei care merg în vacanță cu avionul în Europa. Și aici avem city break-uri în orașele clasice cum ar fi Roma, Veneția, Barcelona, Paris, Londra etc. Și cea de-a treia categorie de turiști o reprezintă cei care vor un city break exotic, principala destinație fiind Dubai sau Emiratele Arabe Unite, unde avem zbor direct din București și nu facem mai mult de cinci ore pe drum.” , explică Cirpian Enea, consultant în turism.

 

Sfaturi pentru o vacanță reușită

Verificați costurile transferului de la aeroport la hotel;

Citiți review-urile locului de cazare;

Verificați ce conexiuni aveți de la hotel;

Verificați cât vă costă transportul în comun;

Faceți o listă cu obiectivele pe care vreți să le vizitați și prețurile;

Interesați-vă de programul de vizitare ale obiectivelor cu intrare;

 

Aveţi nevoie de un plan

Dacă mergeți pe cont propriu, atunci vă puteți lua cazare de pe site-urile de rezervări hoteliere sau puteți închiria un apartament de pe site-urile specializate. Citiți întotdeauna review-urile și interesați-vă de zona în care se află locul de cazare. Este important să nu fie chiar la periferie și să aveți mijloace de transport în zonă. Chiar dacă mergeți cu mașina în vacanță, în unele orașe e mai ușor să apelați la transportul în comun. Pentru că un city break este o evadare de doar două sau trei zile, nu aveți prea mult timp la dispoziție, așa că e de preferat să vă faceți planul înainte de plecare.

Citat

Fiecare city break are și o anumită țintă. Există city break de shopping, de eveniment, urban sau city break-ul care îmbină interesul de serviciu cu turismul. Mergem în delegație și stăm cu două zile în plus pentru că tot ajungem acolo și valorificăm și acest tip de city break.

Ciprian Enea, consultant în turism

Citiți despre orașul respectiv, notați-vă obiectivele turistice pe care vreți să le vizitați, interesați-vă de prețuri și de costul biletelor de intrare sau de transportul în comun. Pentru a evita cozile, unele bilete le puteți cumpăra online.

“Cele mai ieftine city break-uri sunt cele pe care le facem fără să plătim bilet de avion. Dacă o familie formată din 4-5 membri merge undeva în Budapesta sau Viena, va plăti pe un rezervor de benzină dus-întors în jur de 150 de euro pe ambele plinuri. Costurile ar fi diferite pentru aceeași familie dacă ar lua bilete de avion.”, mai spune Enea.

Hop On Hop Off

În marile orașe europene sunt la modă autobuzele destinate turiștilor, care se numesc “Hop On Hop Off”. Sunt autobuze care opresc la principalele obiective turistice din oraș, la ore fixe. De obicei, un autobuz vine în stație la fiecare 30 de minute, iar turiștii pot coborî și se pot urca oriunde pe traseu. Biletele costă 10, 20, 30 de euro de persoană, în funcție de traseu și de serviciile incluse. Biletele pot fi valabile de la 24 de ore până la câteva zile. În Budapesta, de exemplu, pentru 20 de euro puteți apela la autobuzele “Hop On Hop Off” timp de 24 de ore și aveți o croazieră pe Dunăre inclusă în preț, dar și gustări în diverse locații. Autobuzele sunt dotate cu ghid audio în mai multe limbi. Nu veți căuta mult după autobuze, astfel de servicii fiind foarte bine promovate în centrele orașelor sau la hoteluri.

Cât ne costă evadarea

O vacanță de două-trei zile cu bilet de avion inclus poate porni de la 120 de euro de persoană. Vă puteți cumpăra bilete de avion la ofertă și cazare separat sau puteți apela la ofertele agențiilor de turism. “Multe companii low cost zboară cu bilete de avion începând de la 20-30 de euro de persoană. Dacă prindem un astfel de bilet, ne mai găsim un apartament în regim self catering și mai plătim, în funcție de oraș, 30-40 de euro pe noapte pentru două persoane și iată cum cu 120-150 de euro de persoană facem un city break în regim low cost. Evident că mai plătim și biletele de autobuz sau transferul de la aeroport la hotel. Fiecare oraș are o strategie în funcție de cursele low cost, în unele orașe e mai avantajos, în altele e mai scump. De exemplu, la Paris ne va costa mult să facem un transfer de la Aeroportul Beauvais la Charles de Gaulles de unde putem ajunge în centrul orașului”, explică Ciprian Enea.

Așa că atunci când vă faceți planul de cheltuieli, luați în calcul și transferul de la aeroport la hotel. Unele orașe vă vor arde la buzunar, iar biletele de tren sau taxiul vă pot costa cât toată vacanța. Și transportul în comun poate fi o problemă în unele capitale europene. În Londra, de exemplu, prețurile pentru biletele de metrou sunt extrem de piperate. Este important să verificați de ce beneficii aveți parte dacă achiziționați celebrele City Pass-uri, cardurile de oraș cu care aveți gratuitate sau reduceri la transport, restaurante sau muzee.

Prețurile unui city break urcă până la 1.500 de euro de persoană, în funcție de categoria de hotel pe care o alegeți.

Descoperă Europa

De când am intrat în Uniunea Europeană, vacanțele în statele membre sunt la mare căutare. Roma, Viena, Londra, Paris sau Amsterdam sunt principalele orașe preferate de români când vine vorba de city break.

Intre linii

Roma se află în topul ofertelor pentru că un city break în orașul italian este de aproximativ 150 de euro de persoană.

 

Principalele obiective ale Romei pot fi vizitate în două zile, iar locurile unde puteți mânca pizza sau înghețată sunt la toate colțurile. Londra și Paris sunt capitale magnet pentru români, care găzduiesc unele dintre cele mai mari muzee din lume. Pentru Londra găsiți oferte de la 170 de euro, iar Parisul depășește în această perioadă 200 de euro pentru un city break. Amsterdam este orașul tinerilor, al distracției, al peisajelor pline de melancolie. Pentru un city break în Amsterdam veți plăti în următoarele luni aproximativ 259 de euro de persoană.

Dubai, o evadare exotică

Mulți turiști români sunt atrași și de exotismul țărilor arabe, Duabi fiind o destinație vedetă chiar și pentru o evadare de câteva zile. Un city break în Dubai pornește de la 300 de euro de persoană și include biletul de avion și 4 nopți de cazare la hotel de 4 stele. Ofertele pentru Dubai pot fi de multe ori mult mai avantajoase decât un city break în Spania, Portugalia sau țările nordice.

Spectacolul cireșilor în Japonia

Japonia este o altă destinație vedetă primăvara datorită festivalului cireșilor. Înflorirea pomilor de cireși este o atracție aparte pentru turiștii din întreaga lume și motiv de mândrie pentru japonezi. Doar că Japonia este una dintre cele mai scumpe destinații din lume. O vacanță în țara cireșilor costă, în orice condiții, câteva mii de euro. Un circuit de grup achiziționat din timp, eventual cu un an înainte, vă costă cel puțin 2.000 – 3.000 de euro de persoană.

Intre linii

Când decizi că vrei să mergi în Japonia trebuie să bugetezi din start 1.000 de euro pentru biletul de avion, iar la fața locului prețurile sunt cât se poate de piperate.

 

Ofertele primăverii

Roma – de la 149 euro/persoană;

Bilet de avion;

Taxe aeroport;

2 nopți cazare la hotel 3 stele;

 

Veneția – de la 169 de euro/persoană;

Bilet de avion;

Taxe de aeroport;

2 nopți de cazare la hotel de 4 stele;

 

Londra – de la 169 de euro/persoană;

Bilet de avion;

Taxe de aeroport;

2 nopți cazare la hotel de 3 stele;

 

Paris – de la 279 de euro/persoană;

Bilet de avion;

Taxe de aeroport;

2 nopți cazare la hotel de 3 stele;

 

Amsterdam – de la 259 de euro/persoană;

Bilet de avion;

Taxe de aeroport;

2 nopți de cazare la hotel de 3 stele;

 

Barcelona – de la 379 de euro/persoană;

Bilet de avion;

Taxe aeroport;

3 nopți cazare la hotel de 2 stele;

 

Dubai – de la 299 de euro/persoană;

Bilet de avion;

Taxe aeroport;

4 nopți cazare la hotel de 4 stele;

 

 

×