x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii FOTO Chinezii revin printre ruinele seismului din 2008!

FOTO Chinezii revin printre ruinele seismului din 2008!

09 Mai 2018   •   12:57
FOTO Chinezii revin printre ruinele seismului din 2008!

Dupa aproape 10 ani, Chen Guoxing isi petrece zilele povestind turistilor cele mai triste momente ale vietii sale: 12 mai 2008, cand devastatorul cutremur de 7,9 grade pe scara Richter i-a rapit unicul fiu. Atunci, au murit peste 80.000 de chinezi.

 

Chen are 54 de ani, este functionar si are grija de ruinele din Beichuan, un mic orasel din provincia Sichuan, unul dintre cele mai afectate de seismul de acum un deceniu. Pastrat in stare de ruine, localitatea, stearsa aproape de pe fata Pamantului, a deveni un loc de aducere aminte: cutremurul din 2008 a fost cel mai puternic inregistrat in China dupa cel din 1976, soldat cu 240.000 de morti.

Chen lucreaza cu o echipa de 200 de oameni - in majoritate supravietuitori ai acelor tragice evenimente - care intretin ruinile si in insotesc pe vizitatori. Cam 2,2 milioane de turisti vin anual sa vada urmarile dezastrului natural. Iar pentru a proteja cladirile de asaltul timpului si al conditiilor mete, zeci de agenti au grija de ruine. Ambitia lor este de a conserva intact acest loc pentru generatiile viitoare.

Parcurgand strazile strajuite de daramaturi, vizitatorii pot observa prin ferestrele cascate precum un strigat de groaza, ba o soseta de copil, ba o minge de basket dezumflata. Insotiti de rudele victimelor, multi turisti aprind lumanari. Blocurile care au mai ramas in picioare sunt sustinute de piloni de otel. Accesul in interior este strict interzis din motive de securitate.

Atunci, dupa cutremur, 3.000 de cadavre au fost ingropate intr-un mormant comun, sapat in afara orasului. Dar alte 20.000 au ramas strivite sub muntii de moloz. Printre cei prinsi sub daramaturi se afla si fiul lui Chen, mort dupa prabusirea scolii unde invata. "A fost de parca cerul s-ar fi naruit peste mine. Vestea m-a paralizat", isi aminteste tatal care a aflat despre drama familiei sale dupa 10 zile de la seism. Lucra in alt oras.

Ca si multi alti supravietuitori, el locuieste acum intr-un apartament spatios din noul Beichuan, construit la vreo 30 de kilometri departare de vechiul oras. O asezare animata cu bulevarde largi si multe parcuri verzi.

×