x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Găsește comorile ascunse din orașele de lângă tine

Găsește comorile ascunse din orașele de lângă tine

de Oana Portase    |    20 Iun 2017   •   14:00
Găsește comorile ascunse din orașele de lângă tine
Sursa foto: deepbluero/Getty Images/iStockphoto

Când spunem city break, ne gândim la Roma, Paris, Madrid sau Londra. Nu prea ne punem problema să vizităm alte orașe ale țării, care se află aproape de noi și sunt, de multe ori, la fel de bogate în obiective turistice. Mirajul vacanțelor peste granițe este mereu mai puternic decât dorința de a ne descoperi propria țară. Cum anul este lung, n-ar fi totuși o idee rea să strecurăm câteva zile pentru un city break local. Costurile sunt mici, iar avantajele sunt multe.

România nu duce lipsă de clădiri istorice cu o arhitectură impresionantă, muzee ce cuprind colecții valoroase, opere, parcuri și cetăți unice în lume. O vacanță de câteva zile în orașele României ne va îmbogăți cu siguranță bagajul amintirilor. București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov sau Sibiu sunt orașe ce îi atrag pe români cu istoria lor, dar și cu festivalurile și concertele anuale. Avem, însă, și alte orașe mai mici, dar poate la fel de spectaculoase. “Recomand și orașe mai mici cum sunt Oradea, Sighișoara, Alba Iulia, Târgu Mureș sau Piatra Neamț. De-a lungul timpului am vizitat și eu cu ochi curioși aceste orașe și în fiecare dintre ele am găsit câte ceva interesant: de la arhitectură, la parcuri, centre istorice vechi restaurate, cetăți, existența numeroaselor festivaluri și alte atracții sezoniere.”, spune Carmina Nițescu, consultant de marketing în turism.

Prețul unui city break în România ajunge la aproximativ 150 de euro pentru două persoane și cuprinde cazare pentru două nopți și transport. Tarifele cresc în funcție de perioada anului, de transportul ales și de preferințele la cazare.

Orașul cetate din România

O vizită de câteva zile în Alba Iulia înseamnă o incursiune în istorie, pentru că orașul găzduiește una dintre cele mai frumoase cetăți din România. De multe ori românii asociază cetățile cu niște ruine, însă Alba Carolina este un spectacol istoric ce nu trebuie ratat. Cetatea Alba Carolina a fost construită de austrieci, în secolul al XVIII-lea, ca simbol al puterii Imperiului Habsburgic. Intrarea în cetate este liberă și veți hoinări pe acolo cel puțin două sau trei ore. Cel mai bine este să vă programați city break-ul în weekend, pentru că aveți șanse mari să prindeți spectacole sau festivaluri. Cetatea are forma unei stele neregulate, iar la fiecare capăt se află câte o poartă, şapte în total. Fiecare poartă este unică în felul său, cea mai frumoasă fiind a treia, unde dacă ajungeți înainte de ora 12, veți asista la schimbul gărzii austriece. În incinta cetății veți mai putea vizita Palatul Princiar, unde pentru o scurtă perioadă a locuit și Mihai Viteazul; Muzeul Unirii, Sala Unirii, unde s-a semnat actul Marii Uniri; Monetăria Principatului Transilvaniei, din care au mai rămas doar zidurile; Monumentul Eroilor Neamului și multe altele. Veți mai găsi în interior numeroase bastioane cu șanțuri, vestigiile castrului roman, statuia lui Mihai Viteazul și celula în care a stat Horea înaintea execuției. Cetatea Alba Carolina mai adăpostește două frumoase catedrale: cea Romano-Catolică și Catedrala Reîntregirii Neamului. După atâta istorie, este timpul și pentru distracție. Alba Carolina cuprinde și un menaj și loc de echitație, restaurant și hotel de cinci stele în stil medieval.

Orașul de sub Pietricica

Probabil nu te-ai gândit niciodată că Piatra Neamț poate fi destinația ta de city break, însă ar trebui să-l pui pe listă. Una dintre atracțiile din Piatra Neamț este faimoasa telegondolă care îl leagă de unul dintre dealurile ce se ridică deasupra orașului. Telegondola parcurge un traseu de 1.915 metri și urcă pe dealul Cozla, în poiana Trei Coline. După o plimbare frumoasă în vârf de deal, când reveniți în oraș, nu ratați Muzeul Cucuteni. Aici veți găsi urme ale celebrei culturi neolitice, prima civilizație din Europa care a precedat chiar și Sumerul sau Egiptul Antic. Curtea Domnească este un loc unde vă puteți reculege și relaxa. Alături de Biserica Domnească și turnul-clopotniță, Curtea Domnească este un ansamblu arhitectural excepțional, care a fost întemeiat de Ștefan cel Mare. Poate nu știați, dar Piatra Neamț găzduiește și o frumoasă Grădină Zoologică. Şi cum este vară, nu plecați din oraș fără o bălăceală în Ștrandul Tineretului.

Escapadă în inima Transilvaniei

Târgu Mureș este unul dintre orașele emblematice ale Transilvaniei ce încă păstrează aerul medieval și oferă numeroase atracții pentru vizitatorii săi. Orice traseu va începe din Piața Trandafirilor, simbol al orașului. Piața este înconjurată de clădiri istorice precum Palatul Culturii, Palatul Prefecturii şi Palatul Primăriei. Tot aici se găsesc cafenele, restaurante şi magazine, iar în mijlocul pieţei tronează un ceas floral. Nici acest frumos oraș nu este lipsit de o cetate impunătoare. Cetatea Medievală este o fortificaţie construită în timpul secolelor XV şi XVII. Cetatea Medievală are formă pentagonală şi şapte bastioane, iar între zidurile sale se găseşte o biserică protestantă. Cetatea găzduiește mereu numeroase festivaluri și evenimente culturale, iar orașul nu duce lipsă nici de muzee și biserici precum Biserica Unitariană, Biserica Catolică, Templul israelit, Biserica Reformată, Catedrala Ortodoxă, la care se adaugă clădiri emblematice precum Palatul Baroc, Palatul Culturii, Casa pe arcuri şi Biblioteca Teleki. Grădina Zoologică din Târgu Mureș este a doua ca mărime din țară și concurează lejer cu marile grădini zoologice din Europa. 

Așa arată o listă scurtă cu idei de city break în România, însă opțiunile sunt numeroase și la îndemână dacă faceți o minimă cercetare, iar prețurile sunt avantajoase pentru toate buzunarele. Înainte să plecați la drum, faceți o mică documentare despre programul instituțiilor pe care vreți să le vizitați, dar și despre obiectivele ce pot fi vizitate pe lângă orașul respectiv.

×
Subiecte în articol: turism city break romania