x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Hotelul pacii din Ierusalim: The American Colony

Hotelul pacii din Ierusalim: The American Colony

10 Mai 2018   •   18:27
Hotelul pacii din Ierusalim: The American Colony

Fondat de o comunitate de pelerini utopisti, gestionat si condus de elvetieni, hotelul American Colony din Ierusalim este un loc incarcat de o istorie fascinanta. Winston Churchill, Graham Greene, Lawrence al Arabiei si miticul sef al Legiunii arabe, Glubb Pacha se simteau aici ca la ei acasa.

 

Bob Dylan si actrita Uma Thurman se numara printre clientii fideli. Situat la doi kilometri de zidurile orasului vechi din Ierusalim, hotelul American Colony, unul dintre cele mai prestigioase din Orientul Mijlociu, este de peste 150 de ani o oaza de pace in mijlocul acestei regiuni atat de tensionata din lume. Chiar si in cele mai incordate momente dintre Israel si Autoritatea palestiniana, emisarii celor doua parti se intalneau intotdeauna aici pentru a sta de vorba la bar sau in gradina.

Cand au debarcat in Palestina, in 1881, pentru a fonda o comunitate crestina si a-si construi un viitor nou dupa moartea celor patru copii ai sai in tragicul nafragiu din largul portului Havre, Horatio Spafford, un prosper avocat din Chicago, nu se astepta la o viata usoara. Dar nu si-a imaginat ca imobilul din piatra cumparat de la mostenitorii unui pasa va deveni unul dintre cele mai luxoase palate din Orasul sfant.

Conceput sa satisfaca pretentiile unui proprietar indragostit de femei, edificul dispunea de numeroase camere ordonate in jurul unei curti interioare plina de verdeata si a unei luxoase gradini. Spatiosul hol de la intrare te intampina cu o senzatie placuta de racoare.

Ajutati de cativa suedezi, Spafford si sotia lui au conferit achizitiei o imagine diferita de cea gandita de otomanul libidinos. American Colony a gazduit, mai intai, un dispensar, o cresa si o scoala deschise musulmanilor, evreilor, tuturor celor care aveau nevoie de ajutor. Un proiect din suflet, dar costisitor. Astfel ca, in 1902, sotii Spafford au acceptat ofera unui investitor de a transforma o parte a cladirii in hotel pentru pelerini si personalitati aflate in trecere.

Dupa 150 de ani, American Colony, care numara 96 de camere, nu mai are nimic in comun cu pensiunea rustica de alta data. Pe masura urbanizarii Ierusalimului, acest loc original si retras se afla, acum, in inima cartierului Shaikh Jerrah, unul dintre cele mai animate ale orasului. In prezent, de hotel se ocupa grupul elvetian Gauer, chemat in ajutor la sfarsitul anilor 1980: afacerea se clatina, iar descendentii lui Horacio Spafford au optat pentru un profesionist in mterie de gestiune.

American Colony este este doar un hotel. Intr-o latura a cladirii, numita "Palm house", se gaseste prima enciclopedie botanica a Palestinei, desenata in totalitate de mana, colectii de carti postale, clisee pe placa de sticla colorate manual. De-a lungul anilor, pelerinii au construit, de asemenea,  un mic imperiu fotografic, imagini document, adevarate dovezi vizuale, multe publicate in prestigioasa revista "National Geographic".

Dupa razboi, American Colony devine hotelul jurnalistilor straini, veniti sa scrie despre conflictul din Orientul Mijlociu. Cu putin inainte de semnarea Acordurilor de pace de la Oslo, in octombrie 1993, reporterii au putut observa aici negocieri secrete intre reprezentantii OLP si trimisii premierului israelian, Yitzhak Rabin.

×