x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Intarzieri la telegondola din Poiana Brasov

Intarzieri la telegondola din Poiana Brasov

de Vali Blanaru    |    26 Oct 2005   •   00:00
Intarzieri la telegondola din Poiana Brasov

Telegondola din Poiana Brasov ar putea fi data in folosinta cu intarziere, din cauza nerespectarii termenelor contractuale de catre unul dintre constructori. Investitia in valoare de peste 8 milioane de euro va oferi iubitorilor de schi conditii excelente, similare celor mai pretentioase statiuni montane europene.

Telegondola din Poiana Brasov ar putea fi data in folosinta cu intarziere, din cauza nerespectarii termenelor contractuale de catre unul dintre constructori. Investitia in valoare de peste 8 milioane de euro va oferi iubitorilor de schi conditii excelente, similare celor mai pretentioase statiuni montane europene, spune Ioan Rufa, directorul general al Ana Teleferic.

Jurnalul National: Care sunt sansele ca lansarea telefericului sa aiba loc la deschiderea sezonului rece? In ce stadiu se afla proiectul?
Ioan Rufa: Din cauze independente de vointa noastra, exista o probabilitate foarte mare ca finalizarea acestui proiect sa nu se realizeze la termenul convenit. Mai mult, lansarea sa fie chiar pusa sub semnul intrebarii. Este o investitie importanta, atat din punct de vedere financiar si al fortei de munca implicate, cat si emotional, pentru ca s-a pus mult suflet in acest proiect si s-a dorit ca telegondola din Poiana Brasov sa fie printre cele mai importante din Romania. Este prima mare investitie realizata din fonduri private, fara sprijin de la bugetele comunitatilor locale. Investitia, care depaseste suma de 8 milioane de euro, a fost realizata printr-un contract de imprumut de catre Ana Teleferic, prin Societe Generale. In acest moment, linia este montata, se lucreaza la statia superioara, avem insa intarzieri la statia inferioara. Doppelmayr si-a onorat toate obligatiile tehnologice, montajul este aproape gata. Constructorul in cauza insa, sunt nevoit sa marturisesc, a dovedit superficialitate, ca sa folosesc un eufemism.

In ce masura s-au implicat autoritatile locale in acest proiect?
Investitia pe care o facem va aduce beneficii majore atat turismului local, cat si imaginii noastre exterioare, tinand cont de calitatea pe care o vom oferi. Iubitorii de schi vor avea conditii excelente, similare celor mai pretentioase statiuni montane europene, mai ales ca regimul de functionare a acestui tip de teleferic va fi permanent, si iarna, si vara. Este o investitie de care vor beneficia din plin iubitorii muntelui, precum si comunitatea din Brasov. Asa cum stim cu totii, cozile la teleferic sunt foarte mari, cele 9 teleferice cu varsta medie de peste 20 de ani sunt depasite in acest moment, atat moral, cat si fizic. De aceea, ne-am fi asteptat ca acest proiect sa se bucure de un sprijin sau chiar de un interes mai mare din partea comunitatii locale, in conditiile in care modernizarea statiunii Poiana Brasov era absolut necesara.

In concluzie, o sa ne plimbam cu telegondola anul acesta, in Poiana Brasov, sau nu?
Trebuie sa va spun ca suntem deosebit de dezamagiti! Desigur ca vom face tot ce ne sta in putinta pentru ca telegondola sa fie lansata la inceputul sezonului rece. Daca termenul de 10 decembrie 2005 va fi ratat, aceasta se va datora exclusiv superficialitatii si lipsei de responsabilitate ale unui constructor care pana in momentul de fata nu si-a respectat angajamentele, periclitand succesul unui proiect de mare anvergura in care celelalte parti implicate si-au facut datoria cu maxima seriozitate.

Din nerealizarea la timp a acestui proiect, marii perdanti vor fi turistii, pentru ca vor fi privati de confortul pe care il poate oferi o asemenea investitie de ultima generatie.

Nu mi-ati spus care este numele constructorului vinovat de aceste impedimente!
Prefer sa nu lansez un razboi mediatic pe aceasta tema, deoarece interesul nostru este altul: acela de a duce la bun sfarsit un proiect din care toata lumea va avea de castigat!

FINANTARE
"Investitia, care depaseste suma de 8 milioane de euro, a fost realizata printr-un contract de imprumut de catre Ana Teleferic, prin Societe Generale. In acest moment, linia este montata, se lucreaza la statia superioara, avem insa intarzieri la statia inferioara"

NON STOP
"Iubitorii de schi vor avea conditii excelente, similare celor mai pretentioase statiuni montane europene, mai ales ca regimul de functionare a acestui tip de teleferic va fi permanent, si iarna, si vara. Este o investitie de care vor beneficia din plin iubitorii muntelui, precum si comunitatea din Brasov" - Ioan Rufa, director general Ana Teleferic

CAPACITATE
Noua instalatie de telegondola Postavaru Expres din Poiana Brasov va avea o lungime de 2.140 metri si o capacitate medie de transport de 2.400 de persoane pe ora. Transportul turistilor se va face cu 69 de vehicule cu cate 8 locuri. Telegondola este instalata pe versantul nordic, pe traseul vechii telegondole Poiana Brasov-Cristianul Mare. Punctul de plecare este din Poiana Brasov (foto) de la cota 1.040, iar punctul terminus este langa vechea cabana Cristianul Mare. Instalatia va avea un regim de functionare nonstop atat pe timpul iernii, cat si vara. Investitia, care depaseste suma de 8 milioane de euro, a fost realizata printr-un credit contractat de catre Ana Teleferic, prin Societe Generale. Inaugurarea instalatiei este prevazuta pentru data de 10 decembrie.
×