x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii La plimbare cu trenul prin Europa

La plimbare cu trenul prin Europa

de Oana Portase    |    12 Sep 2017   •   19:30
La plimbare cu trenul prin Europa
Sursa foto: boutje/Getty Images/iStockphoto

Gândul la o călătorie cu trenul ne face să strâmbăm din nas, mai ales că ne vin în minte condițiile din trenurile românești. Dacă nu avem mașină și nici un buget pentru biletele de avion, atunci trenul poate fi o opțiune viabilă. Cele internaționale sunt ceva mai curate și mai comode decât vagoanele cu care ne-am obișnuit. Un bilet de tren la clasa a 2-a pornește de la 30 de euro, iar dacă parcurgem distanțe mari, ne putem odihni liniștiți la cușetă.

Călătoria cu trenul era pe vremuri o metodă fascinantă de a cunoaște cât mai multe locuri. Chiar și în ziua de azi Bradshaw's Continental Railway Guide oferă sfaturi prețioase despre călătoria cu trenul în Europa. Ghidul datează tocmai din anul 1840 și de la an la an a fost îmbunătățit cu hărți și informații despre orașe, restaurante și hoteluri. Ediția din 1913 a fost republicată în 2012 și poate fi folosită cu succes în vacanțe.

Mai multe țări, mai ieftin

Mersul cu trenul în străinătate poate fi direct la destinație cu plecare din marile orașe ale României sau vă puteți aranja o vacanță călătorind din oraș cu în oraș, în funcție de dorințe. Trenurile care pleacă din România trec prin Budapesta, Viena, Sofia sau orașe din afara Europei precum Istanbul. În schimb, ofertele Interrail vă oferă ocazia să vizitați peste 30 de țări din lume. Interrail are două opțiuni interesante de călătorie: One Country Pass și Global Pass.

Cum funcţionează sistemul

Varianta One Country Pass este pentru cei care vor să străbată cu trenul o singură țară din Europa sau în Turcia. Tichetele sunt valabile o lună de la emitere, dar pot fi folosite 3, 4, 6 sau 8 zile din luna respectivă. Este important de știut că tichetul nu cuprinde și călătoria până în țara respectivă. Adică dacă îți iei un Interrail One Country Pass pentru Italia, atunci va trebui să mergi cu avionul până acolo sau orice altă modalitate de transport. Însă odată ce ai ajuns la destinație, vei putea străbate Italia cu trenul în lung și în lat fără probleme. Alt lucru important de care trebuie să ții cont este faptul că deşi Interrail Pass oferă acces nelimitat de călătorie în ţările participante, anumite trenuri necesită rezervarea unui loc care se plăteşte suplimentar. Biletele One Country Pass au prețuri diferite în funcție de țară și de vârsta cumpărătorului. Cele mai ieftine bilete pornesc de la 52 de euro și pot ajunge la 422 de euro. Pot călători gratuit cel mult doi copii însoțiți de un adult. De exemplu, dacă vrei să vizitezi Franța cu trenul timp de 6 zile te va costa 382 de euro la clasa I și 286 de euro la clasa a II-a. Tinerii sub 28 de ani vor plăti 306 euro, respectiv 214 euro, în timp ce seniorii peste 60 de ani vor achita la clasa I 344 de euro, iar la clasa a II-a 258 de euro.

Ţările în care este valabil Interrail Global Pass:

Austria, Belgia, Bosnia-Herzegovina;

Bulgaria, Croaţia, Cehia;

Danemarca, Elveţia, Finlanda;

Franţa, Germania, Grecia;

Italia, Irlanda, Luxemburg;

Marea Britanie, Muntenegru, Macedonia;

Norvegia, Olanda, Polonia;

Portugalia, România, Serbia;

Slovacia, Slovenia, Spania;

Suedia, Turcia, Ungaria;

A doua variantă oferită de Interrail este tichetul Global Pass cu care poți străbate toată Europa. Biletele sunt valabile 15 zile sau o lună putând fi folosite de la 5 zile până 30 de zile continuu. Acest tichet este valabil pentru țara de reședință doar o călătorie dus – întors. Și în acest caz pot călători gratuit cel mult doi copii cu vârsta sub 12 ani însoțiți de un adult posesor de tichet Interrail Global Pass.

Poți călători pe timpul nopții la cușetă. Chiar dacă plătești un supliment pentru pat, ieși mai ieftin decât o noapte la hotel, iar a doua zi ajungi odihnit la destinație și gata de plimbare.

Prețurile pentru Interrail Global Pass pornesc de la aproximativ 206 euro și ajung la 632 de euro. Un exemplu pentru Interrail Global Pass arată că pentru a călători timp de 7 zile prin țările dorite la clasa a II-a vei plăti 318 euro, în timp ce tinerii sub 28 de ani vor achita 253 de euro iar persoanele peste 60 de ani vor plăti 287 de euro. O călătorie prin mai multe țări trebuie planificată din timp. Pentru orarul trenurilor puteți apela la aplicația Rail Planner App.

PLANIFICĂ DIN TIMP

Puteți utiliza “Rail Planner App” (disponibil pentru iPhone şi Android), un instrument de informare cu ajutorul căruia puteţi să:

- aflaţi rapid la orele de plecare și de sosire pentru trenurile europene (funcţionează offline)

- faceţi rezervări online (e-ticket),

- găsiţi staţii de tren aflate în apropierea dumneavoastră,

- salvați cele mai frecvente căutări ca favorite.

- vedeți toate avantajele pentru deținătorii de Interrail Pas

- vizualizați excursia cu trenul pe o hartă interactivă.

Turcia este o destinație din afara Europei la care avem acces direct cu trenul din Gara de Nord. Ofertele introduse de CFR Călători în această vară cuprind plecări zilnice spre Istanbul, iar prețul unui bilet dus pornește de la 49 de euro în cușetă cu 6 paturi și ajunge la 73 de euro pentru un adult într-un vagon de dormit cu două paturi în cabină. Biletele pentru Sofia pornesc de la 30 de euro la clasa a II-a.

CÂT COSTĂ BILETELE SPRE TURCIA

Un bilet pentru o călătorie dus costă aproximativ:

49 euro/adult – cușetă 6 paturi;

54 euro/adult – cușetă 4 paturi;

62 euro/adult – vagon de dormit – 3 paturi în cabină;

73 euro/adult – vagon de dormit – 2 paturi în cabină;

*oferte valabile până pe 2.10.2017

SURSA: CFRCALATORI.RO

Cele mai frumoase gări din Europa

Poate că Gara de Nord ne dezamăgește și chiar și străinii o consideră un loc periculos dar ar fi păcat să nu descoperim cele mai frumoase gări din Europa. Mersul cu trenul ne va oferi cu siguranță surprize la acest capitol.

Viena este un oraș bijuterie, curat ca lacrima și cu o arhitectură impresionantă. Wien Hauptbahnhof este gara centrală a orașului, o gară care contrastează clasicul orașului. Când ajungi în gara din Viena, te simți ca în unul dintre cele mai luxoase centre comerciale din lume. Nu-i lipsește nimic. Vei găsi aici magazine cunoscute, market-uri, restaurante chiar și florării. Până și băile sclipesc de curățenie și sunt parfumate.

Gara Atocha din Madrid îți va tăia răsuflarea. Nu este una dintre cele mai frumoase gări din Europa, ci din lume. Gara cuprinde o grădină tropicală de 4.000 de metri pătrați și este populată de multe broaște țestoase. Magazinele, cafenelele, restaurantele nu lipsesc din gara care are chiar și un club de noapte.

Sao Bento din Porto este mai mult un muzeu decât o gară. Are o arhitectură eclectică și mozaicuri enorme realizate din plăci ceramice în diferite nuanțe de albastru denumite "azulejo". Aceste mozaicuri au fost montate timp de 11 ani.

Jungfrau din Elveția este gara situată la cea mai mare altitudine din Europa, în zona Interlaken. A fost inaugurată în anul 1912 iar o călătorie până în acest punct este cu adevărat impresionantă.

Gara din Antwerp este o gară legendară căreia i se mai spune și “gara-catedrală” datorită arhitecturii sale care te duce cu gândul la un lăcaș de cult. În gară poți trece de la cele sfinte la cele scumpe pentru că centrul comercial din interior cuprinde și o "galerie de diamante" cu peste 30 de magazine de diamante și bijuterii.

DE UNDE CUMPĂRĂM BILETE INTERNAȚIONALE

CFR Călători - www.cfrcalatori.ro/ro/trafic-international

Interrail - www.interrail.eu

DB Bahn -  www.reiseauskunft.bahn.de

 

×