x close

La plimbare cu trenul prin Europa

0
Autor: Oana Portase 12 Sep 2017 - 19:30
La plimbare cu trenul prin Europa boutje/Getty Images/iStockphoto Jungfraujoch
Vezi galeria foto


Gândul la o călătorie cu trenul ne face să strâmbăm din nas, mai ales că ne vin în minte condițiile din trenurile românești. Dacă nu avem mașină și nici un buget pentru biletele de avion, atunci trenul poate fi o opțiune viabilă. Cele internaționale sunt ceva mai curate și mai comode decât vagoanele cu care ne-am obișnuit. Un bilet de tren la clasa a 2-a pornește de la 30 de euro, iar dacă parcurgem distanțe mari, ne putem odihni liniștiți la cușetă.

Călătoria cu trenul era pe vremuri o metodă fascinantă de a cunoaște cât mai multe locuri. Chiar și în ziua de azi Bradshaw's Continental Railway Guide oferă sfaturi prețioase despre călătoria cu trenul în Europa. Ghidul datează tocmai din anul 1840 și de la an la an a fost îmbunătățit cu hărți și informații despre orașe, restaurante și hoteluri. Ediția din 1913 a fost republicată în 2012 și poate fi folosită cu succes în vacanțe.

Mai multe țări, mai ieftin

Mersul cu trenul în străinătate poate fi direct la destinație cu plecare din marile orașe ale României sau vă puteți aranja o vacanță călătorind din oraș cu în oraș, în funcție de dorințe. Trenurile care pleacă din România trec prin Budapesta, Viena, Sofia sau orașe din afara Europei precum Istanbul. În schimb, ofertele Interrail vă oferă ocazia să vizitați peste 30 de țări din lume. Interrail are două opțiuni interesante de călătorie: One Country Pass și Global Pass.

Cum funcţionează sistemul

Varianta One Country Pass este pentru cei care vor să străbată cu trenul o singură țară din Europa sau în Turcia. Tichetele sunt valabile o lună de la emitere, dar pot fi folosite 3, 4, 6 sau 8 zile din luna respectivă. Este important de știut că tichetul nu cuprinde și călătoria până în țara respectivă. Adică dacă îți iei un Interrail One Country Pass pentru Italia, atunci va trebui să mergi cu avionul până acolo sau orice altă modalitate de transport. Însă odată ce ai ajuns la destinație, vei putea străbate Italia cu trenul în lung și în lat fără probleme. Alt lucru important de care trebuie să ții cont este faptul că deşi Interrail Pass oferă acces nelimitat de călătorie în ţările participante, anumite trenuri necesită rezervarea unui loc care se plăteşte suplimentar. Biletele One Country Pass au prețuri diferite în funcție de țară și de vârsta cumpărătorului. Cele mai ieftine bilete pornesc de la 52 de euro și pot ajunge la 422 de euro. Pot călători gratuit cel mult doi copii însoțiți de un adult. De exemplu, dacă vrei să vizitezi Franța cu trenul timp de 6 zile te va costa 382 de euro la clasa I și 286 de euro la clasa a II-a. Tinerii sub 28 de ani vor plăti 306 euro, respectiv 214 euro, în timp ce seniorii peste 60 de ani vor achita la clasa I 344 de euro, iar la clasa a II-a 258 de euro.

Ţările în care este valabil Interrail Global Pass:

Austria, Belgia, Bosnia-Herzegovina;

Bulgaria, Croaţia, Cehia;

Danemarca, Elveţia, Finlanda;

Franţa, Germania, Grecia;

Italia, Irlanda, Luxemburg;

Marea Britanie, Muntenegru, Macedonia;

Norvegia, Olanda, Polonia;

Portugalia, România, Serbia;

Slovacia, Slovenia, Spania;

Suedia, Turcia, Ungaria;

A doua variantă oferită de Interrail este tichetul Global Pass cu care poți străbate toată Europa. Biletele sunt valabile 15 zile sau o lună putând fi folosite de la 5 zile până 30 de zile continuu. Acest tichet este valabil pentru țara de reședință doar o călătorie dus – întors. Și în acest caz pot călători gratuit cel mult doi copii cu vârsta sub 12 ani însoțiți de un adult posesor de tichet Interrail Global Pass.

Poți călători pe timpul nopții la cușetă. Chiar dacă plătești un supliment pentru pat, ieși mai ieftin decât o noapte la hotel, iar a doua zi ajungi odihnit la destinație și gata de plimbare.

Prețurile pentru Interrail Global Pass pornesc de la aproximativ 206 euro și ajung la 632 de euro. Un exemplu pentru Interrail Global Pass arată că pentru a călători timp de 7 zile prin țările dorite la clasa a II-a vei plăti 318 euro, în timp ce tinerii sub 28 de ani vor achita 253 de euro iar persoanele peste 60 de ani vor plăti 287 de euro. O călătorie prin mai multe țări trebuie planificată din timp. Pentru orarul trenurilor puteți apela la aplicația Rail Planner App.

PLANIFICĂ DIN TIMP

Puteți utiliza “Rail Planner App” (disponibil pentru iPhone şi Android), un instrument de informare cu ajutorul căruia puteţi să:

- aflaţi rapid la orele de plecare și de sosire pentru trenurile europene (funcţionează offline)

- faceţi rezervări online (e-ticket),

- găsiţi staţii de tren aflate în apropierea dumneavoastră,

- salvați cele mai frecvente căutări ca favorite.

- vedeți toate avantajele pentru deținătorii de Interrail Pas

- vizualizați excursia cu trenul pe o hartă interactivă.

Turcia este o destinație din afara Europei la care avem acces direct cu trenul din Gara de Nord. Ofertele introduse de CFR Călători în această vară cuprind plecări zilnice spre Istanbul, iar prețul unui bilet dus pornește de la 49 de euro în cușetă cu 6 paturi și ajunge la 73 de euro pentru un adult într-un vagon de dormit cu două paturi în cabină. Biletele pentru Sofia pornesc de la 30 de euro la clasa a II-a.

CÂT COSTĂ BILETELE SPRE TURCIA

Un bilet pentru o călătorie dus costă aproximativ:

49 euro/adult – cușetă 6 paturi;

54 euro/adult – cușetă 4 paturi;

62 euro/adult – vagon de dormit – 3 paturi în cabină;

73 euro/adult – vagon de dormit – 2 paturi în cabină;

*oferte valabile până pe 2.10.2017

SURSA: CFRCALATORI.RO

Cele mai frumoase gări din Europa

Poate că Gara de Nord ne dezamăgește și chiar și străinii o consideră un loc periculos dar ar fi păcat să nu descoperim cele mai frumoase gări din Europa. Mersul cu trenul ne va oferi cu siguranță surprize la acest capitol.

Viena este un oraș bijuterie, curat ca lacrima și cu o arhitectură impresionantă. Wien Hauptbahnhof este gara centrală a orașului, o gară care contrastează clasicul orașului. Când ajungi în gara din Viena, te simți ca în unul dintre cele mai luxoase centre comerciale din lume. Nu-i lipsește nimic. Vei găsi aici magazine cunoscute, market-uri, restaurante chiar și florării. Până și băile sclipesc de curățenie și sunt parfumate.

Gara Atocha din Madrid îți va tăia răsuflarea. Nu este una dintre cele mai frumoase gări din Europa, ci din lume. Gara cuprinde o grădină tropicală de 4.000 de metri pătrați și este populată de multe broaște țestoase. Magazinele, cafenelele, restaurantele nu lipsesc din gara care are chiar și un club de noapte.

Sao Bento din Porto este mai mult un muzeu decât o gară. Are o arhitectură eclectică și mozaicuri enorme realizate din plăci ceramice în diferite nuanțe de albastru denumite "azulejo". Aceste mozaicuri au fost montate timp de 11 ani.

Jungfrau din Elveția este gara situată la cea mai mare altitudine din Europa, în zona Interlaken. A fost inaugurată în anul 1912 iar o călătorie până în acest punct este cu adevărat impresionantă.

Gara din Antwerp este o gară legendară căreia i se mai spune și “gara-catedrală” datorită arhitecturii sale care te duce cu gândul la un lăcaș de cult. În gară poți trece de la cele sfinte la cele scumpe pentru că centrul comercial din interior cuprinde și o "galerie de diamante" cu peste 30 de magazine de diamante și bijuterii.

DE UNDE CUMPĂRĂM BILETE INTERNAȚIONALE

CFR Călători - www.cfrcalatori.ro/ro/trafic-international

Interrail - www.interrail.eu

DB Bahn -  www.reiseauskunft.bahn.de

 


 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

Despărțire grea pentru Andrei Ștefănescu, concurentul emisiunii Asia Express

Despărțire grea pentru Andrei Ștefănescu,  concurentul emisiunii Asia Express
Galerie Foto Timpul s-a scurs, iar vedetele care au acceptat provocarea Asia Express sunt acum pe picior de plecare spre o experiență unică, în care vor călători cu un dolar pe zi timp de o lună pe teritoriu asiatic....

Mirela Vaida pleaca de la Acces Direct. Decizia a fost luată

Mirela Vaida pleaca de la Acces Direct. Decizia a fost luată
Mirela Vaida a anunţat când va pleca de la "Acces Direct". Prezentatoarea TV a dezvăluit joi seară până când va mai rămâne la cârma emisiunii.  Mirela Vaida...

O călătorie în cinci oraşe de pe trei continente ar putea costa 1.000 de euro în 2018

O călătorie în cinci oraşe de pe trei continente ar putea costa 1.000 de euro în 2018
O călătorie cu plecare din Bucureşti cu destinatia Londra, dar trecând prin Chiang Mai, Kuala Lumpur, Singapore şi Los Angeles ar putea costa cu puţin peste o mie de euro în 2018, arata datele...

Probleme de sănătate pentru Mirabela Dauer! A ținut o dietă foarte cunoscută și aceasta i-a afectat RINICHII!

Probleme de sănătate pentru Mirabela Dauer! A ținut o dietă foarte cunoscută și aceasta i-a afectat RINICHII!
Probleme de sănătate pentru Mirabela Dauer după ce a incercat sa scape de surplusul de kilograme urmand dieta Dukan. Spre deosebire de alte vedete care au ajuns la spital, Mirabela se considera norocoasa ca...

VIDEO - Alun, Hunedoara, sătucul al cărui case au fundațiile mai valoroase decât vilele de lux

VIDEO - Alun, Hunedoara, sătucul al cărui case au fundațiile mai valoroase decât vilele de lux
Galerie Foto Casa Poporului din Bucureşti, a doua clădire administrativă din lume, ca ordin de mărime, are o conexiune specială cu unul dintre cele mai mici sate din România.  La construcţia sa a fost utilizată...

Horoscop erotic! Cu cine te potrivești în PAT și cine este persoana care te va completa

Horoscop erotic! Cu cine te potrivești în PAT și cine este persoana care te va completa
Cu dragostea e treabă grea, dar un ajutor vine și din partea astrelor. Iată câteva sfaturi despre tot ce înseamnă compatibilitatea în dormitor, în funcție de zodia persoanei...

Rețetă: Baclavale

Rețetă: Baclavale
Ingrediente 200 g unt 1 kg nuci 1 kg zahăr 1 pachet foi de...

Maria Dragomiroiu a dezvăluit rețeta secretă care îi păstrează părul lung, des şi sănătos de ani de zile

Maria Dragomiroiu a dezvăluit rețeta secretă care îi păstrează părul lung, des şi sănătos de ani de zile
Galerie Foto În această seară, de la ora 21.15, interpreta de muzică populară Maria Dragomiroiu vine împreună cu nepoatele sale, Maria (9 ani) și Ana (7 ani), la “Aici eu sunt vedeta”. Prilej pentru...

Dupa afacerea Weinstein, "nimic nu va mai fi la fel"!

Dupa afacerea Weinstein, "nimic nu va mai fi la fel"!
De cinci saptamani, de cand a izbucnit, in presa de peste Ocean, "scandalul Weinstein", femei din lumea intreaga s-au ridicat impotriva impotriva violentelor carora le-au cazut victime. A cazut o bariera. Mai...

Maria Dragomiroiu mănâncă gheare de pui și curcan: “Îmi plac crocante și cu mujdei sau în piftie”

Maria Dragomiroiu mănâncă gheare de pui și curcan:  “Îmi plac crocante și cu mujdei sau în piftie”
În această seară, de la ora 21.15, Maria Dragomiroiu vine la “Aici eu sunt vedeta” împreună cu nepoatele sale, Maria (9 ani) și Ana (7 ani), care vor dezvălui o parte din secretele celebrei...

Florentina Fântânaru, vacanță pe coasta Atlanticului: ”Am plecat la 20 de grade să ascult fado și să beau ginjinha cu ciocolată”

Florentina Fântânaru, vacanță pe coasta Atlanticului: ”Am plecat la 20 de grade  să ascult fado și să beau ginjinha cu ciocolată”
Florentina Fântânaru, gazda emisiunii ”Dincolo de aparențe” de la Antena Stars, s-a bucurat de o binemeritată vacanță în Lisabona, unul dintre cele mai mari centre culturale Europene, pe...

Rețeta zilei: Prăjitură Albă ca zăpada

Rețeta zilei: Prăjitură Albă ca zăpada
Ingrediente: Pentru aluat: 3 ouă 7 linguri lapte 7 linguri zahăr 7 linguri ulei 1 linguriţă amoniac stins în putina zeama de lămâie 150g făină coaja de la o lămâie 2 plicuri zahăr...

Lacul Ursu și arboretele de pe sărături

Lacul Ursu și arboretele de pe sărături
Lacul Ursu și arboretele de pe sărături reprezintă o arie protejată din estul Transilvaniei, în judeţul Mureş, pe teritoriul administrativ al oraşului Sovata. Zona este o rezervaţie naturală de tip mixt...

Ce spune fiul  Maiei Morgenstern despre celebra actriță: “Eram un critic super sever”

Ce spune fiul  Maiei Morgenstern despre celebra actriță: “Eram un critic super sever”
A crescut într-o familie de artiști, dar el a ales să urmeze un liceu de informatică. Fiul actorilor Maia Morgenstern și Claudiu Istodor, Tudor Aaron, a realizat pe parcursul studiilor că își dorește...

Horoscop 2018. Sunt norocoșii zodiacului pentru că rareori au dificultăți în atragerea de noi parteneri

Horoscop 2018. Sunt norocoșii zodiacului pentru că rareori au dificultăți în atragerea de noi parteneri
Berbec Dacă sunteți dornici de o relație, atunci acesta este anul dumneavoastră, spune Allen. Există șansă să întâlnești pe cineva în următoarele săptămâni. Asigurați-vă că noul ...
Serviciul de email marketing furnizat de