x close

Minivacanţa de Paşte, o afacere de şapte milioane de euro

0
Autor: Daniela Ivan Diana Scarlat 18 Apr 2017 - 11:04
Minivacanţa de Paşte, o afacere de şapte milioane de euro
Vezi galeria foto


Deşi minivacanţa de Paşte a ţinut doar trei zile în acest an, aproape 115.000 de români şi-au cumpărat bilete prin agenţiile de turism sau prin site-urile online. Bătălia a fost pe pensiunile din zona rurală, iar cel mai mic interes a fost pentru ofertele din afara ţării, având în vedere că numai 4.800 de persoane au ales destinaţiile externe. Una peste alta, Paştele s-a dovedit a fi o afacere bănoasă şi în acest an pentru proprietarii de pensiuni şi hoteluri: turiştii au cumpărat servicii în valoare totală de şapte milioane de euro, potrivit datelor Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

 

Marii câştigători au fost proprietarii de pensiuni sau hoteluri din zonele rurale, unde au ajuns mai mult de jumătate din aceşti bani, având în vedere că aici şi-au petrecut Paştele 65.000 de turişti. Reprezentanţii FPTR spun că orăşenii, sătui de înstrăinarea provocată de urbanizarea excesivă, încearcă să se reîntoarcă la tradiţiile româneşti. „Topul destinaţiilor turistice preferate de români de Paşte este, pentru România, condus de turismul rural: Bran-Moieciu, Bucovina, Maramureş, Mărginimea Sibiului, Moldova, unde se dezvoltă mult zona Neamţ, și Oltenia de sub munte”, spune consultantul în turism Traian Bădulescu.

Pe locul doi, după zona rurală, se află staţiunile montane, cu cele de pe Valea Prahovei pe primele locuri ca atractivitate. Au fost puse la dispoziţie 30.000 de locuri în cadrul structurilor din zonele rurale, dintre care 22.000 au fost locuri vândute. „ Băile Felix, Călimăneşti-Căciulata, Băile Herculane, Covasna, Vatra Dornei. Românii care preferă condiții de patru și cinci stele, în stațiunile montane, în top se află Valea Prahovei şi Poiana Braşov”, spune Bădulescu. În staţiunile montane, tariful mediu pentru vacanţa de Paşte de anul acesta a fost de 340 de lei de persoană pentru o vacanţă de trei nopţi. Din oferte nu a lipsit masa cu produse tradiţionale, însă au existat meniuri speciale şi meniuri alternative pentru vegetarieni.

 

Mamaia şi Delta: numai 1.300 de turişti

Pe locul al treilea au fost staţiunile balneoclimatice care au atras românii cu tarife mici, în jur de 280 de lei. Aici au sărbătorit Paştele 20.000 de turişti.

Puţini hotelieri de pe litoral au avut oferte pentru turiştii care au dorit să petreacă Paştele la malul mării, litoralul nefiind o destinaţie tradiţională pentru această sărbătoare. Aşa se explică de ce numai 900 de turişti au luat lumina sfântă la malul Mării Negre, în România. Tariful mediu pentru un pachet de trei nopţi de cazare în cameră dublă standard, cu mic dejun inclus, a fost de la 500 lei de persoană. Pasionaţii de pescuit au ales să petreacă Pastele într-o manieră inedită, în Delta Dunării. Au fost puse la dispoziţie 600 de locuri în cadrul structurilor de cazare, dintre care s-au vândut aproximativ 400 de locuri.

 

Pentru toate buzunarele

Agențiile de turism și hotelierii s-au întrecut în oferte pentru vacanța de Paște, astfel încât să poată atrage cât mai mulți turiști. Un weekend pe litoralul bulgăresc s-a vândut cu prețuri începând de la 100 de euro, la hoteluri de trei stele (două nopți de cazare, oferta agenției Paralela 45), pentru românii care au ales o minivacanță ieftină în străinătate, cu SPA inclus.

Cu circa 30 de euro mai scump, la hotel de patru stele, tot cu acces la SPA, dar și cu excursii, masă tradițional românească și program artistic, cel mai ieftin pachet complet de Paște a fost în județul Neamț. „Am pregătit un pachet de Paşte dinamic, ce a inclus vizitarea unor obiective turistice din judeţul Neamţ. Pentru două nopţi de cazare la hotelul Roman Plaza, prețul a fost de 590 de lei de persoană. Pachetul a inclus o cină specială de Paşte la Hanu Ancuței, cu ouă roșii, friptură de miel, sărmăluțe, cozonac, pască, plus cine festive la hotelul Roman Plaza, vizitarea mănăstirilor din judeţul Neamţ şi acces la SPA”, explică Nușa Chiriac, director general hotelul Roman Plaza din Roman şi Hanu Ancuţei.

 

Numărul redus de zile libere, dar şi contextul politic actual au făcut ca interesul pentru petrecerea Paştelui în străinătate să fie scăzut, comparativ cu anii trecuţi. Numărul aproximativ de locuri puse la dispoziţie în cadrul diverselor oferte a fost de 7.500, dintre care 4.800 reprezintă numărul aproximativ de locuri vândute pentru sărbătorile de Paşte din acest an. Cele mai căutate destinaţii externe au fost staţiunile bulgăreşti de la ţărmul Mării Negre, urmate de cele din Grecia sau Tenerife.

Capcanele rezervărilor on-line

Din ce în ce mai mulţi turişti români au ales să călătorească în ţară prin agenţiile de turism sau au folosit sisteme de rezervări on-line. Centrul European al Consumatorilor din România ne atenţionează asupra capcanelor pe care pot să ni le întindăunele site-urile care oferă servicii turistice. Iată câteva dintre cele mai frecvente probleme de care s-au lovit turiştii:

  • Preţul prezentat la început nu este acelaşi ca preţul final
  • Pe site-uri nu se preciza că afirmaţiile cu privire la oferta limitată (de exemplu „au rămas doar două”, „disponibil doar astăzi”) se aplicau exclusiv site-ului respectiv
  • Preţul total sau modul în care acesta era calculat nu era clar
  • Ofertele promoţionale nu sunt de fapt disponibile

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 619


Mai multe titluri din categorie

Bianca Drăguşanu: „Victor, nu ţi-am zis până acum, dar chiar am fost dezamăgită!”

Bianca Drăguşanu: „Victor, nu ţi-am zis până acum, dar chiar am fost dezamăgită!”
Tineri, nonconformişti şi foarte siguri pe ei, invitaţii Mirelei Vaida din cea mai nouă ediţie a emisiunii „2k1”, difuzată sâmbătă, de la 17:00, la Antena 1, aduc atmosfera de vacanţă pe...

Ciorba de capete de salau (rețetă de pe Clisura Dunării)

Ciorba de capete de salau (rețetă de pe Clisura Dunării)
Ciorba de capete de salau nu-i un bors de peste ca oricare. Aveam sa-mi dau seama de asta la drumul pe care l-am facut pe Clisura Dunarii, in cautarea unor retete de demult. Amicul meu severinean, etnologul Isidor...

Florin Zamfirescu: “Mi-am luat băiatul de păr şi l-am târât prin casă, ca să-l arunc de la balcon!”

Florin Zamfirescu: “Mi-am luat băiatul de păr şi l-am târât prin casă, ca să-l arunc de la balcon!”
Nu s-a dat în lături de la nimic atunci când avea de filmat o secvenţă grea şi nimic nu l-a clintit din parcursul său în carieră, însă există ceva de care îi este extraordinar de...

Doliu la Hollywood. Jonathan Demme, regizorul filmului "Tăcerea Mieilor", a murit la 73 de ani

Doliu la Hollywood. Jonathan Demme, regizorul filmului "Tăcerea Mieilor", a murit la 73 de ani
Regizorul american Jonathan Demme, laureat cu Oscar pentru "Tăcerea Mieilor", a murit miercuri la New York în urma unui cancer, a declarat o sursă apropiată cineastului Agenţiei France...

REŢETA ZILEI: Paste cu chifteluţe italieneşti, sos de roşii, parmezan şi mascarpone

REŢETA ZILEI: Paste cu chifteluţe italieneşti, sos de roşii, parmezan şi mascarpone
Ingrediente: 500 g carne tocată de vită, paste (spaghete sau linguini), 3 cepe tăiate mărunt, 400 g roşii tocate, o cutie de pastă de roşii, 4 căţei de usturoi mari, 600 ml piure de roşii, ulei de măsline, ...

Zilele culturii japoneze, la cea de-a șaptea ediție

Zilele culturii japoneze, la cea de-a șaptea ediție
Artă tradățională japoneză și cultură contemporană, demonstrații de ikebana, concerte și proiecții de filme, toate acestea vor încânta publicul larg, în perioada 15-21 mai, la București....

Nouă tendință în modă, blugii gata murdari. Cât costă o astfel de pereche

Nouă tendință în modă, blugii gata murdari. Cât costă o astfel de pereche
Tendințele modei uneori iau direcții greu de înțeles. Poate o fi vorba de limita imaginației la care s-a ajuns printre creatorii de modă, ori dorință de a șoca cu orice preț sau pur și simplu...

Ce vor face zodiile de 1 Mai

Ce vor face zodiile de 1 Mai
Nu mai e mult până la vacanța de 1 mai, iar calendarul s-a aliniat de minune cu planurile noastre de această dată: avem la dispoziție un weekend și o zi de luni liberă! Adorăm sărbătorile legale, dar...

Motivul pentru care înșelăm oamenii pe care îi iubim

Motivul pentru care înșelăm oamenii pe care îi iubim
Atunci când iubeşti, puterea ta de concentrare se rezumă la o singură persoană: cea de care eşti îndrăgostită. Ea devine centrul vieţii tale, de aceea se şi spune că dragostea este oarbă. Deşi la...

Horoscopul iubirii în luna mai

Horoscopul iubirii în luna mai
Aşa cum natura prinde viaţă în luna lui Florar, aşa şi dragostea se înfiripă în sufletul nativilor dornici de iubire. Mulţi dintre ei vor avea ocazia să cunoască persoane noi în viaţa lo...

Barcelona – orașul plin de viață și culoare de care turiștii se îndrăgostesc iremediabil (VIDEO)

Barcelona – orașul plin de viață și culoare de care turiștii se îndrăgostesc iremediabil (VIDEO)
Barcelona m-a atras dintotdeauna ca un magnet, stăpânită fiind de dorința de a ajunge aici într-o zi și de a explora tot ceea ce acest oraș fermecător are de oferit ... este locul de care mă simțeam...

Fasole verde cu pui (rețetă din 1888)

Fasole verde cu pui (rețetă din 1888)
Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des vehiculat in zilele noastre. Copiii sunt invatati inca de la gradinita ca trebuie sa manance...

Copane de curca la tigaie (rețeta lui Tudor Gheorghe)

Copane de curca la tigaie (rețeta lui Tudor Gheorghe)
Copane de curca la tigaie, dupa reteta lui Tudor Gheorghe! Nu-i asa ca-i delicios? Fusei in Oltenia! Luai cu mine o papornita si-o umplui cum se putu mai bine cu retete si sfaturi culinare de prin cuhniile de pe Jii...

Arii protejate ale României. Platoul Mehedinți

Arii protejate ale României. Platoul Mehedinți
Geoparcul Platoul Mehedinți este o arie protejată situată în partea de sud-vest a României, pe teritoriile județelor Gorj și Mehedinți. Geoparcul a fost declarat arie protejată în anul 2005 și...

REŢETA ZILEI: Somon cu tăiţei de dovlecei, rozmarin şi miere

REŢETA ZILEI: Somon cu tăiţei de dovlecei, rozmarin şi miere
Ingrediente: 4 bucăţi de somon, 4 dovlecei, o lămâie, ulei de măsline, sare, fulgi de ardei iute, 4 căţei de usturoi, miere Mod de preparare: Asezonează somonul cu sare şi piper. Apoi, cu un...
Serviciul de email marketing furnizat de