x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Topul celor mai înalte cruci din România. Una dintre ele se află în Cartea Recordurilor (FOTO și VIDEO)

Topul celor mai înalte cruci din România. Una dintre ele se află în Cartea Recordurilor (FOTO și VIDEO)

14 Sep 2017   •   12:52
Topul celor mai înalte cruci din România. Una dintre ele se află în Cartea Recordurilor (FOTO și VIDEO)

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci – 14 septembrie – e prilejul fericit să vorbim despre... cele mai înalte cruci din România și despre recordurile pe care acestea le ating.

Cea mai înaltă cruce din lume se află în Spania, în Valle de los Caidos (Valea celor Căzuți) și, de la cei 150 de metri ai săi, comemorează jertfele din Războiul Civil din Spania (1936-1939). Dar știi că în România se află o cruce uriașă care a intrat în Cartea Recordurilor, deși este abia a douăsprezecea, ca înălțime, din lume?

Top 5 cele mai înalte cruci din România


1) Crucea Trinitas, de pe Dealul Păun (40 m)De departe, cea mai înaltă cruce de pe teritoriul țării noastre este cea de pe Dealul Păun (județul Iași), vizibilă din orice punct al municipiului Iași, dar și din toate satele din jur, pe distanță de zeci de kilometri, chiar și peste Prut, în Republica Moldova. Mai este cunoscută drept „Crucea Trinitas”, pentru că este, de fapt, un uriaș releul care deservește postul de radio al Patriarhiei. A fost sfințită în noaptea de 21/22 august 2006, de un sobor de preoți, în frunte cu IPS Mitropolit Daniel Ciobotea, azi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

2) Crucea Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman (36 m)Cu tot cu piedestalul său, Crucea de pe Caraiman – cum este cunoscută în chip generic – are 3,5 m. Chiar dacă nu e cât cea de pe Dealul Păun, a fost suficient pentru a intra în Cartea Recordurilor (Guinness World Records) drept „Cea mai înaltă cruce din lume ridicată pe un munte”. În topul celor mai înalte astfel de artefacte de pe glob, Crucea de pe Caraiman este abia pe locul 12, dar asta nu are de a face cu titlul pe drept obținut. Construcția a fost ridicată între anii 1926 și 1928, pentru a cinsti memoria eroilor români din Primul Război Mondial și a fost sfințită chiar în ziua Înălțării Sfintei Cruci, la 14 septembrie 1928.
Asupra istoriei ei vom reveni ceva mai jos, dar să continuăm topul.

.................

Citește continuarea AICI și urmărește VIDEO

×