x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Tren de placere in Africa "neagra" (XI)

Tren de placere in Africa "neagra" (XI)

de Cornel Tabacaru    |    03 Aug 2008   •   00:00
Tren de placere in Africa "neagra" (XI)

Este normal sa fii atras de Zanzibar. Nu in fiecare zi ai ocazia sa fii acolo unde s-a nascut Farrokh Bulsara.



Este normal să fii atras de Zanzibar. Nu în fiecare zi ai ocazia să fii acolo unde s-a născut Farrokh Bulsara.


18 februarie(după-amiaza)

Pînă la urmă m-am tatuat temporar şi pe mînă. Catinca, repede că vrea şi ea. Bine că nu vrea şi Alina, că am fi o familie de tatuaţi! Gata cu plaja, cu toate că s-a mai lăsat căldura, totuşi, este prea mult. Pornim spre hotel. Trecem pe lîngă tipa care stătea întinsă la plajă, lîngă "patul" împletit, dînd impresia că se va bronza cu model. Acum este cufundată în lectura unei publicaţii turistice locale. Trag cu ochiul şi hop, un nume: Farrokh Bulsara. Păi, este vorba despre Freddie Mercury! Da chiar, el s-a născut aici, în locul acesta ce îşi lăfăie peste tot pe unde se poate vedea scrisul citeţ şi pertinent despre cît de multe are de oferit: de la complexuri hoteliere luxoase cu all inclusive, plus angajaţi harnici şi dornici să fie de ajutor, pînă la vile (ce pot fi închiriate). Farrokh Bulsara (devenit mai tîrziu Freddie Mercury) şi-a trăit copilăria şi o parte a adolescenţei aici. Mai exact, a zburdat fericit prin Zanzibar şi Pemba. Familia emigrase din India în Zanzibar, pentru ca tatăl micuţului Farrokh să-şi poată continua cariera de casier al Secretariatului de Stat pentru Coloniile Britanice. Părinţii indieni, de naţionalitate Parsi, erau practicanţi ai religiei antice zoroastriene! Domnul Bulsaro se pare că îşi termina slujba la ora prînzului, moment în care îşi lua soaţa şi se duceau cu fiul lor pe plajă. Cîteodată îşi schimbau programul: se plimbau toţi trei prin grădinile Muzeului din Zanzibar. În plus, părinţii aveau grijă să îi citească poveşti deosebite. Şi atunci, să ne mai mire faptul că (după cum notează biografii) lectura preferată a micului Farrokh era "O mie şi una de nopţi"? În 1964, ca rezultat al revoluţiei din Zanzibar şi al evacuării tuturor funcţionarilor britanici, întreaga familie emigrează în Anglia. Apoi Farrokh Bulsara s-a transformat în Freddie Mercury, şi uite aşa. "Tati, nu uita: Stone Town". Acest "oraş" îmi creează deja nu pietre la rinichi, ci la cap! Dar... "A, a, a, acum înţeleg Catinco: Freddie Mercury s-a născut în "Stone Town".
Pe strada spre hotel, femei în "costume" frumos colorate şi bărbaţi în alb. O zi de sărbătoare pe străzile Zanzibarului la orele după-amiezii este un adevărat spectacol. Ajungem la hotel, iar Catinca vrea la piscină. În faţa hotelului, cîţiva copii care doresc să meargă la piscină, dar regula este foarte strictă: doar însoţiţi de un părinte şi invitaţi de un turist cazat care să semneze pentru ei. Singura norocoasă este o fetiţă ca un bob de ciocolată, însoţită de tatăl ei, şi pentru care semnez. Apoi, Catinca vrea să ne fotografiem cu tatuajele în piscină. "Fatooo, tu spuneai despre mine că vorbesc ca pe Discovery, dar tu parcă eşti rudă cu Paris Hilton!" Catinca "tropăie" în continuare şi îmi spune că vrea să vadă asfinţitul "zanzibarez" al soarelui. Îi fac o poză cu soarele la asfinţit şi mergem să ne pregătim de cină.
Parcă sîntem într-o stranie cofetărie exotică, în care prăjiturile (adică... oamenii) îşi schimbă crema cu care sînt umplute la comandă. Vorba lui Freddie, "dacă mor mîine, nu-mi pare rău, am trăit cu adevărat". În amintirea lui, I Want to Break Free!


În topul plajelor sexy

În fiecare an se fac tot felul de topuri. Iată că în Zanzibar ai ocazia să descoperi cu surprindere, într-un ghid turistic, că în topul plajelor sexy (!) de pe mapamond pe locul 5 figurează Insula Pemba, cunoscută şi sub numele de Insula Verde. Parte a arhipelagului Zanzibar, pe coasta de est a Africii, Pemba "găzduieşte" peste trei milioane de arbori de cuişoară. Insula a început în ultima vreme să fie căutată de turişti pentru scufundări (are o viaţă subacvatică abundentă!).

Va urma


×
Subiecte în articol: exotic zanzibar