x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Turist la stână

Turist la stână

de Luciana Cocoș    |    29 Sep 2015   •   19:10
Turist la stână
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

În era tehnologiei și a informatizării, obiceiurile și tradițiile românești sunt amenințate cu dispariția, iar acolo unde se caută profit cu orice preț predomină kitsch-ul. Mai sunt însă câteva locuri în țară unde românii țin cu dinții de moștenirea culturală și etnografică. În județul Vâlcea, de exemplu, comuna Vaideeni își face intrarea în circuitul turistic cu un nou concept de vacanță: tradițional, rustic, montan.

Tradiții de secole
Situată la poalele munților Căpățâna, nu departe de Horezu, comuna Vaideeni din județul Vâlcea deține un uriaș potențial pe care turiștii au toate motivele să îl descopere. Portul naţional tradiţional, obiceiuri și tradiții, preparate culinare după rețete din străbuni și peisaje care îți taie răsuflarea. Toate acestea se împletesc la granița dintre Ardeal și Oltenia. Comunitatea din Vaideeni a luat naştere în urma venirii din Ardeal a mai multor familii de oieri, în principal din Mărginimea Sibiului, care şi-au pus puternic amprenta asupra graiului, portului şi tradiţiei pastorale.

Păstoritul și tranhumanța oilor, obiceiuri vechi de sute de ani, se păstrează și azi cu sfințenie iar oamenii locului s-au orientat către activităţi pe care turiștii nu le întâlnesc la tot pasul. “În anii ’90, comuna Vaideeni era una dintre cele mai dezvoltate localități din țară”, spune primarul Daniel Achim Baluță care a ținut cu orice preț să readucă Vaideeniul în rândul comunelor valoroase din România. “Pentru ceea ce avem ca zona de munte, obiceiuri și tradiții, singura posibilitate de a ne dezvolta este turismul”, ne-a declarat edilul.

Turist printre miorițe

Oamenii locului țin foarte mult la obiceiurile moștenite din moși-stămoși, iar pastoritul oilor încă este activitatea specifică zonei. Și pentru că această îndeletnicire precum și transhumanța sunt mai puțin cunoscute turiștilor, în curând, aceștia vor avea posibilitatea de a se caza chiar în apropierea miorițelor, spune primarul din Vaideeni. De asemenea, cei care au drum prin localitate pot participa la târgul de animale și pot cumpăra produse tradiționale chiar de la localnici.

Noi poteci pe munte
Poziționarea comunei, la poale de munte, cu râuri, peșteri și bariere de calcar, este un atuu pentru dezvoltarea turismului. Comuna Vaideeni intră în circuitul turistic și datorită unei zone aproape sălbaticei: Cheile Cerna-Sohodor. Primul traseu de alpinism şi escaladă din Vaideeni, are o înălţime de peste 80 de metri şi gradul patru de dificultate, în condiţiile în care cele mai dificile trasee din România ajung până la gradul şase de dificultate. Un loc numai bun de explorat de către pasionații de cățărări. „Putem avea pana la 100 - 150 de trasee de diferite grade de dificultate, de 5-7 lungimi de coardă”, spune Mircea Lera, şeful Serviciului Salvamont Vâlcea. Acesta ne-a mărturisit că în zonă urmează să se inaugureze și alte trasee de alpinism şi escaladă, iar după ce se va termina cartarea, peşterile din zonă vor putea fi incluse și ele în circuitul turistic.

Autoritățile au construit și două refugii montane care vor fi dotate cu sobe pentru confortul celor care se vor adăposti acolo. Mai mult, în comună, se lucrează deja pentru finalizarea centrului de informare turistică.

Legende cu haiduci
De numele comunei se leagă câteva legende puțin știute de români.
Pe valea râului Luncavăţ, care străbate comuna, se află “Tribunalul Haiducilor”, este o zonă prăpăstioasă unde, spune legenda, haiducii aduceau prizonierii şi, sub ameninţarea aruncării lor în prăpastie, cereau date despre unde sunt ascunşi banii. Se spune că pe acolo a trecut și Iancu Jianu, cel mai vestit haiduc din Oltenia. O altă legendă este legată de “Moara Dracilor” de pe valea Cernei, o cascadă cu debit variabil de apă din cauza reliefului. Se spune că ecoul curgerii apei avea o anumită rezonanţă, creând zgomote care-i infiorau pe localnici.

Deși foarte mulți nu au auzit despre potențialul din zona Vaideeni, sunt totuși turiști care au descoperit acest colț de Românie. În comună sunt câteva pensiuni, iar autoritățile locale anunță că în curând, alte câteva pensiuni vor întregi peisajul. Prețul pentru o noapte de cazare la o pensiune costă în jur de 100 de lei. Zona este ofertantă și în privința obiectivelor turistice: biserica de lemn „ Cuvioasa Paraschiva,, din satul Mariţa, cea mai veche biserică de lemn din Oltenia (datată din 1557) , Capelele Talanci şi Bădulesti, Cheile Cernei, ,,Piatra spânzurată,, - monument al naturii pe Valea plopilor, piua pe apă din satul Vaideeni și defileul râului Luncavăţ.


×