x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii UNIC ÎN ROMÂNIA. Satul de marmură

UNIC ÎN ROMÂNIA. Satul de marmură

20 Iul 2016   •   22:35
UNIC ÎN ROMÂNIA. Satul de marmură

Situat în judeţul Hunedoara, satul Alun din Ţinutul Pădurenilor, supranumit “satul de marmură” sau „satul înmărmurit“, este unic în România: mai are un locuitor, în acte, o mănăstire din marmură, dar şi un drum din marmură de circa zece kilometri.

Biserica, construită în totalitate din marmură extrasă din cariera satului, a fost ridicată între anii 1937-1939. Este singura din România ale cărei ziduri au fost realizate din prețiosul material de construcții.

Marmura de Alun este binecunoscută cioplitorilor din țară și de peste hotare, constructori sau artiști. A fost folosită și la construirea Casei Poporului din București.

Multe dintre casele din Alun s-au prăbuşit până la fundaţie. Alte gospodării mai noi au ajuns acoperite de buruieni şi lăstăriş, pentru că de mai mulţi ani nimeni nu le-a mai îngrijit.

Unele case, în schimb, sunt păstrate în bună stare, pentru că foştii locatari îşi fac timp pentru a avea grijă de ele. În Alun a rămas un singur locuitor permanent. Acesta primește cu drag turiștii care ajung să viziteze satul unic în România.

×