x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Unic pe plaiuri mioritice. Lacul cu vârtej din județul Bihor

Unic pe plaiuri mioritice. Lacul cu vârtej din județul Bihor

25 Ian 2017   •   22:45
Unic pe plaiuri mioritice. Lacul cu vârtej din județul Bihor

Lacul Vida din comuna Dobrești mai este denumit și “Minunea ascunsă a Bihorului”. Acesta are o culoare cu totul aparte pentru un lac, turcoaz, și oferă un adevărat spectacol datorită deversorului amplasat în mijloc, care creează impresia unui imens vârtej.

Lacul de acumulare a fost construit în anul 1967 pentru minele care extrăgeau bauxită pe cursurile râurilor Vida şi Topliţa. Barajul lacului este înalt de 10 metri, iar deversorul are formă de pâlnie și are efectul de a micșora presiunea apei în cazul în care plouă abundent.

Înainte de construirea lacului, în acest loc se afla moara lui Lioliu. Lacul Vida este înconjurat de o pădure deasă, iar în împrejurimi se află aproximativ 300 de peșteri nemarcate.

Iubitorii de natură vin aici pentru a vedea apa lacului de o culoare cum numai în zonele exotice se găsesc, dar și pentru a vedea ciudata pâlnie.

Este o zonă perfectă pentru pescarii împătimiți și pentru turiștii exploratori. Zona mai este cunoscută drept paradisul fără turiști, pentru că nu există multe pensiuni, însă turiștii găsesc un loc să doarmă în casele localnicilor primitori.

×