x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Unic pe plaiuri mioritice. Peștera Scărișoara, ghețarul ascuns în munți

Unic pe plaiuri mioritice. Peștera Scărișoara, ghețarul ascuns în munți

10 Ian 2017   •   20:20
Unic pe plaiuri mioritice. Peștera Scărișoara, ghețarul ascuns în munți

Cel mai mare ghețar subteran din țara noastră se află în Parcul Național Apuseni din județul Alba. Se clasează pe locul doi în Europa ca volum de gheață.

Peștera Ghețarul de la Scărișoara se află la aproximatv doi kilometri de localitatea Gârda de Sus și cuprinde un uriaș bloc de gheață ce are o vechime de peste 4.000 de ani.

În peșteră se coboară 48 de metri pe scări de metal ancorate în pereți, iar la intrare găsim aproape tot timpul anului zăpadă. De aici se pătrunde în Sala Mare printr-un impresionant portal măsurând 24 de metri lățime și 17 metri înălțime.

Peștera este formată dintr-o singură încăpere cu o întindere totală de peste 700 de metri în mijlocul căreia se află blocul de gheață vechi de peste 4.000 de ani și cu un volum măsurat de 80.000 de metri cubi. Turiștii pot admira în peșteră stalagmite de gheață.

Unele sunt permanente, altele sunt prezente doar în perioada iernii. Temperatura din peșteră este foarte scăzută iar turiștii sunt nevoiți să se îmbrace gros chiar și pe timpul verii.    

×