x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vacanță cu adrenalină

Vacanță cu adrenalină

de Luciana Cocoș    |    02 Iun 2015   •   15:48
Vacanță cu adrenalină
Sursa foto: VILevi/Getty Images/iStockphoto

Ideea unui concediu clasic, pe plajă, la malul mării, nu vă mai surâde? Atunci aveți nevoie de o vacanță ieșită din tipare și plină de adrenalină. În ultimii ani, românii au prins și ei gustul turismului de aventură și așa au început să împânzească lumea în căutarea senzațiilor tari. Statisticile arată că, la nivel mondial, una din patru călătorii conține elemente de turism de aventură, iar până în 2050 se estimează că 50% din călătorii vor îmbina adrenalina cu turismul clasic. Și poate că nu ar trebui să căutați prea departe. La capitolul „aventură”, România dispune de un bogat potențial turistic și oferă o gamă variată de activități.

Într-un top realizat anul trecut de experții americani de la Universitatea George Washington, despre „viitorul“ pe care îl are o țară aflată în curs de dezvoltare, în rândul destinațiilor pentru turism de aventură, România se situa pe locul 9. Pe bună dreptate. Relieful țării permite practicarea mai multor sporturi precum: alpinism, ciclism, mountain-biking, surfing, rafting, canoe pe râuri și lacuri, scufundări, parapantă, skydiving și altele. Din ce în ce mai mulţi turiști străini ajung în România în căutarea senzațiilor tari, iar locurile în care ajung li se par extraordinare. De exemplu, o expediție în Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa din județul Caraș- Severin, cele mai lungi chei din România, vă poate oferi o doză suficientă de sălbăticie și risc. Și nici nu costă o avere. Vă trebuie ceva condiție fizică și echipament, iar aventura poate începe. Puteți face drumeții și vă puteți încu¬meta într-o sesiune de rafting pe apa Nerei.

Românii pleacă, străinii vin
Iar dacă nu vi se pare destul de riscant, puteți merge într-o tabără de supraviețuire. Temerarii vor trece prin multe încercări pentru a putea ajunge din nou la civilizație, după ce vor fi duși cu mașinile de off road adânc în pădure, până acolo unde drumurile se sfârșesc. Cei dependenți de adrenalină mai pot încerca scufundările în Marea Neagră, unde vor avea posibilitatea de a vizita și fotografia rezervații naturale subacvatice, vestigii antice, dar și epavele aflate în apropierea țărmului. Românii însă sunt mai atrași de destinațiile îndepărtate. „Sunt două ingrediente care contribuie la reușita unei asemenea vacanțe: exotismul de excepție și nivelul de adrenalină pe care le generează traseele respective”, ne-a declarat con-sultantul în turism Ciprian Enea. El spune că românii au dat de gustul destinațiilor exotice și periculoase „de la munții greu de escaladat din Alaska, America de Sud sau Asia, și până la apele pline de rechini ale Australiei, Africii ori Americii”. Ciprian s-a aventurat în urmă cu câțiva ani în apele Oceanului Arctic, între Groenlanda și Alaska. O experiență unică, o croazieră cu un spărgător de gheață. Însă, spune el, de departe, cea mai mare aventură la care a participat a fost navigarea cu un iaht de doar 10 metri lungime, din Hurgada până în Creta. „Am plecat din Marea Roșie, am trecut Suezul, am intrat în Mediterana și am petrecut aproape o săptămână cu furtună, timp în care barca noastră mergea înclinată aproape la 45 de grade.” ¬

Atenție însă! Dependența de aventură costă. Între 2.000 de euro (scufundări cu rechinii în Marea Caraibe) și 20.000 de euro (croazieră în Oceanul Arctic). Dar, mai spune Ciprian, la acest capitol nu banii au un rol hotărâtor, ci pregătirea de specialitate în domeniul pentru care mergi acolo și dorința de a trăi cu orice preț experiența.

Destinații „periculoase"
EXTERN
- Cuba & Venezuela
Havana, Cienfegos, Trinidad, San Jose, Parcul Canaiama, Cascada Angel, Insula Margarita. Plaje exotice, expediții în junglă, traversări în pirogă!
Preț: 3.500 euro/16 zile
Plecare: 7 septembrie
- Safari în Kenya
Grup: 4 – 12 persoane
Durata: 7, 9 sau 11 zile
Preț: de la 3.200 USD
Plecări: iulie și noiembrie
- Ascensiune Mont Blanc
Grup: 4 – 12 persoane
Durata: 6 zile
Pret: 1.200 euro
Perioada: august și septem¬brie
Sursa: extreme-travel.ro

INTERN
- Trekking și rafting
Cheile Nerei
Dificultate: redusă
Grup: 4 – 25 persoane
Durata: 3 sau 4 zile
Preț: de la 800 lei/3 zile
Sursa: extreme-travel.ro
- Tehnici de supraviețuire
Preț: 390 lei
Durata: 3 zile
Locație: Carpații de Curbură, jud. Brașov/ Buzău
Sezon: iunie - septembrie
Sursa: romanianadventure.com
 

×