x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Ziua în care SFÂNTUL PAVEL A CREȘTINAT PRIMUL EUROPEAN: o femeie pe nume LIDIA

Ziua în care SFÂNTUL PAVEL A CREȘTINAT PRIMUL EUROPEAN: o femeie pe nume LIDIA

29 Iun 2015   •   13:05
Ziua în care SFÂNTUL PAVEL A CREȘTINAT PRIMUL EUROPEAN: o femeie pe nume LIDIA

Numele Lidiei este legat de trecerea creştinismului din vestul Asiei Mici în sud-estul Europei. Suntem, îndeobşte, tentaţi să apreciem începutul creştinării Europei dacă nu chiar în timpul vieţii lui Iisus, măcar la foarte scurt timp după moartea şi Învierea sa. Lucrurile nu stau, însă, întocmai, pentru că apostolii n-au reuşit decât într-o mică măsură să convertească popoare în călatoriile lor limitate, în timp şi spaţiu.

De exemplu, Sfântul Pavel a murit în anul 67 d.H. martirizat, la Roma, după lungi peripluri misionare; să fi putut el creştina Asia şi Europa deopotriva? Fireşte că nu; însă, putem, pe baza textelor biblice, să-i ştim măcar pe cei care au fost primii creştini ai Europei? Neîndoielnic.

O vizită pe ruinele anticului Filipi, din Grecia (Filipi, unul dintre cele mai renumite oraşe din estul Macedoniei, a fost întemeiat de împăratul Filip al II-lea, în 356 Î.H.) ne poate furniza un nume: Lidia. Este al primului creştin european, o femeie originară din Lydia (în Asia Minor, azi, Turcia). I s-a mai spus Lidia din Tiatira, localitatea în care s-a născut, celebră pentru comerţul cu purpură sau Lidia Purpuraria, pentru că ea însăşi vindea purpură. Purpura este un pigment de culoare roşie, extras pentru prima dată de către fenicieni din molusca “murex brandaris”; substanţa se folosea, de obicei, la colorarea pânzelor scumpe.

Citește și Românii care nu au auzit de România. Incredibila poveste a VOLOHILOR

Venită din Grecia, Lidia s-a stabilit la Filipi, oraş-port la marea Egee. Aici, i-a întalnit pe Sf.Apostol Pavel (aflat în cea de-a doua sa misiune creştină), pe Luca, pe Silas şi pe Timotei.

În afara oraşului, pe malul râului Gangitis, Pavel descoperă, într-o sâmbătă, un grup de femei evreice care făceau abluţiuni ritualice; printre acestea, se afla şi Lidia, simpatizantă a iudaismului şi a credinţei într-un singur dumnezeu. Primind cuvântul Domnului de la Apostolul Pavel, ea a cerut să fie botezată împreună cu familia sa devenind, în felul acesta, prima creştină din Europa. Iată cum descrie Noul Testament, la Faptele Apostolilor, această întâmplare:

Citește mai departe pe ANTENA SATELOR






×