x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Bine ati venit!

Bine ati venit!

11 Mar 2005   •   00:00

UTIL
Denumite in limbaj de specialitate goluri, usile interioare sunt elemente importante in cadrul general al unei amenajari. Pe langa functionalitate, trebuie avuta in vedere si estetica. Aceasta din urma contribuie semnificativ la armonizarea arhitecturii interioare.

Usile interioare, alaturi de ferestre, participa in mod direct la crearea imaginii interioarelor. Numai daca ne gandim la casele vechi, unde tamplaria interioara este autentica, vom constata cat de importanta este aceasta in conturarea arhitecturii cladirii. Usile sunt, asadar, o componenta care merita atentie, mai ales ca ele trebuie sa reziste in timp, sa fie pentru o viata!

Va prezentam in continuare principalele dimensiuni ale usilor in functie de incaperile pe care le deservesc. In paranteza sunt trecute dimensiunile deschiderii libere, care reprezinta portiunea care permite trecerea.
  • Camara, garderoba, WC:75x210cm (60x202,5cm)
  • Bucatarie, baie:90x210 cm (75x202,5cm)
  • Camere:100x210 cm (85x202,5cm)
  • Usa cu doua foi la camera de zi sau la terasa: 140x210cm (125x202,5cm)

    PONT
    O usa are mai multe roluri. Cel principal este de separare a incaperilor sau de unificare a lor, de aceea deschiderile sunt importante, la fel ca si modelul lor. De asemenea, ele trebuie sa asigure in principal termo si fonoizolarea (sa impiedice formarea de curenti de aer, sa pastreze temperatura in camera, sa estompeze zgomotele). O usa se compune din toc, ce se fixeaza in zidarie, si foaia de usa, care poate fi cu geam sau plina. Foaia de usa este element purtator de stil.

    Exista o varietate de modele de usi interioare, care pot fi catalogate in functie de deschidere (simple, batante, glisante, pliante, armonica).

    Coerenta amenajarii, in cazul usilor interioare, este influentata de forma, culoarea, impartirea si gradul de transparenta a acestor elemente interioare. Caracteristicile usilor interioare pot influenta direct functionalitea traversarii diverselor spatii din casa, dar chiar si a pozitionarii mobilierului.

    SUGESTII

    Cand montim usile

    Daca arhitectul prevede, inca din faza de proiectare, pozitionarea si sensul de deschidere a usilor, designerului de interior ii revine sarcina de a alege modelele care sa se incadreze cel mai bine in ansamblul, stilul, decorul dorit.

    Este foarte importanta alegerea unor usi interioare potrivite, pentru ca acestea se monteaza in etapa de finisare a locuintei. Si este mult mai greu ca ele sa fie schimbate ulterior, dupa ce s-a executat pardoseala si s-au vopsit sau tapetat peretii. O optiune incorecta va deranja vizual, iar aceste elemente aparent nesemnificative pentru multi proprietari vor deveni evidente la finalul amenajarii. Prin urmare, trebuie acordata atentie acestor goluri chiar din biroul arhitectului. De regula, specialistii prevad usile si ferestrele tinand cont de anumite proportii, dar foarte multi clienti fac deseori compromisuri, gandindu-se la bani. Astfel, pot aparea situatii in care usile sa fie prea mici in raport cu incaperile sau prea mari, ceea ce deranjeaza vizual, dar nu numai. Exista si situatia in care arhitectul proiecteaza goluri unicat pentru care va fi nevoie de usi realizate special, pe comanda.

    Atentie la culori

    Pentru o sumara indrumare, in lipsa unui designer de interior, va sfatuim sa asortati tamplaria usilor interioare cu cea a ferestrelor. De asemenea, tineti cont de textura si cromatica suprafetelor mari cum sunt peretii, tavanul, pardoseala. Forma tocurilor, dar mai ales modelul foii de usa pot aduce un plus de originalitate interiorului. Daca optati pentru gamele decupate, cu sticla colorata sau imprimata, aveti grija ca acest model sa fie in ton pentru toata casa. Exista situatii in care pentru dormitoare se aleg usi pline, iar pentru alte incaperi cele decupate. In acest caz, nu alaturati usi diferite sau macar pe nivel alegeti acelasi tip de model.
  • ×
    Subiecte în articol: interioare