x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Când devine obligatorie asigurarea locuinţei?

Când devine obligatorie asigurarea locuinţei?

de Magda Câmpeanu    |    06 Iun 2009   •   00:00
Când devine obligatorie asigurarea locuinţei?

Asigurarea obligatorie a locuinţei a devenit un subiect de mare interes, în jurul căruia însă există şi multă confuzie. Pentru ca Legea 260/2008 să fie pusă în vigoare era necesară constituirea Poolului de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), prin asocierea societăţilor de asigurare autorizate. Această asociere, din diverse motive, nu a mai avut loc.



Astfel, legea care trebuia să aibă aplicabilitate de la data de 1 iulie 2009, conform anunţului făcut de Ministerul Administraţiei şi Internelor în noiembrie 2008, a fost amânată pentru 1 ianuarie 2010. Decizia a fost luată la solicitarea companiilor de asigurări către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) pentru modificarea Legii asigurării obligatorii a locuinţei.

CSA şi-a dat acordul, dar acum se aşteaptă punctul de vedere al Guvernului, care trebuie să facă rost de credite pentru a achita reasigurarea locuinţelor. "Valoarea acestor credite ajunge la 120 de milioane de euro şi, în această perioadă de criză economică, dobânda la credite este destul de mare", afirmă Mihaela Iuhaş, director de consultanţă a asigurărilor de locuinţe în cadrul site-ului www.asiguracasa.ro.

Astfel, nici data de 1 ianuarie 2010 nu mai este sigură pentru aplicarea prevederilor legale după cum rezultă şi din declaraţia secretarului de stat în MAI, Radu Stancu. Conform Mediafax, "Legea asigurării obligatorii a locuinţelor ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2010, după constituirea PAID, urmând ca apoi să se contracteze un credit pentru ca PAID să poată încheia contracte de reasigurare".

Una dintre modificările care ar putea fi aduse legii asigurărilor obligatorii se referă la aplicarea franşizei, care reprezintă partea din despăgubire ce va fi suportată de asigurat: 200, respectiv 500 euro pentru sumele asigurate de 10.000 sau 20.000 euro.

Asta înseamnă că, dacă paguba la casă este mai mică de 200, respectiv 500 euro, proprietarul nu va primi nici un ban de la societatea de asigurări.

"Dacă paguba este de 1.500 euro, iar franşiza este la locuinţă de 200 euro, atunci asiguratul va primi de la asigurător suma de 1.300 euro. La franşiza de 500 euro, la aceeaşi pagubă, asiguratul va primi în mână doar 1.000 euro", spune Mihaela Iuhaş.

OBLIGAT SĂ SEMNEZI POLIŢA
Conform Legii 260/2008, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă, între 10 şi 20 euro. Fiecare locuinţă va fi asigurată în caz de dezastre naturale: cutremur, alunecări de teren sau inundaţii. Valoarea asigurată a unei locuinţe nu va depăşi însă 20.000 euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 euro. Poliţa de asigurare va fi încheiată pe un an calendaristic şi va fi reînnoită în fiecare an.




ASIGURAREA RĂMÂNE FACULTATIVĂ
În prezent pe piaţa asigurărilor sunt în vigoare numai asigurările de locuinţă facultative. Fondul locativ naţional cuprinde opt milioane de unităţi, din care, potrivit datelor CSA, doar cel mult 15% beneficiază de protecţie printr-o poliţă de asigurare facultativă. Dacă o persoană s-a decis să încheie o poliţă de asigurare a locuinţei şi a bunurilor, este necesar să consulte cel puţin trei oferte.

Pentru o decizie corectă trebuie să se ţină cont de riscurile preluate de poliţa respectivă, franşizele existente şi sumele asigurate. De asemenea, trebuie avut grijă la subasigurare şi supraasigurare. "Subasigurarea intervine atunci când valoarea asigurată a locuinţei se situează sub valoarea reală a bunului asigurat.

În acest caz, prima de asigurare plătită de client este mai mică decât în cazul asigurării la valoarea reală. Supraasigurarea apare când suma asigurată este mai mare decât valoarea bunului asigurat şi nu este eficientă din punct de vedere economic", spune Mihaela Iuhaş.

Pentru calculul valorii de asigurare a bunurilor din locuinţă se va face o listă cu cele mai importante obiecte de valoare care vor fi menţionate în poliţă sau anexa la poliţă. În cazul în care plata se face integral, adică în avans pentru întregul an, persoana care solicită asigurarea poate beneficia de unele reduceri ale costurilor. Reduceri mai pot fi în cazul în care imobilul este dotat cu sisteme de alarmă sau în funcţie de vechimea imobilului.

SFAT
Cei care vor să beneficieze de pe urma unei asigurări de locuinţă îşi pot încheia o poliţă facultativă extinsă. În felul acesta vor fi protejaţi de mai multe riscuri şi vor putea include inclusiv bunurile. Electronicele şi electrocasnicele se asigură cu suma anuală de 2% din valoarea lor. Mobila, hainele, bunurile de larg consum se asigură cu 0,2%-0,3% din valoarea lor.

Chiriaşul unui apartament îşi poate face asigurare de răspundere civilă faţă de proprietar, prin care este "acoperit" în cazul avarierii sau distrugerii bunurilor din locuinţă. "Nu pot fi asigurate tablourile de patrimoniu, banii sau bijuteriile decât în baza unor clauze adiţionale, spre exemplu, dacă sunt ţinute în seifuri", spune Mihaela Iuhaş. Evaluarea corectă a acestora vă ajută să vă asiguraţi proprietatea la o sumă reală.

×