x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Carte de vizita

Carte de vizita

11 Mar 2005   •   00:00

CASA PE PAMANT
Timp de un an, cat au durat finisajele interioare ale casei, s-a reusit compunerea decorului acestei vile.
Rolul designerului este de a fi, in acelasi timp, specialist, consilier si psiholog, pentru ca, in final, rezultatul sa fie exact asa cum si-a dorit toata lumea, o carte de vizita pentru ambele parti. Pentru designerul Anca Iorgoveanu, spatiul este o dimensiune pe care reuseste sa o stapaneasca perfect. Una dintre provocari a fost "cucerirea suprafetei" unei vile mari, astfel incat aceasta sa devina un interior cald, intim, modern si cu stil.
Casa exista la stadiul de "rosu" atunci cand beneficiarii au contactat designerul. Arhitectura moderna si formele acesteia cucereau chiar daca nu erau decat... niste ziduri. Detalii studiate pe calculator, reviste de specialitate, principii feng-shui, cateva mici schimbari in plan ale unor camere, mobilierul ales din timp au facut ca ambianta din final sa surprinda placut ochiul. Propunerea specialistului, inca de la inceput, a fost crearea unui univers ambiental modernist. Marea incercare consta in a reprezenta in linii simple forme care sa traduca eleganta, calmul si echilibrul unui camin cald.

Deoarece inaltimea livingului in raport cu suprafata nu era favorabila, au fost introduse culori calde: crem combinat cu nuante rafinate de gri si grena ale mobilierului au insufletit suplimentar spatiul.

Mesajul stilistic al modernitatii ambientale isi gaseste un suport adecvat in materialele moderne, cum sunt sticla, inoxul, al caror caracter neutru, cu o mie de fete, chipuri si ipostaze, le permite sa-si asume cele mai variate functii in cadrul spatiului pe care il configureaza. Forma, materialul si accesoriile vor sa atraga si sa transmita mesajul unui cadru concordant cu oameni plini de personalitate.

Vila se desfasoara pe trei niveluri parter, etaj si o mansarda foarte inalta. Zona de zi si biroul se afla la parter. Intrarea atrage atentia prin forma scarii, un cilindru virat in partea superioara. De la intrare se deschid livingul si locul de luat masa, unde s-a incercat crearea unei zone de spectacol arhitectural. Sufrageria, locul de luat masa, a fost conceputa ca functiune ce poate fi deschisa sau separata fata de camera de zi. De aceea, s-a optat pentru varianta cu usi de sticla, culisante. Acestea, daca sunt inchise, ofera intimitate sufrageriei. Sticla este sablata, dar lasa sa se intrevada perspectiva livingului printr-o suprafata clara, in forma de lacrima. Mobilierul, barul si biblioteca au fost realizate la comanda (firma Far Est), dupa un proiect stabilit. Piesa centala a livingului este barul, intrepatruns de usile culisante care continua in zona mesei, transformanduse in mobilier pentru televizor, pastrand insa aceeasi linie curba inspre living. Piesa de rezistenta este totusi semineul, care a fost conceput dupa o idee a designerului si pe care a dorit sa o materializeze. Intre bucatile de piatra s-a creat impresia unei rupturi, pentru a permite vizionarea spectacolului creat de foc.

La etaj se gasesc dormitorul matrimonial, cu baia si dressingul aferent, si apartamentele copiilor. Cele din urma au fost concepute tot intr-o maniera modernista, desi cei doi copii nu au decat 11-12 ani.

PONT
Mansarda a fost creionata in tonuri de verde si cuprinde trei dormitoare si o sala de fitness cu sauna. Dormitorul cel mai spectaculos a fost o idee a proprietarei, care si-a concretizat varianta intr-o perspectiva extrem de sofisticata. Inaltimea camerei fiind foarte mare, zona de noapte (patul cu comodele) a fost ridicata la aproximativ 2,40 m. Accesul se realizeaza printr-o scara de lemn elicoidala. Totul este ca o platforma suspendata. In spatiul de jos si-au gasit locul un birou si un dulap. Perspectiva este superba, iar ideea este de felicitat.

SUGESTII

"Canapea Twister", material: piele, Ideal Casa, pret: 2.085 euro + tva
Masa cu baza din tub de inox, blat de sticla, reglabila pe inaltime, designer Eileen Gray, Innova, pret: 240 euro + tva
"Simform", combinatie de metal si sticla, Adorama, pret: 550 euro + tva
Scaun "SWING", Orion Design, pret: 138 euro + tva

SUGESTII

Scaune "Alice", Ideal Casa, pret: 298 euro + tva
Scaun ergonomic realizat din finisaj potocaliu cu structura din aluminiu, Mobexpert, pret 528 euro + tva
"PLUS UNIT"; designer Werner Aisslinger, disponibil pe roti sau pe picioare, Innova, pret: incepand cu 174 euro (in functie de numarul de sertare)
Suport CD din sticla, dimensiune: 86 X 24 X 6,5 cm, Class Mob, pret 109 euro + TVA
×
Subiecte în articol: pret