x close

Cartea tehnica a constructiei

0
Autor: Oana Balasoiu 05 Ian 2006 - 00:00
Cartea tehnica a constructiei


CE SPUNE LEGEA
Obligatorie pentru orice tip de cladire

CE SPUNE LEGEA
Obligatorie pentru orice tip de cladire

Cartea tehnica a constructiei reprezinta ansamblul documentelor tehnice referitoare la proiectarea, executia, receptia, exploatarea si urmarirea comportarii in exploatarea constructiei si instalatiilor aferente acesteia. Aceasta cuprinde toate datele, documentele si evidentele necesare pentru identificarea si determinarea starii tehnice a constructiei respective si a evolutiei acesteia in timp si se definitiveaza inainte de receptia finala. Modul de elaborare a Cartii tehnice a constructiei este stipulat in Legea 10/1995, privind calitatea in constructii, si in Normele de intocmire a Cartii tehnice a constructiilor anexa nr. 6 din HG nr. 273/1994, privind receptia lucrarilor de constructii si a instalatiilor aferente acestora.

SIGURANTA UNEI CONSTRUCTII


Pentru realizarea unor constructii de calitate corespunzatoare, in scopul protejarii vietii oamenilor, a bunurilor acestora, a societatii si a mediului inconjurator, sunt obligatorii realizarea si mentinerea, pe intreaga durata de existenta a constructiilor, a urmatoarelor cerinte: rezistenta si stabilitate, siguranta in exploatare, siguranta la foc, igiena, sanatatea oamenilor, refacerea si protectia mediului, izolatie termica, hidrofuga si economie de energie, protectie impotriva zgomotului.

Obligatiile privind asigurarea acestor cerinte revin factorilor implicati in conceperea, realizarea si exploatarea constructiilor, precum si in postutilizarea lor.

Factorii implicati sunt: investitorii, cercetatorii, proiectantii si verificatorii de proiecte, producatorii si furnizorii de materiale pentru constructii, executantii si responsabilii tehnici cu executia, expertii tehnici, proprietarii si utilizatorii, precum si autoritatile publice.

Receptia constructiilor constituie certificarea realizarii acestora pe baza examinarii lor nemijlocite, in conformitate cu documentele de executie si cu documentele cuprinse in Cartea tehnica a constructiei.

CE CUPRINDE CARTEA TEHNICA?


Cartea tehnica a constructiei cuprinde documentatia de executie si documentele privitoare la realizarea si exploatarea acesteia, se intocmeste prin grija investitorului si se preda proprietarului constructiei, care are obligatia sa o pastreze si sa o completeze la zi. Prevederile referitoare la exploatarea constructiei sunt obligatorii pentru proprietar si utilizator.

INTERVENTII ASUPRA CLADIRII SE CONSEMNEAZA


Urmarirea comportarii in exploatare a constructiilor se face pe toata durata de existenta a acestora si cuprinde ansamblul de activitati privind examinarea directa sau investigarea cu mijloace de observare, in scopul mentinerii cerintelor esentiale de calitate.

Interventiile la constructiile existente se refera la lucrari de reconstruire, consolidare, transformare, extindere, desfiintare partiala, precum si la lucrari de reparatii, care se fac numai pe baza unui proiect si care se vor consemna obligatoriu in Cartea tehnica a constructiei.

Investitorii sunt persoane care finanteaza si realizeaza investitii sau interventii la constructii, una dintre obligatiile prevazute de lege fiind intocmirea Cartii tehnice a constructiei si predarea acesteia catre proprietar.

CINE INTOCMESTE CARTEA TEHNICA?


La intocmirea Cartii tehnice participa si proiectantii, asigurand, prin proiecte si detaliile de executie, nivelul de calitate corespunzator cerintelor, cu respectarea reglementarilor tehnice si a clauzelor contractuale.

Constructorul este obligat sa supuna receptiei numai constructiile care corespund cerintelor de calitate si pentru care a predat investitorului documentele necesare intocmirii Cartii tehnice a constructiei.

Proprietarii constructiilor au si obligatia pastrarii si completarii la zi a Cartii tehnice a constructiei si predarea acesteia, la instrainarea constructiei, noului proprietar.

SI LA BLOC E NECESARA


Asociatiile de locatari care au preluat blocurile si nu au Cartea tehnica a constructiei au obligatia sa o solicite de la proiectantul initial al constructiei si constructori. In cazul in care societatea de proiectare sau constructorul nu mai exista, Cartea tehnica se poate intocmi pe baza expertizei tehnice. Administratorii si utilizatorii constructiilor au, de asemenea, obligatia folosirii constructiilor conform instructiunilor de exploatare prevazute in Cartea tehnica a constructiei.

CARTEA TEHNICA A CONSTRUCTIEI CONTINE DOCUMENTATIA DE BAZA SI CUPRINDE URMATOARELE:
  • capitolul A - documentatia privind proiectarea;
  • capitolul B - documentatia privind executia;
  • capitolul C - documentatia privind receptia;
  • capitolul D - documentatia privind exploatarea, intretinerea, repararea si urmarirea comportarii in timp
    Capitolul D va cuprinde si jurnalul evenimentelor, respectiv: o evidenta a verificarilor periodice in cadrul urmaririi comportarii in timp si rezultatele verificarilor si masuratorilor, masurile de interventie in cazul constatarii unor deficiente, evenimente exceptionale (cutremure, inundatii, incendii, ploi torentiale sau caderi masive de zapada, prabusiri sau alunecari de teren etc.), procesele-verbale intocmite de organele de verificare, rezultatele controlului privind modul de intocmire si de pastrare a cartii tehnice a constructiei.
  • Citeşte mai multe despre:   cartea,   tehnică,   construcţiilor,   cartii,   constructiei,   tehnice

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



    Afisari: 20712


    Mai multe titluri din categorie

    Calcan gătit „pescărește” (rețetă de la Marea Neagră)

    Calcan gătit „pescărește” (rețetă de la Marea Neagră)
    Povești de vilegiatură și rețete de la malul mării, iată o ofertă irezistibilă pentru acest mijloc de Cireșar, căci cine n-ar vrea să fie, preț de-o masă de pește, pe-o terasă unde bate briza marină, să...

    Tăiței cu varză (rețeta lui Radu Anton Roman)

    Tăiței cu varză (rețeta lui Radu Anton Roman)
    Tăiței cu varză este o mâncare tradițional românească, de pe vremea bunicilor, simplă de realizat și extrem de gustoasă. Mie mi-a dat sa gust, prima data, taieteii astia fabulosi - nu uitati sa punet...

    Turnedo Rossini (rețeta gătită de Bărbierul din Sevilla)

    Turnedo Rossini  (rețeta gătită de Bărbierul din Sevilla)
    După libații cu „Asti Spumanti” la dejun, salonul de muzică, molcomit în penumbra luminoasă a verii, s-a lăsat învăluit in songurile unui piano forte, când Afonso Castaldi, maestro, ve...

    REŢETA ZILEI: Cheesecake spaniol La Viña

    REŢETA ZILEI: Cheesecake spaniol La Viña
    Ingrediente: 1 kg cremă de brânză, 500 ml smântână dulce pentru frişcă, 7 ouă mici sau 6 mari, 350 gr zahăr brun, 1 păstaie vanilie, 30 gr făină albă. Mod de preparare: Se freacă bine...

    Cluj: Festivalul Untold va avea anul acesta cel mai mare buget de până acum

     Cluj: Festivalul Untold va avea anul acesta cel mai mare buget de până acum
    Bugetul din acest an al festivalului Untold va fi de 10 milioane de euro, cel mai mare din istoria de trei ani a evenimentului muzical care a ajuns în acest timp unul dintre cele mai mari din ţară.  Potri...

    Șerbet de zmeură, rețeta lui Emil Frederic pentru ziua de Solstițiu

    Șerbet de zmeură, rețeta lui Emil Frederic pentru ziua de Solstițiu
    Până spre sfarsitul deceniului al doilea al veacului trecut, cofetariile erau destul de rare in Bucuresti. Si, printre cele putine, Casa Capsa isi avea povestea ei,,, Exista insa pe atunci o breasla a...

    Cum preparăm în doar 10 minute o înghețată delicioasă care are puține calorii

    Cum preparăm în doar 10 minute o înghețată delicioasă care are puține calorii
    Pentru a evita sa adaugi calorii in plus la inghetatele pe care le prepari, evita untul, smantana in cantitati mari, ouale si alte asemenea ingrediente care, combinate, ajung sa formeze un numar destul de mare de...

    Prima ediţie de la Paris a Mondialului Berii începe la 30 iunie, cu participarea a 100 de fabricanţi de bere

    Prima ediţie de la Paris a Mondialului Berii începe la 30 iunie, cu participarea a 100 de fabricanţi de bere
    O sută de fabricanţi de bere de 20 de naţionalităţi vor participa între 30 iunie şi 2 iulie la Mondialul de Bere de la Paris, un festival originar din Quebec care se desfăşoară pentru prima dată în...

    REŢETA ZILEI: Tarte cu cremă de vanilie (reţetă portugheză)

    REŢETA ZILEI: Tarte cu cremă de vanilie (reţetă portugheză)
    Ingrediente: o foaie aluat foietaj, 500 ml lapte, 150 gr zahăr, ½ baton vanilie, 2 fâşii coajă de lămâi, un baton scorţişoară, 4 gălbenuşuri, 40 gr amidon. Mod de preparare: Se ia aluatul f...

    Unic pe plaiuri mioritice. Satul cu monumente istorice din secole diferite

    Unic pe plaiuri mioritice. Satul cu monumente istorice din secole diferite
    Satul Miclăușeni din județul Iași ne oferă o călătorie în trecut, în secolele XVII, XVIII și XIX. Turiștii care ajung aici au posibilitatea de a vizita trei monumente istorice din trei secole...

    Destinația săptămânii. Relaxare în însorita insulă Malta

    Destinația săptămânii. Relaxare în însorita insulă Malta
    Malta ne dă impresia deseori că este o destinație de lux și sunt mulți români care o evită, însă în realitate este un loc accesibil și pentru cei cu buget redus. Malta este o oază de relaxare...

    Arii protejate ale României. Complexul hidrografic Valea Rece

    Arii protejate ale României.  Complexul hidrografic Valea Rece
    Complexul hidrografic Valea Rece este o arie protejată de interes național, situată în zona de nord-vest a Transilvaniei, pe teritoriul județului Bihor. Aria naturală se află în partea nordică a...

    Găsește comorile ascunse din orașele de lângă tine

    Găsește comorile ascunse din orașele de lângă tine
    Când spunem city break, ne gândim la Roma, Paris, Madrid sau Londra. Nu prea ne punem problema să vizităm alte orașe ale țării, care se află aproape de noi și sunt, de multe ori, la fel de bogate...

    Plăcinta dobrogeană a Chiraței (rețetă armânească)

    Plăcinta dobrogeană a Chiraței (rețetă armânească)
    Intreb un localnic, apoi un bucatar, apoi un turist cu ce aliment ar asocia vacanta estivala. "Cu braga" - imi raspunde cel dintai. "Cu o salata de fructe de mare", zice si-al doilea, gata sa-mi faca...

    Sărmăluțe cu urdă, în frunze de sfeclă (rețetă mănăstirească)

    Sărmăluțe cu urdă, în frunze de sfeclă (rețetă mănăstirească)
    Am spus-o - și o voi repeta mereu - nu de la turci au învățat românii a pregăti sarmale! Ce ne deosebeşte, poate, de alte popoare este apetenţa pe care o au ceilalți de a-şi promova cu orice chip...
    Serviciul de email marketing furnizat de