x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Casa de vis: ieftină, confortabilă şi sigură

Casa de vis: ieftină, confortabilă şi sigură

de Alina Iancu    |    04 Sep 2010   •   00:00
Casa de vis: ieftină, confortabilă şi sigură
Sursa foto: transval/

Lemnul, ca material de construcţie, este folosit şi apreciat de secole datorită calităţilor sale şi a rezistenţei în timp. Este uşor de prelucrat şi se poate adapta oricărei forme arhitecturale şi de design într-un timp foarte scurt. Pentru o casă pe structură de lemn predată "la cheie", majoritatea firmelor de construcţii oferă perioade de execuţie de numai câteva luni.

Pereţii permit aplicarea oricărui tip de finisaj atât la interior, cât şi la exterior. Se ştie faptul că lemnul este un bun izolator termic, drept care casele construite din acest material oferă un confort termic sporit. Şi din punct de vedere al siguranţei în cazul seismelor, construcţiile din lemn îşi au locul printre cele mai recomandate. La toate acestea trebuie să mai adăugăm şi faptul că preţul unei case din lemn este cu aproximativ 30%-40% mai scăzut decât al uneia din materiale clasice.

PAS CU PAS
Când spunem "casă din lemn", multe persoane se gândesc la binecunoscutele cabane de vacanţă, construite din buşteni, specifice zonelor de munte. Termenul include însă, pe lângă acestea, alte două categorii: casele de vacanţă care pot fi realizate din grinzi de lemn şi îmbrăcate în lambriu din acelaşi material sau din elemente prefabricate cu pereţi groşi de aproximativ 10-15 cm cu diferite variante de izolaţie. A doua categorie, despre care vom vorbi mai departe, sunt locuinţele permanente realizate din elemente elastice de lemn (dulapi) ca şi structură de rezistenţă, cu pereţi groşi de până la 25 cm şi sistem termoizolant de 10-15 cm, dar cu finisaje exterioare şi interioare identice cu cele folosite la construcţiile clasice. Desigur, se pot realiza case intregral din lemn, dar ca design acest tip se pretează locuinţelor de vacanţă.

Ca tip de amplasament, o casă din lemn poate fi ridicată oriunde fără să existe riscul ca structura să îi fie afectată. Mai mult decât atât, casele din lemn sunt recomandate pentru terenurile în pantă sau pentru cele cu rezistenţă mecanică redusă, datorită faptului că sunt mult mai uşoare. Există numai o condiţie, spune Viorel Cirjaliu, director de vânzări la Maria House, şi anume: "Legislaţia în vigoare impune realizarea unei fundaţii ca şi pentru o casă pe structură clasică". Majoritatea firmelor de construcţii care realizează case pe structură din lemn asigură şi lucrări de fundaţie şi nu recomandă împărţirea lucrărilor între mai multe firme, dar există şi unele care doar furnizează planurile şi preferă construirea fundaţiei în regie proprie.

Proiectul este realizat de aceeaşi firmă în funcţie de gusturile şi posibilităţile fiecărui client care ia hotărârea finală atât în privinţa finisajelor, cât şi a performanţelor termice şi acustice. În general, poate fi realizată orice formă arhitecturală, oricât de complexă, atât timp cât nu vine în contradicţie cu proiectul de rezistenţă al structurii. După alegerea proiectului, sunt necesare întocmirea devizului general al lucrării şi apoi semnarea contractului pe baza căruia este realizat proiectul şi mai departe obţinută autorizaţia de construcţie.

STRUCTURĂ COMPLEXĂ, CONFORT SPORIT
După turnarea fundaţiei sunt montate structura de rezistenţă şi apoi pereţii prefabricaţi sau confecţionaţi care sunt compuşi dintr-o suită de materiale menite să asigure rezistenţă şi confort termic. În funcţie de constructor, privit de la exterior către interior, un perete ar trebui să fie format din tencuială acrilică, amorsă, adeziv, plasă de armare din polistiren expandat sau din fibră de sticlă, placaj OSB ignifug, structură de lemn tratată ignifug, vată minerală sau celuloză, folie anticondens, panou de gips carton, glet de finisaj şi amorsă. Peste acestea se aplică vopsea lavabilă pentru interior şi exterior. Pentru reducerea preţului, se poate renunţa la unele dintre aceste elemente, dar nu fără a afecta calitatea construcţiei.

Finisajele rămân la alegerea proprietarului în funcţie de recomandările arhitectului. Avantajul acestui tip de construcţie este că pereţii sunt perfect drepţi şi muchiile ferme, ceea ce garantează aplicarea fără cusur a oricărui gen de finisaje.
O mare parte din persoanele cărora li se vorbeşte despre casele din lemn ridică probleme în ceea ce priveşte confortul termic şi siguranţa în caz de incendiu sau cutremur. Benko Lajos, manager la Transval, explică faptul că "cea mai importantă problemă cu care ne confruntăm o reprezintă, de fapt, lipsa de informare a posibililor clienţi şi lipsa de profesionalism a unor aşa-zişi constructori. Siguranţa la foc pentru varianta standard este aceeaşi ca la casele din cărămidă (în limbajul pompierilor F 30 - F 60). Prin tratamente speciale, cu substanţe termospumante de cea mai bună calitate, lemnul poate ajunge la F 120, standard neatins de nici un alt sistem de construcţie. În ceea ce priveşte seismele, acest sistem de case este cel mai rezistent, lucru de necontestat, datorită elasticităţii lemnului şi a sistemelor de îmbinare".

Comparativ cu o construcţie clasică, la casele din lemn, termoizolaţia este îmbunătăţită cu un strat de vată minerală şi cu folia anticondens. La acestea se adaugă şi coeficientul de conductibilitate termică al lemnului, mai bun de până la 10 ori faţă de cel al betonului. Combinate, toate aceste elemente cresc rezistenţa structurii la umiditate sau mucegai şi nu favorizează dezvoltarea microorganismelor, ceea ce creează la interior un climat plăcut şi sănătos.

"Practic, comparativ cu o casă din cărămidă, la acelaşi confort termic dorit, consumul energetic real este cu 60%-70% mai mic. Aprecierile de mai sus se referă însă la casele realizate profesional, şi nu la cele făcute pe baza unei «tradiţii» prost înţelese."

LA CHEIE, ÎN 60 DE ZILE
Avantajul caselor din lemn este că pot fi gata într-un timp foarte scurt la preţuri mai mici decât în cazul unei construcţii clasice. În funcţie de mărimea şi de complexitatea proiectului, construcţia unei case din lemn poate dura până la patru luni din momentul în care încep lucrările. La acest interval se mai adaugă şi timpul necesar pentru definitivarea proiectului şi obţinerea aprobărilor necesare. Tot pe lista avantajelor trebuie să menţionăm şi costurile scăzute de întreţinere a construcţiei, dar şi economiile care se fac datorită izolaţiei termice de calitate pe care o oferă lemnul. La finalizarea lucrărilor, în interiorul unei case din lemn, gradul de umiditate este cu până la 60% mai scăzut decât în cazul unei construcţii clasice.

Este important de menţionat şi latura eco a caselor din lemn. Cu excepţia polistirenului, toate materialele folosite la construcţia unei astfel de case sunt ecologice şi nu afectează mediul. În acest moment, în fabrica Transval se construieşte chitul unei case cu consum redus de energie care urmează să fie montată în apropiere de Paris. Este o tehnologie aparte acceptată de partea franceză, datorită căreia proprietarul va putea fi scutit total sau parţial de impozitul pe clădire.

Inginer Constantin Branca, director Grup Expert Mobinstal, atrage atenţia asupra termenilor "garanţie" şi "durată de viaţă". "Legea impune o garanţie de 10 ani, iar pentru viciile ascunse - nelimitat. Durata de viaţă propusă de legislaţia europeană este egală cu cea a caselor tradiţionale, dar orice construcţie, indiferent din ce este realizată, durează atât cât o întreţinem.

Costurile pentru o casă pe structură de lemn ar trebui să se situeze la un nivel de 65%-70% din costurile unei case tradiţionale. Orice model de casă se poate realiza cu prefabricate din lemn, dar nu orice casă din lemn este şi pe structură lemnoasă. Cea mai importantă în acest segment în momentul de faţă este alegerea constructorului, deoarece s-a ajuns în 2010 ca peste 90% din casele din lemn să fie realizate... după ureche."

×
Subiecte în articol: ne-am interesat pentru tine