x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Case modulare din lemn masiv,acum produse cu tehnologii eco

Case modulare din lemn masiv,acum produse cu tehnologii eco

de Adela Parvu    |    21 Aug 2008   •   00:00

Protejează sănătatea oamenilor afectaţi de alergii şi electrosmog
Diversitatea în materie de construcţii este posibilă şi datorită tehnologiilor moderne de fabri­care a materialelor. Dar această varie­tate, dincolo de caracteristicile tehnice performante ale elementelor constructive, vine să acopere cele mai pretenţioase cereri şi dorinţe din partea oamenilor. Casele modulare i-au convins deja pe occidentali asupra calităţii şi economiei de resurse implicate în întregul proces de fabricaţie şi execuţie. Dar s-a simţit nevoia de a acoperi gusturi şi stiluri de viaţă diferite? 



Protejează sănătatea oamenilor afectaţi de alergii şi electrosmog
Diversitatea în materie de construcţii este posibilă şi datorită tehnologiilor moderne de fabri­care a materialelor. Dar această varie­tate, dincolo de caracteristicile tehnice performante ale elementelor constructive, vine să acopere cele mai pretenţioase cereri şi dorinţe din partea oamenilor. Casele modulare i-au convins deja pe occidentali asupra calităţii şi economiei de resurse implicate în întregul proces de fabricaţie şi execuţie. Dar s-a simţit nevoia de a acoperi gusturi şi stiluri de viaţă diferite?  

Nu a fost suficient ca sistemul caselor prefabricate şi modulare să permită costuri rezonabile şi un timp de ridicare a locuinţelor extrem de redus, ci a fost nevoie de atenţie şi în privinţa arhitecturii, aspectului exterior şi interior al acestor case. Pentru că e adevărat faptul că multe case modulare şi prefabricate par să fie oarecum prea perfecte, mai exact se simte că sînt artificiale. E totul prea calculat, materialele, inclusiv cele de finisaj, sînt gata aplicate pe faţade, glafurile ferestrelor sînt frumoase, dar e totuşi vorba de plastic, la fel ca şi tîmplăria. 

Integrare în peisaj

La interior, sunetul parchetului sau al gresiei, sub paşii proprietarilor, pare a avea o rezonanţă stranie. Cum spuneam, e parcă totul prea pus la punct. Desigur că sînt mulţi cei care îşi doresc aşa ceva, de unde şi succesul acestor case în care pereţii sînt perfect drepţi, mai ales cînd beneficiază de tehnologie, gîndire şi montaj germane. Dar o familie care trăieşte în zonele de munte, în orice colţ al lumii s-ar afla, nu se poate obişnui cu formele, materialele şi finisajele prea perfecte. Nu le este caracteristic acest lucru, cînd sînt încojuraţi de natura care le oferă în acelaşi cadru un spectacol unic oră de oră, zi după zi.  

Oamenii de la munte simt nevoia de a se integra în peisajul sălbatic şi atunci cînd îşi construiesc casele. Vor ca piatra de rîu să le ornamenteze soclurile şi interioarele, lemnul să fie prezent pe faţade, dar să se simtă şi în atmosfera camerelor. E un mimetism firesc al naturii. Şi, atunci, ce fel de case şi-ar construi? Cu siguranţă unele din lemn masiv, dacă ar afla de noile tehnologii în materie.  

Modulare, dar masive

Zonele muntoase oferă şi un fond forestier important, iar în ţările occidentale tradiţia meşteşugurilor în prelucarea lemnului a fost inteligent folosită şi perpetuată pentru a fi dezvoltate tehnolgii ecologice. Nimic din lemnul copacilor recoltaţi nu este rispit şi nu există copac sacrificat care să nu fie înlocuit de un nou puiet.  

Exploatarea pădurilor se face ecologic şi din punct de vedere al esenţelor lemnoase. Sînt plantate specii rezistente, care pot da lemn de calitate, chiar şi atunci cînd e vorba de banalul brad sau molid. Tradiţia este aşadar dusă mai departe, iar în locul micilor ateliere sînt create hale de producţie pentru case modulare din lemn masiv. 

Este şi cazul unei firme germane, care a elaborat un sistem modular ingenios, bazîndu-se pe arhicunoscutele tehnici de construire a caselor din buşteni. Practic, este o îmbu­nătăţire substanţială a tradiţiei şi o exploatare conformă principiilor ecologice. Este ca un joc imens de lego gîndit încă din faza de prelucrare a lemnului. Cu planuri arhitecturale ri­guroase, cu standarde mereu avute în vedere, germanii de la Rems Murr fac case din elemente din lemn masiv, care pot fi asamblate în decurs de numai zece zile. Şi asta cu tot pachetul de izolare termică şi dotările moderne pentru un trai civilizat care se ridică la standardele se­colului XXI.  

Ei au modele de case pentru care cunosc numărul exact de "buşteni" necesari. S-au gîndit inclusiv la transport, de aceea au modificat forma buştenilor, transformîndu-i în bîrne cu muchii definite, care se depozitează perfect una peste cealaltă, iar spaţiul din camioane este folosit pînă la ulti­mul centimetru. Şi acesta este un demers ecologic, dacă se iau în calcul tonele de noxe din aer provenite în urma deşeurilor carburanţilor ce pun în mişcare autovehi­culele de mare tonaj.

Tehnologii performante

Grija pentru calitatea lemnului începe încă din faza de re­coltare a copacilor. Există anumite perioade de timp, în special toamna-iarna, cînd vegetaţia întră în hibernare, iar în interiorul copacilor apa este într-o cantitate mult mai mică.  

Astfel, cînd lemnul ajunge în fa­brică şi intră în procesul de uscare, apa conţinută în fibrele sale este uşor de eliminat, fără ca lemnul să sufere transformări în structura sa. Uscarea este un proces foarte important, pentru că gradul de umiditate al lemnului îi dă acea caracteristică de "materie vie", datorită conţinutului de apă supusă evaporării sau acumulării în ţesutul vegetal, lemnul "lucrează" şi poate crăpa în timp.  

La germani nu se întîmplă asta, iar casele sînt gîndite special pentru zonele muntoase. Aşa că prelucrarea inteligentă, cu tehnologii performante permite ca aceste case să poată fi ridicate şi în condiţii geroase, fără ca întregul ansamblu construit să sufere sub aspect calitativ.

Lemnul masiv este un material excepţional oferit de natură, care va fi folosit pentru case indiferent de noile tehnoligii care apar. Cu condiţia să fie utilizat raţional, tăierile trebuind echilibrate cu plantarea de puieţi. O astfel de casă se integrează perfect în ambientul sălbatic al munţior, iar la interior oferă acea căldură pe care o asociem cuvîntului "acasă".

Climatizare eficientă

Casele modulare din lemn masiv sînt gîndite cu o izolare rea­lizată cu ajutorul unor materiale naturale. Această izolare, coroborată cu proprietăţile lemnului şi tehnica tradiţională de construire, asigură la interior un climat foarte confortabil atît pe timp de vară, cît şi iarna. În plus, sînt dotate cu un sistem de climatizare antialergii de ultimă generaţie. Tîmplăria întreagă este şi ea din lemn masiv, cu geamuri termoizolatoare, dar excelent inegrate ca arhitectură şi design în stilul tirolez.

Casele din lemn sînt ignifugate şi asigurate îm­potriva fulge­relor. Pe lîngă modelele de case din elemente din lemn masiv există şi al­te­le, din blocuri stratificate din lemn, respectiv pereţii com­puşi din mai multe pa­nouri lipite între ele. Ca­sele din lemn sînt recomandate de germani şi pentru că oferă protecţie împo­tri­va electrosmo­gului. Acesta se manifes­tă ca un cumul de radiaţii apă­rute în urma perturbării cîmpurilor electromagne­tice, cauzate de echipamen­tele electroni­ce fără fir. Ra­diaţiile de in­tensitate joa­să, cumulate într-o casă, pot provoca scăderea imunităţii (iritaţii oculare şi la nivelul pielii, stări de obo­sea­lă, un "bî­zîit constant în urechi" etc). www.remsmurr-holzhaus.de

Sistemul de case modulare din lemn masiv permite ca şi interiorul să fie scăldat în culoa­rea, textura şi parfumul esen­ţei lemnoase. Materialele de finisaj folosite pentru lemn, atît la exterior, cît şi la interior, nu sînt toxice, dar sînt foarte rezistente în timp la cele mai variate condiţii, pentru a preveni repa­raţiile dese pe care o construc­ţie din lemn le cere.

Modelele de case sînt foarte diferite. Conform cerinţelor clienţilor, acestea pot fi ridicate sub formă de adevărate pensiuni, dar sînt şi case mai mici, pentru bugete limitate. Toate însă be­neficiază de dotări de ultimă oră, pentru un confort sporit.

×
Subiecte în articol: lemn case sînt modulare masiv cum e la alţii