x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Case pe care poţi să le ridici în regie proprie

Case pe care poţi să le ridici în regie proprie

de Adela Parvu    |    28 Aug 2008   •   00:00

De cîteva numere încoace v-am prezentat diferite tehnologii şi inovaţii în materie de construcţii civile, mai exact de case moderne, ridicate de firme cu tradiţie în Europa Occidentală.

De cîteva numere încoace v-am prezentat diferite tehnologii şi inovaţii în materie de construcţii civile, mai exact de case moderne, ridicate de firme cu tradiţie în Europa Occidentală. Scopul acestui serial, ca să-l numim aşa, este o mai bună informare asupra ofertelor ce există pe piaţa europeană, dar şi pentru a vă provoca să fiţi mai curioşi, mai îndrăzneţi, să cereţi mai multe amănunte şi lămuriri atunci cînd vă hotărîţi să vă construiţi casa.

În domeniul acesta nu este atît de complicat să vi se explice cum se derulează lucrările, detaliile privind materialele, instalaţiile, finisajele. Fiţi atenţi şi receptivi să aflaţi despre lucruri pe care nu le cunoaşteţi, dar care vă privesc, altfel vă poate costa scump din buzunarul dumneavoastră. Şi asta se întîmplă mai ales atunci cînd v-aţi decis să vă construiţi casa în regim propriu.

Este dificil să vă angrenaţi în aşa ceva, dar cea mai mare motivaţie este cea a economiei financiare. Însă greşeala cea mai mare este să vă apucaţi de construcţia casei fără a avea un proiect, autorizaţii ori să cereţi modificări ale planului architectural pe timpul derulării execuţiei casei. Din păcate, acest lucru se petrece frecvent la ţară, acolo unde fiecare gospodar crede că poate face ce doreşte pe bucata lui de teren.

O mulţime de construcţii improvizate, fără nici un fel de proiect sînt ridicate din BCA, de multe ori fără fundaţie, doar cu un aşa-zis brîu de întărire în jurul zidurilor. De aceea calitatea construcţiilor are de suferit enorm, iar banii daţi pe material şi manoperă se duc în van. Este de-ajuns o furtună puternică, o nedorită inundaţie şi frumoasa căsuţă se poate nărui într-o clipă.

Există case cu fundaţie, dar compoziţia betonului folosit pentru acesta este incorectă, ceea ce duce la crăpături şi slăbirea rezistenţei în timp şi în faţa intemperiilor vremii. De aceea sînt case “lăsate”, deformate pînă la nivelul acoperişului, cu ziduri strîmbe, cocoşate, parcă făcute în fugă.

 

O soluţie din Germania

Aşa cum v-am obişnuit deja, soluţiile cele mai eficiente vin din Germania. Cel puţin în construcţii şi amenajări. Chiar şi pentru cei care-şi doresc construcţia în regie proprie a casei există soluţii. Compania Town & Country din Germania a creat o tehnologie simplă, dar absolut ingenioasă.

Pe baza a circa 40 de modele de case, cu diferite suprafeţe şi cu sau fără etaj, ei au elaborat un sistem modular eficient. Conform proiectului se cunosc exact numărul de elemente prefabricate necesare pentru ridicarea casei, adică exact cîte “cărămizi” intră în ansamblul zidurilor exterioare şi interioare. Mai mult, ei gîndesc şi dispunerea tuturor instalaţiilor (electrică, sanitară, termică) şi tipul de echipamente necesare fiecărui tip de casă. Practic, ei oferă toate componentele unei case, iar omul urmează a şi le asambla, monta în regie proprie, cu asistenţă din partea firmei şi cu specialişti parteneri pentru instalaţii şi alte elemente, cum ar fi tîmplăria.

 

Economii băneşti

Totul se trimite la pachet, în tiruri, după executarea fundaţiei, pentru care există specificaţii conform proiectelor arhitecturale ale firmei. O dată cu “bucăţile” casei ce urmează a fi asamblate, se livrează şi proiectul, cu detalii realizate la o scară de 1 la 50. Aceste detalii de proiectare sînt necesare mai ales pentru specialiştii care urmează a configureze traseele instalaţiilor şi racordarea echipamentelor (centrală termică, pompă, calorifere, panoul electric etc.).

Economia de bani este realizată pe două căi: material şi echipamente cunoscute din start, deci un preţ clar, bătut în cuie, pentru casa la roşu, apoi din manoperă, proprietarul fiind cel care alege cea mai bună ofertă de pe piaţa sa locală (folosind astfel mînă de lucru mai ieftină, cel puţin comparativ cu alternativa ca firma să trimită muncitori din Germania pentru care să suporte transport şi cazare pînă la încheierea lucrărilor).

O altă economie ar fi reprezentată de faptul că proprietarul se transformă în diriginte de şantier, avînd la îndemînă proiectul şi sprijinul iniţial al tehnicienilor germani. Asta în condiţiile în care statul pe şantier nu devine de-a dreptul păgubos pentru client, care, în mod firesc ar trebui să producă bani mergînd la lucru sau prestînd oricefel de activitate productivă.

 

Secretul este proiectarea

Casele care pot fi construite în regie proprie sînt, aşadar, o realitate, cel puţin pentru germani, iar secretul lor constă tocmai în prima faza a oricărui demers: proiectul. Fiind gîndite cu o arhiectură simplă, astfel încît elementele de construcţie să poată fi potrivite la milimetru (ne referim cu precădere la ziduri), economia se simte din start, încă din producţie.

Fiecare componentă a casei este produsă din fabrică la anumite dimensiuni, densităţi, compoziţii. Apoi, pe fundaţie, se montează conform proiectului, nefiind necesare ajustări pentru blocurile zidurilor, ceea ce se întîmplă foarte des la noi atunci cînd se ridică ceva din BCA, spre exemplu, şi blocurile sînt tăiate pentru a se potrivi pe şantier.

Mai mult, suprafeţele caselor au fost calculate pe baza standardelor de locuire occidentală. S-au făcut nişte scenarii care să includă diferite tipuri de clienţi, iar în cele 40 de modele pe care le oferă această firmă, sînt acoperite multe situaţii. Spre exemplu, au case foarte simple, cu parter şi mansardă, concepute pentru familii cu doi copii.

De asemenea, au oferte pentru familii cu un singur copil sau pentru oameni în vîrstă, cărora le-ar fi foarte greu să urce şi să coboare pe o scară interioară, respectiv case fără etaj cu trei camere (pe lîngă acestea, evident, există separat baie, bucătărie, cameră pentru centrală termică).

Deci, necesitatea proiectului este clară, nu atît pentru că pe baza lui se obţin autorizaţiile de construire, ci pentru că poate ajuta la economia de bani. Proiectele cele mai reuşite, pentru oameni obişnuiţi, atenţi să nu-şi risipească veniturile obţinute cu mare trudă şi care doresc o simplă casă pe pămînt, sînt cele care pot preciza inclusiv numărul de elemente pe care le poate îngloba fiecare zid al casei, indiferent că vorbim de BCA, cărămidă sau alte prefabricate.

Sfat

Merită să vizitaţi site-ul firmei germane (www.selbstbau.de), cu precădere la secţiunea Hausprogramm. Acolo veţi găsi imagini 3D cu toate cele 40 de tipuri de case, chiar mai mult, şi planurile de organizare interioară, plus preţul valabil pentru Germania. Spre exemplu, modelul de casă “Raumwunder 90” are la parter living, sufragerie, bucătărie, wc de serviciu şi cameră pentru echipamente (centrală termică), iar la masardă trei dormitoare şi o baie mare. Parterul şi mansarda au aceeaşi suprafaţă, respectiv 89,26 metri pătraţi. Casa are o arhitectură banală, absolut simplă. Preţul ei valabil pentru germani este de 58.840 euro

×
Subiecte în articol: case casei sînt cum e la alţii