x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ce trebuie să știi înainte să cumperi o casă?

Ce trebuie să știi înainte să cumperi o casă?

21 Sep 2021   •   22:07
Ce trebuie să știi înainte să cumperi o casă?

Cumpărarea unei case este una dintre cele mai importante decizii financiare pe care le vei lua de-a lungul vieții. De la stabilirea creditului, verificarea pieței și până la angajarea unui agent imobiliar, există o serie de aspecte cărora trebuie să le acorzi importanța cuvenită, astfel încât să faci o investiție corectă.

 

Dacă atunci când închiriezi un apartament sau chiar o casă, lucrurile sunt infinit mai ușoare, achiziționarea unei locuințe poate fi o adevărată provocare, atât din punct de vedere financiar, cât și emoțional. Așadar, calculează totul și urmează pașii cheie, astfel încât să faci o alegere bună.

 

Analizează-ți situația financiară

Înainte de a te îndrăgosti de casa visurilor tale, realizează o analiză foarte serioasă a situației tale financiare. Trebuie să fii pregătit atât pentru achiziția în sine, cât și pentru cheltuielile pentru renovare și cele curente. Așadar, calculează cu atenție economiile tale și ia în considerare să cumperi o casă dacă ai un cont de urgență cu sume care să-ți acopere traiul pentru minimum trei luni. Apoi, discută cu un specialist bancar referitor la varianta potrivită pentru tine și bugetul tău sau dacă ar fi potrivit un credit cu dobanda fixa vs. dobanda variabila. Întregul proces te va ajuta să iei cea mai bună decizie pentru viitorul tău.

 

Stabilește ce tip de locuință ți se potrivește

În funcție de nevoile tale, poți alege o casă tradițională, un duplex, o locuință modernă sau un apartament. Poate vrei să fie o locuință situată central sau recent construită, poate îți dorești mult spațiu și nu pui accent pe zona în care se află. În funcție de aceste răspunsuri, vei găsi locuința perfectă pentru nevoile tale actuale și viitoare. Fiecare opțiune are avantaje și dezavantaje, tocmai de aceea trebuie să stabilești ce este esențial pentru tine.

Colaborează cu un agent imobiliar de încredere

După ce ai stabilit care este bugetul și ce fel de casă îți dorești, apelează la un agent imobiliar. În majoritatea cazurilor, acesta va ști cum să obțină un preț mai bun pentru casa pe care ți-o dorești, tocmai de aceea este esențial să cauți o persoană de încredere și cu recomandări bune. Mai mult, acesta te poate îndruma nu doar în privința prețurilor, dar îți poate arăta și lucrurile la care trebuie să fii atent atunci când mergi la o primă vizionare.

Solicită o verificare a locuinței

Chiar dacă locuința pe care intenționezi să o cumperi pare a fi impecabilă, nu renunța la ideea de a face o inspecție serioasă a acesteia. Angajează un profesionist care să verifice starea generală a casei, de la fundație, pereți, izolație până la țevi și sistem de încălzire. Chiar dacă poate costa destul de mult o astfel de examinare, nu vei dori să descoperi ulterior achiziției că ai de efectuat o mulțime de reparații neașteptate.

Cumpără casa pe care ți-o permiți

Indiferent de valoarea creditului sau a ipotecii pe care o poți obține, asigură-te că îți permiți locuința pe care urmează să o cumperi. Gândește-te în viitor, la toate cheltuielile care vor apărea, de la utilități până la mentenanța casei, apoi fii realist și ia în calcul diferite scenarii privind veniturile lunare.

 

Sursă foto: Shutterstock

 

 

 

×