x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Certificatul de urbanism, de ce este necesar si cum se obtine

Certificatul de urbanism, de ce este necesar si cum se obtine

de Oana Balasoiu    |    01 Dec 2005   •   00:00
Certificatul de urbanism, de ce este necesar si cum se obtine
CE SPUNE LEGEA
Certificatul de urbanism este actul de informare prin care se fac cunoscute solicitantului conditiile in care se poate construi pe un anumit amplasament si care sunt avizele si acordurile pe care trebuie sa le obtina in vederea emiterii autorizatiei de construire.

Orice persoana care are intentia de a construi, oriunde pe teritoriul Romaniei, are dreptul sa primeasca un Certificat de urbanism. Pentru obtinerea acestui document trebuie depuse la autoritatea emitenta (Consiliu Local sau primarie) urmatoarele acte:
  • cerere tip, pusa la dispozitie de catre autoritatea emitenta;
  • un plan de situatie pe suport topografic, vizat de Cadastru, pe o scara de la 1:5000 pana la 1:500;
  • dovada platii taxei de emitere a Certificatului de urbanism (taxa se stabileste in functie de suprafata terenului).

    Autoritatea careia ii este adresata cererea are obligatia sa emita acest act in termen de 30 zile de la depunerea cererii.

    DATE PRIVIND TERENUL

    Certificatul de urbanism ofera datele privind regimul juridic, tehnic si economic al terenului sau constructiei:
  • regimul juridic se refera la tipul de proprietate al terenului pe care se doreste a fi ridicata constructia (privata/privata a statului/publica);
  • regimul tehnic releva conditiile in care se poate realiza o eventuala constructie: inaltimea maxima, distantele obligatorii fata de proprietatile vecine si fata de axul strazii, procentul maxim de ocupare a terenului (POT - raportul dintre suprafata constructiei la sol si suprafata terenului pe care se construieste), coeficientul maxim de utilizare a terenului (CUT - raportul dintre suma suprafetelor nivelurilor si suprafata terenului).
  • regimul economic informeaza in ce masura terenul se incadreaza in activitatea economica a zonei.

    Certificatul de urbanism cuprinde o rubrica in care este precizat scopul pentru care a fost eliberat.

    AVIZE NECESARE

    Prin Certificatul de urbanism emitentul stabileste avizele si acordurile legale necesare autorizarii executarii lucrarilor de constructii.

    Acestea se impart in doua categorii: unele obtinute pe plan local prin grija emitentului autorizatiei si care se obtin prin "Acordul unic" si altele obtinute de catre solicitant.

    "Acordul unic" este actul de aviz conform emis de Comisia de acorduri unice din cadrul Consiliului Local sau primariei, care insumeaza avizele si acordurile favorabile exprimate prin fisele tehnice completate de proiectant pentru: utilitati urbane (alimentare cu apa, energie electrica, termica, gaze naturale, telefonie, salubritate si transport urban), prevenirea si stingerea incendiilor, aparare civila, protectia mediului si sanatate publica.

    TERMEN DE VALABILITATE

    Certificatul de urbanism (CU) are un termen de valabilitate care este stabilit de autoritatea emitenta si este, de regula, de 12 luni.

    In acest interval se va intocmi documentatia necesara obtinerii avizelor si a celei pentru obtinerea autorizatiei de construire.

    Cu minimum 15 zile inainte de expirarea termenului de valabilitate se poate solicita prelungirea certificatului cu maximum 12 luni.

    CU trebuie contrasemnat de arhitectul-sef al localitatii, de secretarul primariei si de catre primar. Nu uitati ca fara Certificatul de urbanism nu puteti demara lucrarile la casa visata.

    SITUATII PARTICULARE
    Avizele si acordurile obtinute de catre solicitant si care sunt impuse de conditii speciale de ridicare a constructiei sunt:
  • avizul Ministerului Culturii si Cultelor pentru constructii in zone cu monumente istorice;
  • aviz de la Agentia Nationala de Mediu si de la Ministerul Agriculturii pentru constructii in zone naturale protejate;
  • Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne, Serviciul Roman de Informatii emit acord daca se construieste in vecinatatea obiectivelor aflate sub autoritatea acestor institutii;
  • avizul Autoritatii Aeronautice Civile Romane daca se construieste in zona unui aeroport;
  • avizul Companiei Nationale a Autostrazilor si Drumurilor Nationale din Romania pentru constructii in apropierea drumurilor nationale si autostrazi;
  • Inspectoratul de Stat in Constructii isi va da acordul pentru lucrari de consolidari si/sau modificari la constructiile existente;
  • acordul vecinilor se cere pentru constructiile noi alipite de constructiile existente, pentru constructii noi cu alte functiuni decat cele invecinate si pentru lucrari de modificari la constructii cu mai multi locatari.
  • ATENTIE
    Trebuie mentionat faptul ca Certificatul de urbanism nu tine loc de autorizatie de construire, ci se emite in vederea obtinerii acesteia. Cand primiti formularul tip in vederea completarii lui pentru a obtine Certificatul de urbanism, trebuie sa verificati corectitudinea datelor de identificare ale solicitantului si cele ale terenului si/sau ale constructiei pentru care s-a eliberat actul.
  • ×
    Subiecte în articol: constructii urbanism terenului certificatul