x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Culori pastelate combinate cu nuanţe intense trend în amenajarea interioarelor

Culori pastelate combinate cu nuanţe intense trend în amenajarea interioarelor

de Adela Parvu    |    07 Aug 2008   •   00:00

Românii iubesc culorile intense, dovadă stau nenumăratele apartamente reamenajate modern cu pereţii vopsiţi în tonuri cromatice tari, chiar stridente. Dar se ştie faptul că o culoarea prea intensă, indiferent că este una caldă sau rece, poate obosi în timp.



Românii iubesc culorile intense, dovadă stau nenumăratele apartamente reamenajate modern cu pereţii vopsiţi în tonuri cromatice tari, chiar stridente. Dar se ştie faptul că o culoarea prea intensă, indiferent că este una caldă sau rece, poate obosi în timp. Se creează astfel un disconfort indus de vibraţiile unui anumit ton cromatic. Spre exemplu, verdele, deşi e perceput ca relaxant, într-o nuanţă puternică poate induce nervozitate, iar un albastru prea deschis face ca atmosfera camerei să pară rece şi friguroasă.

Aşa că nu întîmplător specialiştii în vopsele propun o nouă abordare a culorilor la interiorul locuinţelor. Ei cunosc preferinţa pentru nuanţele tari, dar ştiu că efectele acestora nu sînt deloc neglijabile, aşa că ei concep noi culori, mai pastelate care să se asorteze cu cele mai puternice. Acesta este de fapt noul trend: combinaţia dintre pastelat şi viu colorat.

Unde se aplică

Dar cum se obţin cele mai reuşite combinaţii de culori? Pentru suprafeţe mari de perete sînt recomandate tonuri plăcute, plastelate, iar culorile puternice ca accente de constrast pe zone de mai mică întindere, cum ar fi o grindă, un stîlp sau chiar numai nişte piese de mobilă sau uşi interioare revopsite.

De asemenea, aşa cum recomandă designerii de interior, culoarea pereţilor trebuie aleasă în raport cu cea a pardoselii, a tîmplăriei (atît a ferestrelor, cît şi a uşilor interioare), mobilei, dar şi cu textilele de mare întindere care au impact imediat într-un ambient: covoarele, perdelele şi tapiţeria canapelelor, fotoliilor şi scaunelor.

Galbenul este nou alb

Albul este ales de mulţi oameni pentru faptul că se consideră că ar asigura unei încăperi luminozitate şi senzaţia de curăţenie. Albul se comportă diferit în funcţie de anotimp, mai exact în relaţie cu lumina naturală. Astfel, vara el amplifică razele solare, dar toamna şi iarna bate în gri, mohorînd camerele. Principalul criteriu de alegere al albului este pînă la urmă dorinţa de a lumina o cameră, dar specialiştii propun ca albul să fie înlocuit cu tonuri pastelate, plăcute de galben. Acesta oferă mai multă luminozitate pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp. Vara atmosfera trebuie să fie una solară, iar iarna una caldă, plăcută, familară. În plus, se potriveşte atît cu nuanţele calde (roşu, portocaliu, maro), cît şi cu cele reci (verde, albastru, mov).

Ca să ştiţi exact ce combinaţie de culori vi se potriveşte pentru pereţi, e bine să faceţi măcar cîteva desene sau colaje care să vă ajute în alegerea unei palete finale şi în funcţie de ceea ce aveţi deja (alte finisaje şi mobilă)

×
Subiecte în articol: dialog constructiv