x close

Culori pastelate combinate cu nuanţe intense trend în amenajarea interioarelor

0
Autor: Adela Parvu 07 Aug 2008 - 00:00

Românii iubesc culorile intense, dovadă stau nenumăratele apartamente reamenajate modern cu pereţii vopsiţi în tonuri cromatice tari, chiar stridente. Dar se ştie faptul că o culoarea prea intensă, indiferent că este una caldă sau rece, poate obosi în timp.



Românii iubesc culorile intense, dovadă stau nenumăratele apartamente reamenajate modern cu pereţii vopsiţi în tonuri cromatice tari, chiar stridente. Dar se ştie faptul că o culoarea prea intensă, indiferent că este una caldă sau rece, poate obosi în timp. Se creează astfel un disconfort indus de vibraţiile unui anumit ton cromatic. Spre exemplu, verdele, deşi e perceput ca relaxant, într-o nuanţă puternică poate induce nervozitate, iar un albastru prea deschis face ca atmosfera camerei să pară rece şi friguroasă.

Aşa că nu întîmplător specialiştii în vopsele propun o nouă abordare a culorilor la interiorul locuinţelor. Ei cunosc preferinţa pentru nuanţele tari, dar ştiu că efectele acestora nu sînt deloc neglijabile, aşa că ei concep noi culori, mai pastelate care să se asorteze cu cele mai puternice. Acesta este de fapt noul trend: combinaţia dintre pastelat şi viu colorat.

Unde se aplică

Dar cum se obţin cele mai reuşite combinaţii de culori? Pentru suprafeţe mari de perete sînt recomandate tonuri plăcute, plastelate, iar culorile puternice ca accente de constrast pe zone de mai mică întindere, cum ar fi o grindă, un stîlp sau chiar numai nişte piese de mobilă sau uşi interioare revopsite.

De asemenea, aşa cum recomandă designerii de interior, culoarea pereţilor trebuie aleasă în raport cu cea a pardoselii, a tîmplăriei (atît a ferestrelor, cît şi a uşilor interioare), mobilei, dar şi cu textilele de mare întindere care au impact imediat într-un ambient: covoarele, perdelele şi tapiţeria canapelelor, fotoliilor şi scaunelor.

Galbenul este nou alb

Albul este ales de mulţi oameni pentru faptul că se consideră că ar asigura unei încăperi luminozitate şi senzaţia de curăţenie. Albul se comportă diferit în funcţie de anotimp, mai exact în relaţie cu lumina naturală. Astfel, vara el amplifică razele solare, dar toamna şi iarna bate în gri, mohorînd camerele. Principalul criteriu de alegere al albului este pînă la urmă dorinţa de a lumina o cameră, dar specialiştii propun ca albul să fie înlocuit cu tonuri pastelate, plăcute de galben. Acesta oferă mai multă luminozitate pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp. Vara atmosfera trebuie să fie una solară, iar iarna una caldă, plăcută, familară. În plus, se potriveşte atît cu nuanţele calde (roşu, portocaliu, maro), cît şi cu cele reci (verde, albastru, mov).

Ca să ştiţi exact ce combinaţie de culori vi se potriveşte pentru pereţi, e bine să faceţi măcar cîteva desene sau colaje care să vă ajute în alegerea unei palete finale şi în funcţie de ceea ce aveţi deja (alte finisaje şi mobilă)
Citeşte mai multe despre:   dialog constructiv

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 1138


Mai multe titluri din categorie

Bărbatul ce cele mai drastice modificări ale feței, prezent la Transilvania Tattoo Expo

Bărbatul ce cele mai drastice modificări ale feței, prezent la Transilvania Tattoo Expo
Cel mai modificat om din lume, care şi-a tăiat urechile şi nasul, şi-a introdus implanturi în cap şi şi-a tatuat chiar şi ochii, venezueleanul Henry Rodriguez a ajuns pentru prima dată în Europa, la...

Se schimbă Codul bunelor maniere. Șapte reguli noi de bună purtare

Se schimbă Codul bunelor maniere. Șapte reguli noi de bună purtare
Codul bunelor maniere rămâ­ne cartea sfântă pe care trebuie să o respectăm cu toții când ne gândim la educație și bun-simț. Vremurile s-au schimbat, multe reguli au rămas...

Umplerea borșului de huște (o tradiție românească)

Umplerea borșului de huște (o tradiție românească)
 Multe dintre retetele romanesti pentru începutul mesei se acresc cu... borș. Românul nu este adeptul supelor clare și dulci! Iar dacă vrei să respecți tradiția culinară, să gătești acele retet...

Probleme la începutul căsniciei: “Eram căsătoriţi şi eu o conduceam pe soţia mea acasă la ea şi eu mergeam la mine acasă!”

Probleme la începutul căsniciei: “Eram căsătoriţi şi eu o conduceam pe soţia mea acasă la ea şi eu mergeam la mine acasă!”
Galerie Foto Sunt împreună de aproape patru ani de zile şi au trei copii, băieţelul David, pentru botezul căruia se pregătesc zilelea acestea, dar şi câte o fetiţă fiecare, din casătoriile anterioare, şi se...

Ciorba de dovlecei cu aguridă (rețetă bătrânească)

Ciorba de dovlecei cu aguridă (rețetă bătrânească)
Ciorba de dovlecei cu aguridă răcorea lesne zilele de sfârșit de mai și de-nceput de primavara ale bătrânilor noștri, mai ales că se putea mânca și rece, luând-o bărbații satului,...

Cheloo, obligat să-i înveţe pe elevi dansuri şi colinde

Cheloo, obligat să-i înveţe pe elevi dansuri şi colinde
Galerie Foto Cheloo, solistul trupei Paraziţii, şi-a început munca în folo­sul comunităţii după ce procurorii ploieşteni l-au condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru consum de...

După 13 ani, Zuckerberg a primit diplomă de la Harvard

După 13 ani, Zuckerberg a primit diplomă de la Harvard
Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, şi-a primit în cele din urmă diploma - cu titlu onorific - joi la Harvard, la 13 ani după ce a părăsit băncile prestigioasei universităţi americane, informează France...

Hribi uscați cu usturoi (veche rețetă românească)

Hribi uscați cu usturoi (veche rețetă românească)
Între autorii de cărți de bucate din zilele noastre, Maria Cristea Șoimu se remarcă prin tenacitatea cu care caută, încă, în cuhniile țărănești, rețetele vechi ale neamului. Așa am...

Șnițel de cașcaval (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Șnițel de cașcaval (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Șnițel de cașcaval, după rețeta lui Radu Anton Roman este un preparat deosebit, delicios, o alternativă la clasicul cașcaval pane. Cine crede, cinstind vorbind, ca asa ceva ar putea fi o reteta...

Șalău cu maioneză, pentru fețe boierești (rețetă de la 1830)

Șalău cu maioneză, pentru fețe boierești (rețetă de la 1830)
Pe la 1830, Sfatul Orășenesc al orașului București, sub blânda păstorire a boierului Grigore Grădișteanu, a hotărât ca în fiecare văpsea (adecă sectoarele orașului de astăzi), să...

REŢETA ZILEI: Tagliatelle cu mazăre, bacon şi sos de smântână

REŢETA ZILEI: Tagliatelle cu mazăre, bacon şi sos de smântână
Ingrediente: 150 g taliatelle, 100 g mazăre, 100 ml smântână groasă, 150 g bacon, parmezan, pătrunjel Mod de preparare: Fierbe pastele, în apă cu sare, în funcţie de...

Tartă de pește pentru ziua de Ispas (rețetă veche)

Tartă de pește pentru ziua de Ispas (rețetă veche)
La 25 mai, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale. Un prim semn în acest sens ar fi interzicerea consumului de ouă roşii. În ac...

Cea mai înaltă actriță din Game of Thrones se uită de sus la Cannes

Cea mai înaltă actriță din Game of Thrones se uită de sus la Cannes
În Game of Thrones (Urzeala Tronurilor) este Brienne de Torth şi mânuieşte sabia ca nimeni alta. La Festivalul de film de la Cannes se detaşează vizibil, fiind cu un cap mai înaltă decât...

REŢETA ZILEI: Ardei umpluţi cu porumb, fasole neagră şi nuci

REŢETA ZILEI: Ardei umpluţi cu porumb, fasole neagră şi nuci
Ingrediente: 8 ardei graşi (verzi, galbeni şi roşii), 3 ceşti de orez fiert, 2 ceşti fasole neagră uscată, fiartă, o ceaşcă porumb fiert, o ceapă tocată, o ceaşcă de nuci, 2 ardei iuţi, o ceaşcă...

Republica Moldova, așa cum nu ai mai văzut-o

Când vrei să evadezi câteva zile într-o vacanță, Republica Moldova poate fi o soluție la îndemână. Vizităm destul de des țările vecine Bulgaria și Ungaria, însă spre vecinii...
Serviciul de email marketing furnizat de