x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Culori pentru camere de copii

Culori pentru camere de copii

de Georgiana Teodorescu    |    03 Noi 2005   •   00:00
Culori pentru camere de copii
IDEI PENTRU CASA TA
Culorile trebuie armonizate cu firea oamenilor, dar pentru ca acei mici nu pot decide singuri pentru ei, sunt cateva recomandari care trebuie luate in seama pentru crearea unui ambient propice cresterii armonioase

Peste tot, in revistele de specialitate, cand vine vorba de culori, se vorbeste foarte mult despre combinatii de nuante si de tonuri. Totusi, sunt foarte multi aceia care nu stiu care este diferenta dintre nuantele si tonurile culorilor. Pentru o buna intelegere a sfaturilor pe care vi le dau cu privire la culorile pentru camerele de copii (care sunt in general foarte nuantate si pastelate), voi explica la inceput care este aceasta diferenta. Nuantele sunt acelea care se obtin prin amestecarea a doua culori vecine in spectrul cromatic. Tonurile sunt rezultatul amestecului aceleiasi culori cu alb sau negru. Nuanta se refera la calitatea unei culori de a fi mai calda sau mai rece. Tonul se refera la calitatea unei culori de a fi mai inchisa sau mai deschisa.

La amenajarea camerei copilului, partea cromatica necesita o atentie deosebita. Trebuie luat in seama ca mediul in care cresc copiii isi pune amprenta asupra dezvoltarii lor fizice si psihice. Odihna, joaca si invatatul sunt activitatile care trebuie favorizate prin crearea acestui mediu. Camera copilului trebuie conceputa pe modelul lumii de poveste si poezie, cu o cromatica ambientala calda si deschisa.

Culoarea este un element important in sporirea eficientei invatarii si in dezvoltarea creativitatii, memoriei, imaginatiei si inteligentei. Pentru a spori randamentul activitatii intelectuale a copilului dumneavoastra, utilizati un camp cromatic variat. Copiii crescuti intr-un mediu cromatic cu nuante coloristice diversificate si bine alese au un nivel de inteligenta si o imaginatie net superioare celor crescuti intr-un mediu acromatic, monoton si rece.

CALITATILE CULORILOR

Vesnicul roz pentru fetite si nelipsitul bleu pentru baieti pot fi inlocuite cu o gama larga de alte nuante si tonuri de culori pline de armonie, care nu trebuie schimbate o data cu trecerea de stadiul de prescolar
Dincolo de propriile gusturi, alegerea culorilor pentru camerele copiilor trebuie facute in functie de calitatile pe care acestea le au. Iata care sunt cateva dintre atributele principalelor culori.

Albul permite o mai buna concentrare; rosul stimuleaza activitatea intelectuala, galbenul are efect calmant, stimuleaza si intretine starea de vigilenta a creierului, sporeste capacitatea de concentrare a atentiei; verdele faciliteaza deconectarea nervoasa si stimuleaza asociatiile libere de idei, deci imaginatia, iar albastrul dezvolta procesele de inhibitie si de incetinire a ritmului activitatii.

Camera copilului este cea care va suporta cele mai dese si bogate schimbari de-a lungul procesului de crestere pana la maturizare. Asta nu inseamna ca si culorile alese la inceput trebuie schimbate pe masura ce copilul creste. Puteti alege culori care sa se potriveasca oricarei varste, cu tonuri linistitoate si frumos armonizate intre ele. Culori ca mov, verde, galben sau portocaliu pot fi alese cu succes atat pentru camerele de baieti, cat si pentru cele de fete. O data aleasa culoarea dominanta, folositi tonalitati apropiate ale ei, pentru ca astfel legati compozitia si o faceti unitara. Pentru a nu distruge unitatea interiorului, numarul tonurilor si nuantelor cromatice folosite intr-o camera de copil trebuie limitate la maximum 7-8.

Iata cum au raspuns cativa cititori la intrebarile: "Ce nuante ati alege pentru camera copilului?" si "Care este diferenta dintre nuante si tonuri?".

Stiu precis ca as alege albastru si galben, pentru ca acestea sunt culorile pe care le agreeaza foarte mult copiii mei, baieti amandoi. Fetele sunt cu Barbie, asa ca roz, mov cred ca ar fi culorile preferate de fetite. Diferenta dintre ton si nuanta? Intr-un ton intra mai multe nuante. Adica, pe ton de bej, diferite nuante de bej.
Emilia Gheata

Camera nepotelului am zugravit-o in galben pai. Si stiti de ce? Pentru ca este foarte luminos si linistitor. Daca ar fi fost fetita, sa zicem asa, un roz pal, un mov pal. Dar acest galben pai este atat de linistitor ca nici nu va imaginati. Cat despre tonuri si nuante, sa dau un exemplu. Rosu, da? Ton, adica rosu pal si nuante, la fel. O nuanta de roz, nu culoare.
Rodica Neagu

Un roz pentru fetita si bleu pentru baieti, nu pentru ca asa este moda, dar sunt culorile mai placute, mai linistitoare si pentru ochii copilului. Despre tonuri si nuante? Pai, depinde, poate sa fie un ton de bleu inchis si o nuanta de bleu deschis. Cel inchis deranjeaza vederea si cel deschis te linisteste.
Nicolae Marinescu

SFAT
Prin folosirea culorilor in tonalitati apropiate se realizeaza o legatura intre ele care, la randul ei, face compozitia unitara. Liniste, relaxare, armonie - efecte ale interioarelor ton pe ton

CONTRASTE NECESARE
Cunoasterea, respectarea si utilizarea legilor contrastului de culori au si ele un rol foarte important in crearea unui mediu ambiental optimist, antrenant si intru totul propice vietii. Prin contrast cromatic se intelege diferenta puternica, clara intre doua culori. E nevoie de aceste contraste pentru a evita monotonia cromatica si a nu anula caracterul personal al incaperii, pentru a da accente si expresivitate.

Â

IMAGINI: Bellona, Neoset
×
Subiecte în articol: culori nuante